După restartul la nivel tehnic și administrativ din această vară, în urmă cu câteva zile clubul Politehnica Iași a decis să reorganizeze și activitatea Academiei din Copou. Oficialii ieșeni l-au numit în funcția de manager al Academiei pe lectorul universitar doctor Cezar Honceriu, preparator fizic care a coordonat în ultimii ani pregătirea fizică a seniorilor și juniorilor ieșeni, acesta înlocuindu-i pe profesorii Marian Moldovan și Nucu Antohi.
La scurt timp după numirea în funcție, noul manager Cezar Honceriu a explicat în cadrul unei conferințe de presă ce strategie va adopta în următorii ani și spune că dacă vor fi urmați pașii corecți Academia Politehnica Iași ar putea deveni în patru ani una redutabilă pe plan național.
Pentru început, Cezar Honceriu a precizat că i-a propus pentru a conduce academia pe Andrei Cristea și Marius Onofraș, dar cei doi au refuzat.
”Înainte de a accepta propunerea făcută de executivul clubului eu am avut alte două propuneri, i-am propus pe Marius Onofraș și Andrei Crostea. Lui Andrei i-am propus încă din iarnă, iar toată vara asta am tras de Marius, am avut mai multe discuții cu el, dar amândoi au spus că au drumul lor, altul decât academia de copii”, a spus Honceriu.
Honceriu a precizat apoi că în următoarea perioadă se va încerca cooptarea în echipele de juniori mari a celor mai buni jucători de la Liceul cu Program Sportiv Iași, dar și de la cluburile ieșene private. Un prim pas a fost făcut, trei juniori de la LPS Iași și alți doi de la LPS Roman semnând cu Poli Under 19.
”La Iași avem Politehnica Iași, LPS Iași și cluburile private, iar noi trebuie să vedem cum am putea face pentru ca toți acești trei jucători să se poată intregra în cadrul aceleiași strategii care să fie fezabilă pe termen lung. Liceul cu Program Sportiv, care are un proiect finanțat de Consiliul Județean (n.r. – Centrul de Excelență), a adus din județ cei mai buni jucători din mediul rural, iar Consiliul Local s-a aliat acestui proiect, venind cu 10 locuri finanțate pentru copii din municipiul Iași. Acești copii vor crește, este doar un exemplu de proiect pentru sportul de performanță. Mai sunt cluburile private, care au strategii chiar foarte bune. Copiii aceștia vor crește și vor trebui să joace într-un campionat foarte puternic. Pentru liceele sportive este foarte greu să facă dosarul de licențiere și să se califice în Liga Elitelor și atunci am spus că dacă noi reușim să facem acest dosar și să ne încadrăm în cerințele impuse de federație am putea prelua acești copii veniți de la noi, de la LPS, de la cluburile private. Vom face trialuri și cei mai buni de la Under 16, Under 17 și Under 19 vor veni la Politehnica, pentru a juca în Elite. Vor participa la cea mai tare competiție, iar valoarea lor va crește. Vrem să integrăm Academia în această strategie comună care este de fapt o strategie a întregii comunități a Iașiului”, a declarat Cezar Honceriu.
Deja Poli Iași i-a legitimat în această săptămână la echipa Under 19 pe Filip Matei, Călin Eric și Busuioc Florin, copii formați la LPS Iași de prof. Dorel Stafie și Andrei Marian, de la LPS Roman fiind aduși Azoiței Alexandru și Sergiu Robert, antrenați de prof. Dănilă.
O altă prioritate a noului șef al academiei ieșene este creșterea valorii antrenorilor, iar mesajul lui Honceriu pentru tehnicieni este să continue procesul de instruire.
”Ne dorim să creștem valoarea antrenorilor. În acest sens, ei vor trebui să-și dea licențe superioare. Ne interesează asta pentru că ne vom putea face un dosar cât mai bun. În plus, dacă ne vom clasa în primele 20 de academii vom primi și bani de la Federație. Statutul antrenorilor se va actualiza, iar antrenorii vor trebui să aibă Licența A sau Licența A Elite. În momentul în care antrenorii noștri cresc o grupă și ajung la nivelul Elitelor, practic legal nu vor putea antrena dacă nu au aceste licențe. De aceea fac apel la conștiința lor și să își dea aceste licențe pentru a se specializa, întrucât tot timpul ai ceva de învățat”, a completat Honceriu.
