Cazurile a doi arbitri din lotul de Liga 2, cinci de Liga 3 și un observator, pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF. Au fost pârâți de FRF fiindcă ar fi jucat la pariuri

Marius ANGHEL 25 Apr. 2023, 01:59 Arbitri
Cazurile a doi arbitri din lotul de Liga 2, cinci de Liga 3 și un observator, pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF. Au fost pârâți de FRF fiindcă ar fi jucat la pariuri

După jucători, antrenori și conducători, fotbalul românesc poate avea în curând și arbitri suspendați fiindcă au căzut în patima pariurilor și nu și-au îndeplinit corect scopul, meseria în acest sport numărul 1 în țară.

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a publicat luni, 24 aprilie, numele a nu mai puțin de opt arbitri asistenți, doi din lotul de Liga 2 și șase din lotul de Liga 3, care au fost anchetați de Departamentul de Integritate al FRF și pârâți acum la comisie. Dosarul tuturor a rămas în pronunțare, ceea ce înseamnă că sancțiunile pe care aceștia le vor primi vor veni în curând.

7 arbitri din Liga 2 sau Liga 3 și un observator din Liga 3, judecați de Comisia de Disciplină și Etică a FRF fiindcă ar fi jucat la pariuri

În prima parte a lunii martie, imediat după ce Petrolul se despărțea de Cosmin Achim și presa afla motivul real al rupturii, faptul că clubul ploieștean a aflat că jucătorul nou-adus era un împătimit al pariurilor, inclusiv pe meciuri ale echipei sale, dar în special ale celei la care a fost înainte, FC Voluntari, în spațiul public a apărut și informația că mai mulți arbitri din Liga 2 și Liga 3 sunt anchetați de Departamentul de Integritate al FRF fiindcă sunt suspecți că ar fi pariat. ProSport a avut informații despre acest lucru, însă Virgil Pascu, șeful Departamentului de Integritate al FRF, a evitat dialogul, menționând că mănâncă, are ședință ori are probleme personale.

Acum, Comisia de Disciplină și Etică a FRF are pe rol nu mai puțin de șapte arbitri și un observator reclamați de către FRF fiindcă au încălcat regulamentul etic.

UPDATE: Trebuie precizat și un lucru destul de important, o gafă a FRF. În lista făcută publică de comisie cu cei anchetați, cele opt persoane sunt anunțate toate ca fiind ”arbitri asistenți”. Numai că una dintre acestea este, de fapt, arbitru central, în speță Constantin Cosmin Fuior, iar o altă este, nici mai mult nici mai puțin, observator, în niciun caz arbitru!? Observatorul este Mihai Adrian Jivan, din Arad!

Arbitrii anchetați de Comisia de Disciplină și Etică a FRF:

  • Daniel Eduard Călin (Bucureşti) – Liga 2
  • Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare) – Liga 2
  • Cristian Dumitru Gozman Pop (Oradea) – Liga 3
  • Constantin Cosmin Fuior (Mircea Vodă / Brăila) – Liga 3
  • Răzvan Nicușor Toader (Zăvoi / Caraş Severin) – Liga 3
  • Daniel Roberto Svatsinka (Reșița) – Liga 3
  • Andrei Pâslaru (Arad) – Liga 3
  • Mihai Adrian Jivan (Arad) – Liga 3 / observator

Aceștia riscă excluderea din fotbal pentru 2 ani și ar putea primi o penalitate sportivă de cel mult 300 de mii de lei.

Cei care au ignorat mesajul președintelui CCA au acum de suferit!

Potrivit Gazeta Sporturilor, acești arbitri ar fi jucat la pariuri sau ar fi deținut conturi deschise pe numele lor la diferite agenții de pariuri. Numărul lor ar fi însă mult mai mare, însă, momentan, doar aceștia au fost reclamați de FRF la Comisia de Disciplină și Etică.

