Inițiativa de modificare a Legii Sportului a fost retrasă, Vasile Dîncu explică motivul și aruncă mănușa în curtea MApN și a clubului Steaua: ”Singura soluție este asocierea cu o entitate privată.” AS47 și Gigi Becali au reacționat

Marius ANGHEL 30 May. 2023, 16:50 Liga 2
Inițiativa de modificare a Legii Sportului a fost retrasă, Vasile Dîncu explică motivul și aruncă mănușa în curtea MApN și a clubului Steaua: ”Singura soluție este asocierea cu o entitate privată.” AS47 și Gigi Becali au reacționat

Speranța clubului Steaua ca Legea Sportului să fie modificată, în așa fel încât echipa de fotbal activă în Liga 2 să poată promova fără a se asocia cu un investitor privat, s-a spulberat la începutul acestei săptămâni. Cel puțin pentru moment, după ce Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, și cei doi colegi ai săi de partid au decis să retragă propunerea lor legislativă de modificare a legii.

Anunțul a fost făcut marți, 30 mai, la ora prânzului, chiar de către Dîncu, acesta explicând decizia luată.

  • Din Liga 2, nu numai Steaua ar fi beneficiat de schimbarea acestei legi care interzice cluburile de drept public să promoveze în prima ligă, ci și CS Comunal Șelimbăr, CSM Slatina și CSC Dumbrăvița, alte echipe menținute sportiv în acest campionat. Și Minaur Baia Mare era o echipă de drept public, însă aceasta a retrogradat în Liga 3, acolo de unde pot urca, însă, alte echipe fără drept de promovare, ca de exemplu CSM Alexandria, CSM Deva sau CS Muncitoresc Reșița.

Inițiativa de modificare a Legii Sportului a fost retrasă. Vasile Dîncu explică gestul său și al colegilor săi

În comunicatul în care explică retragerea inițiativei legislative privind modificarea Legii Sportului, Vasile Dîncu vine, în primul rând, cu o mențiune care, spune el, îi dă dreptul Stelei să fie primită de acum în prima ligă, fiindcă este un club profesionist, nu amator.

”Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță”, mai spune Dîncu.

”COMUNICAT REFERITOR LA RETRAGEREA INIȚIATIVEI LEGISLATIVE PRIVIND MODIFICAREA LEGII EDUCAȚIEI FIZICE ȘI A SPORTULUI

Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație le acceptăm.

În spiritul respectului pentru adevăr suntem datori să facem o mențiune: a invoca argumentul conform căruia promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun doar în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), dar și faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței, este neavenită în situația noastră deoarece, în acest moment, cluburile de fotbal sunt cluburi profesioniste, cu sportivi profesioniști, care sunt plătiți din fonduri publice sau având finanțare mixtă. Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa ”Ligă Profesionistă de Fotbal”, în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru.

Inițiativa noastră nu a vizat înființarea de noi cluburi profesioniste, ci a avut ca scop rezolvarea situației tuturor cluburilor departamentale pentru că, în România, în acest moment, majoritatea sporturilor de performanță sunt finanțate în acest fel: handbal, polo, volei, rugby, înot etc. Fără finanțare publică aceste cluburi românești nu ar putea face performanță, iar un sportiv precum David Popovici, multiplu campion mondial, care primește finanțare din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin clubul departamental Dinamo, nu ar mai putea să facă performanță, cel puțin nu în România.

Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene. Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță.

Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România”, scrie Vasile Dîncu pe pagina sa de Facebook.

Vasile Dîncu: ”Singura soluție pentru CSA Steaua București este aceea de a se asocia cu o entitate privată.” Și spune că lucrurile pot fi foarte simple în acest demers

Totodată, fostul ministru al Apărării spune că ”singura soluție” pentru ca Steaua să poată promova fizic în prima ligă este să se asocieze cu un privat. Acesta să inclusiv soluția: transformarea CSA Steaua în societate de acțiuni, în care 90 sau 99 la sută din procente să fie ale MAPN-ului.

Mai mult, Vasile Dîncu aruncă mănușa celor din conducerea MAPN și conducerii clubului Steaua și le cere, în cazul în care nu acționează acum pentru rezolvarea situației, să explice ”de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care prin organizarea actuală se blochează realizarea meritului sportiv”.

