Viitorul lui Gabriel Vașvari, tot pe gazon! Mijlocașul echipei Poli Iași a început școala de antrenori, dar nu se gândește încă la retragere. ”Vreau să am un punct de plecare când mă voi lăsa.” Antrenorii de la care se inspiră | INTERVIU

Narcis POHOAȚĂ 04 Apr. 2023, 12:59 Liga 2

Conștient că finalul carierei de fotbalist se apropie, mijlocașul Politehnicii Iași, Gabriel Vașvari (36 de ani) se gândește, inevitabil, și la viitor.

Chiar dacă nu ia în calcul încă retragerea din activitate, cel mai experimentat fotbalist al Iașiului, al doilea marcator al echipei în acest sezon, a făcut un pas important privind viitorul său și a decis să se înscrie la Școala de Antrenori.

Gabriel Vașvari s-a înscris la Școala de Antrenori încă de anul trecut, de când era la Sepsi

Anul trecut, când încă juca pentru Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Gabriel Vașvari s-a înscris la Școala de Antrenori din Republica Moldova. Nu pentru că nu ar avea BAC-ul, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci pentru a câștiga timp, având posibilitatea de a obține în doi ani atât Licențele A și B, cât și carnetul de antrenor. Neștiind, însă, că acest din urmă act nu va fi recunoscut la noi în țară.

Fotbalistul Politehnicii Iași, care va împlini 37 de ani în luna noiembrie, a obținut deja Licența C, anul acesta va lua ”B”-ul și se va înscrie pentru A.

Își ia notițe la fiecare antrenament încă de la 25 de ani, în timpul liber se informează, astfel încât momentul în care va agăța ghetele în cui să nu-l ia prin surprindere și să poată începe munca de antrenorat. Fie la grupele de copii și juniori, fie cu o echipă de seniori, de jos. Depinde de ce oportunități se vor ivi.

Vașvari: ”Vreau să am un punct de plecare când voi termina cu fotbalul”

Gabi, când te-ai decis să te înscrii la Școala de Antrenori?
Anul trecut, când eram încă la Sfântu Gheorghe și am avut parte de o accidentare care m-a ținut un pic departe de fotbal. Timpul mi-a și permis și atunci am decis să mă înscriu la Licența C. Anul trecut, în vară, am terminat Licența C și automat m-am înscris la B. Voi termina Licența B în vara aceasta și mă voi înscrie pentru A. Am vrut să încep cursurile, pentru că toate trebuie făcute la timpul lor și când voi termina cu fotbalul măcar să am și un punct de plecare. Să vedem ce ne va rezerva viitorul.

Te gândești la retragere?
Deocamdată nici nu mă gândesc să pun punct carierei de fotbalist. Pentru că mă simt bine, vreau să mă bucur în continuare de fiecare antrenament, de fiecare joc. Nimic nu e mai frumos decât să te poți antrena, să fii sănătos, să poți juca în meciuri oficiale. După ce te lași, mi-a spus multă lume, practic începe o nouă viață. Și încă nu îmi doresc asta. Era important să mă apuc acum, pentru că altfel ajungeam să mă las de fotbal și după aceea mai dura 3-4 sau 5 ani până obțineam licențele. Acum nici la juniori nu poți să antrenezi fără licențe. Și atunci, când voi termina cu fotbalul pot să intru direct în pâine.

Motivul pentru care a ales să se licențieze în Republica Moldova

De ce în Republica Moldova?
Eram la Sfântu Gheorghe și niște antrenori din academia de acolo au hotărât să se înscrie. Eram și eu de față și atunci m-am hotărât să fac și eu pasul acesta. Sunt poate mulți care se înscriu în Republica Moldova pentru faptul că sunt acceptați fără examentul de Bacalaureat, dar la mine nu este cazul. Eu am și facultate, am și masteratul făcut. Dar am auzit numai lucruri bune despre modul cum se lucrează acolo și chiar am văzut cu ochii mei că oamenii sunt profesioniști și mă bucur că fac parte din școala lor de antrenori.

Carnetul de antrenori de acolo nu este însă recunoscut în România.
M-am înscris acolo în primă fază și pentru acest lucru, nu știam că va apărea această problemă cu carnetul de antrenor, că nu va fi recunoscut la noi. Dacă îl făceam în România dura doi ani, iar în acești doi ani în Moldova iei și Licența B, și carnet de antrenor. Dar se pare că va trebui să iau și acel carnet de antrenor în România. Licențele de acolo sunt recunoscute oriunde în lume, dar la noi în România, la momentul acesta, trebuie acel carnet de antrenor. Până la urmă este important că obțin deja aceste două licențe.

Intenționezi să te apuci de antrenorat imediat după ce îți vei încheia cariera?
Aș vrea să intru în pâine, dar în România e destul de complicat. Voi vedea ce oportunități mi se vor oferi. Mi-ar plăcea și la seniori, dar și la copii și juniori este o muncă foarte frumoasă. Îndrăgesc foarte mult copiii, îmi place mult să lucrez cu cei mici, dar depinde acum de posibilitățile care mi se vor ivi la acel moment, când voi pune punct carierei de fotbalist. Eu îmi doresc ca atunci când voi începe să o iau de jos, pas cu pas, fără să sar etapele. Este adevărat, sunt foarte mulți antrenori cu mare experiență și e destul de greu să intri în acest circuit. Dar dacă muncești serios, crezi în ceea ce faci și în ceea ce vrei, cu siguranță mai devreme sau mai târziu poți ajunge acolo unde ți-ai dorit. Exact ca și în cariera de fotbalist. Dacă ești serios și muncești poți ajunge la un moment dat să iasă soarele și pe strada ta, e imposibil să nu se întâmple asta. Dar acum mă concentrez pe activitatea de fotbalist, sunt departe de a antrena.

