Rapid, război fără de sfârșit. AFC Rapid blochează la FRF și la Registrul Comerțului transformarea FC R SA în FC Rapid 1923. Motivele invocate | DOCUMENTE

Marius ANGHEL 06 Jun. 2019, 09:34 Campionat

Războiul dintre AFC Rapid și FC Rapid 1923 continuă cu acțiuni juridice importante. După ce a scăpat de insolvența cerută de ANAF, AFC Rapid (formație din Liga 4) a depus la Registrul Comerțului și FRF adrese în care cere ca grupării promovate în Liga 2 să nu i se acorde permisiunea de a purta numele FC Rapid 1923.

Acțiunea inițiată de AFC Rapid se bazează pe un proces câștigat de Adrian Matei, unul din suporterii rapidiști acționari la adevăratul FC Rapid (intrat în faliment în 2016). Adrian Matei, care deține 0,01% din acțiuni și o creanță la FC Rapid, fiind astfel atât acționar, cât și creditor la societatea falimentară, a contestat în instanță inițiativa lichidatorului judiciar Sierra Quadrant, care solicitase schimbarea numelui SC FC Rapid SA în SC Locomotiva Giuleștina SA. S-ar fi eliberat astfel numele „Rapid” pentru o altă societate comercială interesată – respectiv SC FC R SA, clubul susținut politic de primarul Sectorului 1 și promovat acum în Liga 2.

Instanța a anulat transformarea FC Rapid în Locomotiva Giuleștina


Anul trecut, această cerere a lichidatorului judiciar ca adevăratul FC Rapid să-și piardă numele a și fost folosită, dealtfel, de conducătorii SC FC R SA, care au solicitat și primit, de la Registrul Comerțului, o preschimbare a numelui în SC FC Rapid 1923 SA.

Numai că, în această primăvară, Adrian Matei a câștigat definitiv, în instanță, contestația la decizia lichidatorului judiciar, astfel că SC FC Rapid SA (gruparea intrată în faliment) și-a păstrat numele. În baza acestei sentințe a tribunalului, AFC Rapid (asociație înființată de George Copos în 2001 și care acum activează în Liga 4 București) a trimis adrese la Registrul Comerțului și la FRF.

În documentul înaintat la Registrul Comerțului se solicită sesizarea din oficiu a instituției și anularea deciziei prin care SC FC R SA devenea SC FC Rapid 1923 SA. Conform cererii făcute de AFC Rapid, clubul susținut de Primăria Sectorului 1 ar trebui să revină la vechea denumire, SC FC R SA, pentru că numele „Rapid” este ocupat de SC FC Rapid SA (clubul lui Valerii Moraru intrat în faliment în iunie 2016).

AFC Rapid a cerut FRF să nu aprobe schimbarea numelui FC R în FC Rapid 1923


Cea de-a doua hârtie, trimisă la FRF, la Departamentul Juridic, solicită să nu fie aprobată cererea SC FC R SA de a-și schimba numele, în registrele federației, în SC FC Rapid 1923.

Această a doua mutare a AFC Rapid are următoarea logică: potrivit regulamentelor FRF, schimbările de nume sau de organizare juridică ale membrilor afiliați sunt acceptate numai o dată pe an, între 1 și 30 iunie. Cine nu reușește să facă acest lucru în „fereastra” de timp menționată mai sus, fie trebuie să renunțe, fie trebuie să aștepte încă un an, până la următoarea perioadă 1-30 iunie.

În acest moment, deși FRF a acceptat ca echipa să poarte numele FC Rapid 1923 în Liga 3, acest club figurează în scriptele federale sub numele SC FC R SA. Dealtfel, la Adunarea Generală derulată în aprilie 2019, gruparea figura pe ordinea de zi tot cu numele SC FC R SA. Dacă, până la 30 iunie, situația nu se limpezește sau dacă Registrul Comerțului anulează numele SC FC Rapid 1923 SA, atunci clubul condus din umbră de primarul Daniel Tudorache va fi nevoit să joace în Liga 2 sub numele FC R.

ANAF ceruse falimentul AFC Rapid după ce primarul Tudorache avertizase că „atât timp cât nu-și plătesc datoriile, cu siguranță vor avea probleme”


Această replică în plan juridic a AFC Rapid vine după ce ANAF a încercat să bage clubul în faliment. Tentativa a eșuat, pentru că AFC Rapid a contestat datoriile pe care Fiscul spunea că le-ar avea asociația și a câștigat în instanță. Clubul a ieșit din insolvență.

Inițiativa ANAF a venit după ce, anul trecut, primarul Daniel Tudorache a afirmat în direct, la Realitatea TV, că „(…) toți cei care tot ne bagă bățul prin gard… La un moment dat, o să li se rupă bățul. Atât timp cât ei nu o să-și plătească datoriile, mă refer la cei de la AFC (n.r. – Rapid), cu siguranță vor avea probleme!”.

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 06 Jun. 2019, 09:34 Campionat
Pe aceeași temă