De asemenea, Honceriu a precizat că antrenorii vor lucra individual cu cei mai buni jucători.
”Antrenorii s-au plâns că juniorii care fac pasul la echipa mare nu fac față la nivelul Ligii I, că au lacune din punct de vedere tactic, fizic, tehnic. Vom încerca să remediem aceste lucruri și printr-o metodică mai eficientă poate, dar în primul rând printr-un program de individualizare a antrenamentului cu cei mai buni jucători, mă refer la cei din Elită. Am vorbit cu Marius Onofraș, Mihalahe și Irinel Ionescu pentru a veni alături de noi la antrenamente, să le explice juniorilor cum se stă în apărare, la lovituri libere, cum să elimini adversarul din joc și multe alte lucruri. Vom face acest proces nu doar cu antrenorii de la noi, ci și cu foști jucători”, a mai spus noul președinte al Academiei Politehnica Iași, care s-a referit și la taxele percepute de unii antrenori: ”Problema taxelor de la grupele mici o vom rezolva. Antrenorii o utilizau pentru a plăti terenurile pe care le închiriau. Vom trece această taxă prin contabilitatea clubului și de acolo vor fi făcute plățile.”
Cezar Honceriu a mai spus că Academia Politehnica Iași poate deveni una de top în patru ani: ”Obiectivul principal este să dăm jucători către echipa mare. Ne dorim cât mai mulți. Dar din punctul meu de vedere dintr-o grupă ar trebui să ajungă minim doi la echipa mare. Poate din primul an nu se întâmplă. Va trebui puțină răbdare. Dacă vom respecta această strategie corectă, în 4 ani vom avea o academie solidă. Asta dacă îmbunătățim aceste colaborări, dacă reușim cu infrastructura, dacă prima echipă va avea rezultate bune, astfel încât cei mai buni jucători să vină aici. Dar depindem și noi de alți factori.”
La conferința de presă au mai participat directorul Liceului cu Program Sportiv Iași, profesorul Ilie Gheorghică și un reprezentant al municipalității, consilierul superior Marius Părpăliță.
”Foarte interesantă această strategie la nivelul de copii și juniori. E foarte important ca Iașiul să fie vizibil și la acest nivel de copii și juniori, iar faptul că în acest an Poli va juca în Liga Elitelor îi ajută și pe copiii noștri. Noi, LPS Iași, nu prea avem șanse, pentru că dosarul este prea pretențios, nu putem angaja psiholog, medic… Sunt niște criterii pe care nu le putem realiza. Dar am considerat oportun ca cei mai buni jucători de la noi la acest nivel să aibă posibilitatea să participe, dacă sunt solicitați, în aceste campionate la care merg cele mai bune echipe din țară. Iar motivația lor va crește, la fel și valoarea lor. Am avut o discuție cu colegii de catedra de fotbal și am ajuns la concluzia că acest proiect pe o perioadă mai mare, de cinci ani, este benefic pentru noi. De aceea am semnat acest acord de colaborare cu Politehnica”, a explicat Ilie Gheorghică, directorul LPS Iași.
La rândul său, reprezentantul primăriei a amintit faptul că municipalitatea va susține financiar zece copii născuți 2008 pentru completarea Centrului de Excelență de la LPS Iași. Totodată, Marius Părpăliță a precizat că Primăria va amenaja noi terenuri sintetice în cadrul unor unități școlare, acestea urmând să fie folosite de către copiii de la cluburile private din Iași contra unei taxe modice.
Foto: Politehnica Iași
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-un-nou-imprumut-de-la-fc-botosani-costel-enache-si-a-testat-jucatorii-inaintea-meciului-cu-u-cluj-intr-un-amical-cu-sporting-juniorul-vaslui-19196598
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-merge-pe-continuitate-florin-briaur-sunt-convins-ca-echipa-va-creste-de-la-meci-la-meci-nici-nu-se-pune-problema-ca-postul-lui-costel-enache-sa-fie-in-pericol-19196347
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-fara-punct-dupa-trei-etape-dar-neinvinsa-la-pauza-concluziile-dupa-debutul-ratat-de-sezon-al-echipei-lui-costel-enache-19195894