”Acum este foarte clar că singura soluție pentru CSA Steaua București, cea care a câștigat promovarea pe teren, este aceea de a se asocia cu o entitate privată. În calitate de ministru al apărării am promovat modificări ale ordinelor interne, astfel încât CSA Steaua București să aibă dreptul să se asocieze și, în acest fel, să aibă drept de promovare, iar în acest sens am dat un ordin de ministru. Echipa de fotbal și-a câștigat dreptul sportiv de a juca anul viitor în liga superioară, iar clubul și ministerul ar trebui să decidă dacă doresc sprijinirea performanței echipei și rezolvarea unei situații absurde: o echipă să nu aibă posibilitatea să-și valorifice meritul sportiv.

Pentru conducerea Clubului CSA Steaua lucrurile ar putea fi foarte simple: transformarea CSA Steaua în societate de acțiuni, din care un procent semnificativ (90% sau 99%) să fie deținut de MApN, iar restul (10% sau 1%) să fie deținut de entitatea privată cu care clubul se asociază (fie că este vorba despre Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, ori despre fundația suporterilor steliști AS47, ori despre orice altă entitate privată); în acest mod echipa de fotbal ar putea avea drept de promovare în prima ligă imediat. Ideea că CSA Steaua București ar putea pierde dreptul de proprietate asupra brandului nu se susține, deoarece condițiile asocierii se vor stabili prin statutul noii societăți, care va reflecta voința clubului și a MApN.

Sper ca oamenii care au insistat ani de zile că echipa nu poate promova din cauză că trebuie modificată legea sporturilor, dar în tot acest timp ei nu au încercat să facă nimic pentru modificarea actului normativ, înțeleg acum că singura modalitate de a realiza visul suporterilor și al sportivilor este de a acționa acum. În caz contrar, vor trebui să explice de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care prin organizarea actuală se blochează realizarea meritului sportiv”, a mai transmis Vasile Dîncu.

AS47: ”Așteptăm, de la factorii de decizie din cadrul clubului, fapte, nu vorbe!”

Asociația Steliștilor 1947 (AS47), cea pe care o pronunță inclusiv Vasile Dîncu drept soluție pentru club pentru asocierea cu o entitate privată, a reacționat la scurt timp după anunțul fostului ministru.

AS47 transmite că așteaptă ca clubul Steaua și MAPN să arate că merg la TAS pentru a contesta decizia FRF de a nu accepta echipa antrenată de Daniel Oprița să promoveze, deși sportiv a realizat acest lucru. Îl vrea pe juristul Florin Talpan delegat să se ocupe de acest caz. Suporterii steliști s-au săturat de vorbe și vor fapte!

”Steaua București și Ministerul Apararii Nationale, vă atragem atenția, în numele suporterilor steliști, că, acum o săptămână, clubul a comunicat, în scris, că va merge la TAS.
Așteptăm să se facă demersuri concrete în acest sens, după primirea răspunsului din partea FRF, întrucât există deja suspiciuni că nu se va întreprinde nimic. Deși nu am primit nicio explicație privind șansele de reușită ale acestui demers, există persoane care spun că varianta TAS este singura soluție de promovare a echipei în acest sezon. Nu putem să tratăm cu superficialitate acest aspect, trebuie să încercăm toate soluțiile, indiferent de rezultatul lor, pentru ca Steaua să joace în Liga 1.
Cum demersul către TAS ar fi ideea domnului col. Florin Talpan, acesta prezentând dosarul pe Facebook, sperăm că dumnealui va fi desemnat ca persoana însărcinată cu acest dosar. Nu vrem ca, din nou, altă persoană să își aroge lauri nemeritați.
Trebuie să risipim, odată pentru totdeauna, discuțiile cum că Steaua nu a mers la TAS și nu a fost reprezentată de domnul colonel, pentru a nu perpetua, în fiecare sezon, aceeași unică variantă de promovare, când știm că există mai multe.
Problema banilor nu ar trebuie să fie un impediment, pentru că știm că, în 2014, MApN a autorizat și a plătit o firma care a câștigat procesul pentru marcă.
Așteptăm, de la factorii de decizie din cadrul clubului, fapte, nu vorbe!”, a transmis AS47.

