„Zamfir a promis că va ceda gratuit pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deține”

Marius ANGHEL 19 May. 2014, 19:03 Liga 2

Președintele FC Rapid, Nicolae Manea, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că Adrian Zamfir, care a demisionat duminică din toate funcțiile administrative, va ceda gratuit oricărui investitor pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deține la gruparea giuleșteană.

„După meciul cu Clinceni am avut o discuție cu domnul Zamfir și i-am spus că nu mai poate să continue în Giulești având în vedere situația complicată în care ne găsim, iar aseară mi-a înmânat demisia sa din toate funcțiile pe care le ocupă la Rapid. De asemenea, dânsul a promis public că va ceda acțiunile la FC Rapid așa cum le-a preluat, adică fără pretenții financiare. Acum putem spune că există loc pentru oameni adevărați, oameni care iubesc Rapidul, pe care nu îi interesează neapărat publicitatea și care vor să ajute clubul. Din acest moment acțiunile sunt la îndemâna oricărui rapidist care vrea să se implice. Pot veni mai mulți investitori sau poate veni unul, noi îi așteptăm. Iar cedarea aceasta de acțiuni se va face prin niște avocați către cineva. Domnul Zamfir trebuie să predea aceste acțiuni cuiva, cine va fi, vom vedea. El a promis că va ceda fără bani. Va semna contractul de cedare și gata”, a spus Manea.

„Pentru că Rapid ca să iasă din insolvență are nevoie de 150.000 de euro”

Întrebat cât valorează pachetul majoritar deținut de Adrian Zamfir, Manea a răspuns că o acțiune a SC FC Rapid SA este evaluată în prezent la aproximativ 2 lei. El nu a menționat numărul pe care deține în prezent Adrian Zamfir, dar a explicat că viitorul investitor are nevoie doar de 150.000 de euro pentru a scoate clubul din insolvență. „Ca să iei pachetul majoritar… am înțeles că o acțiune ar fi cam la doi lei, așa am auzit, dar nu știu câte sunt. Ies din calcul jucătorii, ies din treaba asta pentru că nu e normal. Jucătorii își vor primi drepturile așa cum s-au făcut actele adiționale și cine va veni să preia clubul va vedea actele care sunt la vedere. Pentru că Rapid ca să iasă din insolvență are nevoie de 150.000 de euro, așa a stabilit tribunalul. Asta în afară de datoriile curente către jucători”, a afirmat președintele.

Tratativele dintre acționarul clubului, Adrian Zamfir, și investitorul din Yemen, Hussein Abdullah Hussein Al Ahmar, au fost catalogate drept „o comedie” de Nicolae Manea. „A fost o comedie de la început și eu am știut că e o comedie pentru că am și glumit atunci, am spus că e prințul Cristea de la Steaua”, a menționat el.

„Domnul Cristescu a făcut o mare greșeală că a vorbit în numele Rapidului”

Nicolae Manea a clarificat situația conducerii administrative a clubului în momentul de față, afirmând că persoana care ia toate deciziile este administratorul judiciar Cristina Andronache. De asemenea, el a explicat că Nicolae Cristescu nu a fost niciodată acționar al FC Rapid. „Domnul Zamfir deține în momentul acesta pachetul majoritar de acțiuni, iar doamna Andronache este cea care conduce, ea va prelua tot ce înseamnă administrarea clubului. Însă domnul Cristescu nu are nici măcar o acțiune pentru că nu a dorit să se implice. Domnul Cristescu este un simpatizant al Rapidului care a sprijinit echipa ca și sponsor, a adus mâncare și ce a mai trebuit aici. Dânsul a făcut o mare greșeală că a vorbit în numele Rapidului, pentru că dânsul nu a fost patron niciodată. A spus fel și fel de lucruri care nu au avut acoperire”, a precizat Manea.

Referitor la o posibilă implicare financiară la Rapid a antrenorului Mircea Lucescu, Nicolae Manea a afirmat că nu îi poate cere acestuia un asemenea lucru. „Nu pot să îi cer domnului Lucescu un asemenea lucru. Dânsul are contract la Donețk. Am înțeles că nu vrea să plece, vrea să mai rămână un an și să își respecte contractul. Dar eu sunt sigur că dacă am avea nevoie de ajutorul dumnealui ne-ar ajuta. Spun asta cu toată certitudinea. Ajutorul lui Mircea Lucescu a fost unul consistent în trecut, prin câștigarea campionatului, apoi și fiul său, Răzvan, care și el și-a făcut datoria față de Rapid. Sunt niște oameni în fața cărora ne scoatem pălăria. Ei ne-au ajutat enorm și poate că în viitor ne vor mai ajuta, pentru că și el și Răzvan sunt atașați de această echipă”, a spus Manea.

„Din 2008 clubul Rapid a luat-o la vale”

Criza financiară acută pe care o străbate FC Rapid este pusă de Nicolae Manea pe o serie de greșeli din 2008 când unor jucători li s-au întocmit contracte mult prea mari pentru posibilitățile clubului. „Sunt niște contracte pentru care cineva trebuie să răspundă. Un exemplu este contractul lui Daniel Baroni Paulista în valoare de 800.000 de euro. 800.000 de euro pentru fotbalul din România sună cumva a nesimțire. Aceste sume nu au voie să se vehiculeze aici, în România. Pentru aceste contracte, pentru aceste greșeli grave cineva trebuie să răspundă pentru că din acel moment, din 2008, clubul Rapid a luat-o la vale”, a explicat Manea.

Acționarul majoritar al FC Rapid, Adrian Zamfir, a demisionat din funcția de administrator special și din cea de președinte al Consiliului de Administrație al clubului, la solicitarea conducerii tehnice și a jucătorilor.

Demisia lui Zamfir vine după decizia de sâmbătă a Comisiei de Apel a Sistemului Național de licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal care a respins dosarul FC Rapid privind acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I.

Adrian Zamfir a achiziționat gruparea FC Rapid la 8 iulie 2013 de la acționarul majoritar George Copos.

Clubul giuleștean, care activează în prezent în Liga a II-a, se află în procedura de insolvență din 7 decembrie 2012. Planul de reorganizare al FC Rapid, care se întinde pe o durată de trei ani, a fost confirmat de Tribunalul București. Următorul termen în dosarul de insolvență este 26 septembrie.

Articol scris de Marius Țone (Mediafax)

Marius ANGHEL 19 May. 2014, 19:03 Liga 2
Pe aceeași temă