Își notează antrenamentele încă de când avea 25 de ani

Când se va întâmpla asta? Peste 2, 3, 4 ani?
Nu știu încă. Nu mă gândesc la retragere acum. Să vedem cum va răspunde corpul la pregătirea fizică, la motivația interioară pe care o voi avea în continuare. Depinde și de aceste aspecte. Dar acum mă simt bine și vreau să continui cariera de fotbalist.

Iei notițe de la antrenori?
Da, îmi notez antrenamentele de când aveam 25 de ani. Am un caiet în care îmi notez antrenamente de la diferiți antrenori cu care am lucrat. Și de la Leo Grozavu, firesc. Cu el am lucrat o mare parte din cariera mea. Cred că pe la toate echipele am lucrat cu el, drumurile noastre s-au intersectat mai mereu până acum. Am avut două sau trei mandate la Botoșani, apoi am plecat la Timișoara, după câteva luni a venit și dânsul. La Sfântu Gheorghe a venit la un an după ce am ajuns eu și așa s-a întâmplat și la Iași, după câteva luni a venit și Leo Grozavu. Așa a fost să fie, ca drumurile noastre să se intersecteze mai mereu.

Antrenorii de la care se inspiră

Tu ești mijlocaș defensiv, dar îți place golul. Care este filosofia ta despre fotbal?
Îmi place ca echipa mea să conducă tot timpul jocul, să aibă posesie, să paseze foarte mult, să fie o echipă reactivă, agresivă, căreia îi place să joace cu mingea. Și Leo Grozavu antrenează mult acest lucru, îi place mult fotbalul ofensiv, să pasăm mult.

Ce model de antrenor ai?
Îmi plăcea foarte mult Pep Guardiola pe vremea când era la Barcelona. Evident, îmi place și acum, dar atunci mi s-a părut că Barcelona a fost poate cea mai bună echipă din istorie. Din țară, ca antrenor, tot timpul mi-a plăcut filosofia domnului Gheorghe Hagi. Tot timpul vrea posesie, tot timpul joacă pe atac, jucători cu personalitate, agresivi.

De ce antrenor și nu manager?
Niciodată nu știi ce se ivește în viață, nu știi pe ce drum o iei, situația poate să se schimbe de pe o zi pe alta. Dar eu m-am hotărât să fac școala de antrenori deocamdată, îmi place, iar când voi termina cu fotbalul va fi o oportunitate în plus. Îmi place ceea ce fac, îmi iau notițe, mă informez mereu. Dar pe viitor niciodată nu știi ce se va ivi.

Sfatul primit de la Leo Grozavu

Leo Grozavu ce spune despre decizia ta de a începe școala de antrenori?
Mă susține, drept dovadă că atunci când am mai avut cursuri m-a înțeles, am avut deschidere din partea lui. Mi-a zis că am luat-o pe un drum deloc ușor, pentru că e foarte greu, mai ales în România, să fii antrenor. Dar mi-a spus să cred în mine, să am mare încredere în ceea ce fac și să nu mă abat de la ideile mele.

Revenind la prezent, ați pierdut primele puncte în acest an, în fața Buzăului (scor 1-1).
Eu zic că am dominat jocul, cu excepția primelor zece minute din repriza a doua. Deși nu poți să spui că a fost o dominare a lor pe joc în acele minute. Au fost două ocazii ale lor, dar în rest eu zic că am controlat jocul și am fi meritat mai mult. Din păcare, în meciul acesta nu am avut luciditate în ultimii 30 de metri, dar nu facem un caz din asta. Nu este un motiv de îngrijorare absolut deloc. Știm ce putem, știm ce antrenăm și sunt convins că vom ajunge acolo unde ne dorim cu toții, în prima ligă. Până la urmă și acest punct obținut ne-a adus pe primul loc, pentru prima dată în acest sezon suntem siguri pe locul întâi și e important și acest aspect. Sper să rămânem acolo până la final. Păstrăm și avansul de 11 puncte față de Gloria Buzău. E și greu să câștigi toate meciurile, în play-off sunt partide de care pe care, toate echipele își doresc să ajungă pe un loc promovabil.

  • Gabriel Cristian Vașvari a ajuns la Poli Iași la începutul acestui sezon, în vara anului 2022, iar din cele 21 de meciuri disputate de echipă el a evoluat în 14, toate începute ca titular și în cinci fiind înlocuit. Are 6 goluri marcate, dintre care cinci din penalty, și este al doilea golgheter al echipei, după Cătălin Hlistei (7 goluri).
  • Armătura Zalău, ”U” Cluj, FC Zalău, FC Botoșani, ACS Poli Timișoara, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și Politehnica Iași sunt echipele pentru care a evoluat Gabriel Vașvari la seniori.

Foto: Dragoș Pășcăneanu și Alex Nicodim / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/nemultumirile-lui-shayon-harrison-care-l-au-facut-pe-leo-grozavu-sa-l-lase-pe-al-treilea-golgheter-al-politehnicii-iasi-in-afara-lotului-la-meciul-cu-gloria-buzau-19265435

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-dupa-ce-poli-iasi-a-remizat-acasa-cu-gloria-buzau-am-castigat-un-punct-am-urcat-pe-primul-loc-vreau-sa-iau-partea-plina-a-paharului-explicatii-pentru-absenta-din-lot-19264933

https://liga2.prosport.ro/seria-1/remiza-pentru-primul-loc-poli-iasi-a-terminat-la-egalitate-cu-gloria-buzau-in-copou-iar-punctul-obtinut-o-urca-in-fotoliul-de-lider-al-ligii-2-19264925

Narcis POHOAȚĂ 04 Apr. 2023, 12:59 Liga 2
Pe aceeași temă