Steaua spunea că așteaptă verdictul FRF în privința licențelor pentru SuperLigă și apoi va acționa

În urcă cu aproximativ o săptămână, Steaua anunța, printr-un comunicat, că va ”căuta soluții legale” pentru ca echipa antrenată de Daniel Oprița să joace în noul sezon în prima ligă, însă pentru a face asta așteaptă o comunicare oficială din partea Federației Române de Fotbal. Clubul din Ghencea a transmis că așteaptă să vadă dacă federația acordă sau nu Stelei licența pentru prima ligă, altfel, e de părere că forul condus de Răzvan Burleanu interpretează greșit Legea Sportului.

”Steaua București, pe loc promovabil
Punct final în sezonul Ligii 2, sezonul 2022-2023. Echipa noastră termină pe poziția secundă, care ne asigură promovarea din punct de vedere sportiv.
Interpretarea eronată a Legii Sportului, de către Federația Română de fotbal, ne pune în situația de a căuta soluții legale pentru a putea evolua pe prima scenă a fotbalului românesc.
Facem precizarea că un eventual demers al clubului nostru, nu putea fi întreprins, decât după comunicarea oficială a FRF.
Felicităm jucătorii și staff-ul tehnic pentru performanța reușită și mulțumim fanilor pentru suportul necondiționat.
De asemenea, dorim să vă comunicăm că Daniel Oprița va fi antrenorul echipei noastre și în sezonul viitor, iar componența lotului de jucători va fi strict în responsabilitatea lui și a staff-ului tehnic”, a comunicat Steaua.

Steaua și-a asigurat locul 2 în clasamentul play-off-ului Ligii 2 cu o rundă înainte de final, iar această poziție duce matematic în prima ligă.

Gigi Becali: ”Voi credeți că ăștia de la FRF nu s-au interesat și ei pe la UEFA? Ni s-a spus clar ce o să pățim, iar Dîncu a fost informat de ce scandal ne paște”

Inclusiv Gigi Becali, patronul FCSB, clubul cu care se află în procese Steaua, a reacționat după comunicatul lui Vasile Dîncu. Susține că retragerea inițiativei fostului ministru s-a produs și pentru că a intervenit FRF, altfel inclusiv echipa naționară a României avea de suferit.

”Tată, stați liniștiți că nu știți voi multe. Lui Dîncu i s-a spus să retragă sigur inițiativa asta. Vedeți ca are niște prieteni prin FRF, iar noi riscăm să fim scoși din cupele europene și o încurcăm și cu echipa națională. Voi credeți că ăștia de la FRF nu s-au interesat și ei pe la UEFA? Ni s-a spus clar ce o să pățim, iar Dîncu a fost informat de ce scandal ne paște. Ați văzut ce a pățit și Real Madrid? Nu ați văzut că au fost puși să dea niște bani înapoi? Investigați voi cazul Real Madrid și să i-l dați și lui Talpan. Dacă nu dadeau banii înapoi Real era scoasă din cupele europene.

Și stați sa vedeți că ăstia de la CSA nu se pot asocia cu niciun privat. De ce credeți că tot urlă Talpan? Știe el ce știe, dar el e de pe altă lume. Marca Steaua este a unității militare. Nu au cum să o asocieze. A, o pot asocia doar prin hotărâre de guvern sau licitație. Ei nici patrimoniul nu îl pot da, că e patrimoniu public, lot, jucători, etc, etc. Ei nu se pot asocia cu un privat. Nu există niciun model în cazul lor să facă ei asociație cu un privat. Nu există legea parteneriatului public cu privat”, a spus Gigi Becali pentru ProSport.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doar-patru-jucatori-mai-au-contract-cu-steaua-iar-unul-dintre-ei-se-va-despartit-de-echipa-19273186

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-reactie-oficiala-dupa-ce-a-terminat-play-off-ul-ligii-2-pe-locul-2-pozitie-direct-promovabila-ce-asteapta-de-la-frf-cum-considera-interdictia-de-a-urca-in-superliga-si-mesajul-privind-viito-19272000

https://liga2.prosport.ro/seria-1/senatul-a-aprobat-solicitarea-pentru-dezbatere-in-regim-de-urgenta-a-propunerii-de-modificare-a-legii-sportului-propusa-de-vasile-dincu-se-poate-vota-in-aceasta-vara-exclusiv-19272378

https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-nou-aviz-negativ-pentru-initiativa-modificarii-legii-sportului-propusa-de-vasile-dincu-motivarea-e-simpla-nu-este-rolul-institutiilor-statului-sa-infiinteze-si-sa-finanteze-cluburi-sport-19270561

Marius ANGHEL 30 May. 2023, 16:50 Liga 2
Pe aceeași temă