După ce administratorul Cătălin Barbu a cerut Tribunalului Comercial Argeș intrarea clubului FC Argeș în insolvență, instanța a admis ceÂreÂrea grupării din Trivale și l-a desemnat ca administrator judiciar al eÂchiÂpei pe Nicolae Enoiu. Acesta va face un plan de reorganizare și va încerca să mențină clubul pe linia de plutire.
Noul șef de la FC Argeș spune că nu a identificat până acum resurse financiare ca să-și poată conÂtinua activitatea. Enoiu spune că, în eventualitatea în care nu se va găsi un investitor, va cere falimentul clubului.
Pentru a impulsiona auÂtoriÂtățile locale să găsească un investitor, administratorul judiciar îi va cere o hârtie scrisă lui Cornel Penescu, prin care acesta renunță la baÂnii pe care i-a băgat în club. Administratorul judiciar va avea o întâlnire și cu jucătorii înainte de reunirea lotului, în care le va explica situația reală.
2 milioane euro, datoriile clubului
– Situația clubului cum se prezintă?
– Pe 19 iunie am fost numit adÂmiÂnisÂtraÂtor judiciar la FC Argeș de către TriÂbuÂnaÂlul Comercial Argeș, după ce acționarul majoritar a cerut intrarea în insolvență. DeÂbitorul a solicitat insolvența pentru a se proÂteja în fața creditorilor și pentru a se puÂtea continua activitatea. Principala daÂtoÂrie a clubului este către Ministerul FiÂnanÂțelor care au de recuperat 3 milioane de lei. În primă instanță s-a întocmit un graÂfic de reeșalonare. Au plătit o peÂriÂoaÂdă, dar, după aceea, nu au mai plătit, iar înÂțelegerea cu Finanțele a căzut. Datoriile către bugetul de stat și către terți sunt de aproximativ 2 milioane de euro. În afară de datoria către Fisc, cea mai mare parte a datoriilor sunt către firmele domnului PeÂnesÂcu.
– Care este primul pas pe care îl veți face?
– Conform legii, va trebui să fac o aÂnaliză amănunțită a situației și a paÂtriÂmoÂniÂului. Voi face un inventar al datoriilor căÂtre Finanțe și creditorii clubului. Voi vedea aportul finanÂciar al domnului Penescu și al firmelor sale ca acționari majoritați ai cluÂbului și voi încerca să obțin o hârtie scriÂsă de la domnul PeÂnescu, prin care aÂcesÂta va renunța la baÂnii pe care i-a băgat în club, dacă se va găsi un investitor. AÂcest lucru poate simpliÂfica destul de mult o eventuală preluare a echipei.
Nu am identificat resurse financiare
– Ați studiat actele contabile ale clubului și ce ați găsit?
– Timpul a fost destul de scurt pentru a stuÂdia în amănunt actele. Pe 14 august esÂte următorul termen la instanță, în care va treÂbui să prezint judecătorului sindic soÂluțiile pe care le-am identificat pentru a conÂtinua activitatea. Dacă nu voi găsi soÂluÂții, este poÂsiÂbil ca la ședința din 14 auÂgust să cer falimentul clubului.
– Cu jucătorii ați discutat?
– Încă nu, dar le voi trimite o notificare prin care le voi spune că le voi menține conÂÂvenÂțiile pe care le au cu FC Argeș. CamÂpionatul va începe în august, iar proÂbleÂma cea mai mare nu este începerea lui, ci menținerea echiÂÂpei în Liga a II-a. Voi analiza chelÂtuielile neÂcesare și resÂtanÂțele financiare care sunt. Vreau să vă spun că până acum nu am identificat reÂsurÂse pentru a face planul de reorÂgaÂniÂzaÂre.
Vânzarea jucătorilor, o soluție de moment
– Vânzarea fotbaliștilor este o soluție?
– Este o soluție doar de moment. Eu treÂÂbuie să identific surse pentru conÂtiÂnuÂaÂrea actiÂvității pe termen mai lung. DeÂgeaÂba cer eu pe un jucător 100.000 de euro, dacă nimeni nu vrea să-l cumpere. Prețul unui fotbalist este dat de piață și de vaÂloaÂrea lui.
– Dacă un posibil investitor va fi interesat de echipă, ce trebuie să facă?
– Trebuie să vină să discute cu mine și să își exprime în scris intenția de a prelua cluÂbul. În august, potențialii investitori vor ști foarte clar ce cumpără. Voi definitiva maÂsa creÂdală, iar dacă Penescu va reÂnunÂța la baÂnii pe care i-a băgat, datoriile vor scădea simÂțitor. Trebuie convocată AÂduÂnarea AcțiÂoÂnaÂÂrilor și numit un adÂmiÂnisÂtraÂtor special ce le va apăra interesele. Vreau să vă spun că dintre toți acționarii doar Penescu a băgat bani în club în ulÂtiÂmii ani. Primăria și Consiliul Județean pot salva echipa
– Ați evaluat patrimoniul clubului?
– Încă nu, dar voi face o evaluare a poÂtenÂÂțiÂalului clubului, în care voi include și poÂÂteÂÂnÂțiÂalul uman. Aici mă refer și la CenÂtrul de CoÂpii și Juniori, care este priÂmorÂdiÂal. AceasÂtă evaluare ne va da posiÂbiÂliÂtaÂtea să conÂÂtiÂnuÂăm activitatea sau nu. DaÂcă nu vom găsi soÂluții, va interveni faÂliÂmenÂtul. În acest moÂment, resursele fiÂnanÂciÂare ale clubului sînt zero, dar nu trebuie să fim sceptici. Un evÂentual investitor poaÂte scoate clubul din impas.
– Pe 15 iulie este programată reunirea lotului. Ce le veți spune jucătorilor?
– Nu îmi place să mint și să amăgesc oaÂmeÂnii și le voi spune în față care este reÂaÂliÂÂtatea. Vor afla ce vreau să fac și treÂbuie să fie de acord cu acest plan, spre a-și conÂtiÂnua activitatea. Nu își pot depune meÂÂmorii să plece liberi de contract, fiindÂcă le-am meÂÂnÂÂținut convențiile pe care le au. În acel plan de redresare, voi trece și chelÂÂtuieÂlile cuÂÂÂÂrente pe parcursul unui seÂzon compeÂtiÂțiÂoÂnal.
– Dacă planul de reorganizare nu va da rezultate, ce soluții ar mai fi?
– Cea mai bună soluție ar fi găsirea unui inÂvestitor, însă, dacă nu se va găsi, ceiÂlalți acționari care sunt în club pot face o infuzie de capital pentru continuarea acÂtivității. PriÂmăÂria și Consiliul Județean au posibilitatea să salÂveze echipa și să reÂdeÂvină acționari maÂjoritari.
Sursa: Curierul Zilei