S-a ajuns în această situație fiindcă aceștia ar fi ignorat un mesaj al președintele CCA, grecul Kyros Vassaras, care la ultimul curs al arbitrilor le-ar fi transmis un ultimatum celor care au legături cu jocurile de noroc sau de pariuri. ”În două săptămâni trebuie să vă rezolvați situația. Poate unii dintre voi aveți conturi de 20 de ani, n-ați mai jucat, sau nu le-ați închis. Poate a făcut altcineva cont pe numele vostru și nu jucați voi sau jucați voi pe conturile altcuiva. Aveți timp să închideți tot, să veniți la mine și să-mi spuneți dacă ați jucat și pe ce”, ar fi fost mesajul grecului, potrivit gsp.ro.

Mulți ar fi răspuns mesajului șefului CCA, însă au fost și unii care l-au ignorat și au ajuns în atenția Departamentului de Integritate al FRF. Pe lângă cei opt, alții 15 s-ar mai afla pe listă să fie pârâți comisiei.

Florin Prunea: ”Se joacă pe cine are primul corner, pe cartonaș în minut fix… La ce tâmpenii îi duce capul!”

În luna martie, atunci când s-a vorbit pentru prima dată de spre acest caz, Florin Prunea, fostul conducător al mai multor cluburi din țară, susținea că are informații potrivit cărora în fotbalul românesc există oameni din interiorul fenomenului care truchează meciurile pentru a obține câștiguri din pariurile sportive.

Potrivit fostului membru al Generației de Aur, marea miză nu este întotdeauna rezultatul final, ci evenimentele care apar pe parcursul jocului, cum ar fi cornere, penalty-uri sau cartonașe galbene.

”Ce am auzit, de arbitri, că se joacă pe cartonașe în minutul fix, cutare, cotă 30. Penalty în minutul cutare, cine are primul corner. La ce tâmpenii îi duce capul! Sunt lucruri mult mai grave, în care știa tot stadionul, în care președinții sunau și spunea să parieze repede, toate rudele. Sunt grave!

Nu am nimic cu oamenii care joacă. Dar să fie din interiorul fotbalului, e foarte grav”, a declarat Florin Prunea, pentru ProSport.

În mod sigur, aceștia arbitri asistenți nu ar fi putut acționa singuri, fiindcă nu ei au ultimul cuvânt atunci când se dictează cartonașe sau penalty-uri.

În câte meciuri au activat în acest sezon cei opt arbitri judecați de FRF

Dintre cei doi arbitri asistenți din lotul de Liga 2, Călin nu a mai fost delegat la un meci din 30 noiembrie 2022, iar până la acel moment, în sezonul 2022-2023, a fost delegat de CCA la nu mai puțin de 38 de partide din diverse competiții! Dintre acestea, șapte au fost în Liga 3, iar trei în Liga 2 (Buzău – Dumbrăvița 2-1 (foto), Slatina – Miercurea Ciuc 2-0 și Slatina – Poli Timișoara 0-0).

Soporan nu a mai fost delegat din data de 3 decembrie 2022, când s-a aflat ca asistent la meciul din Liga 2 FC Brașov – Dinamo 0-2. La 25 de meciuri a fost convocat de CCA în acest sezon, iar cinci au fost din liga secundă (Dej – Miercurea Ciuc 2-1, Brașov – Ripensia 1-0 (foto), Șelimbăr – Slobozia 1-1, Ripensia – Poli Timișoara 1-0 și Brașov – Dinamo 0-2).

Gozman a fost delegat ultima dată la 7 aprilie 2023 (la două jocuri din Liga Elitelor U15), iar în Liga 3 a arbitrat în 11 meciuri din acest sezon.

Fuior este, de fapt, mai mult arbitru central decât asistent, având în vedere meciurile arbitrate în acest sezon. Are doar patru ca asistent și acestea sunt la nivel de juniori, iar ca arbitru central are 32 în diverse competiții, 9 fiind conduse în Liga 3. Ultima dată a fost la centrul meciului Dunărea Călărași – FC Voluntari 2 0-0, la 1 aprilie 2023.

Toader are două jocuri ca arbitru central în acest sezon și 13 ca asistent, nouă dintre ele la Liga 3. Ultimul meci la care a fost delegat a fost CSS Drobeta Turnu Severin – CSC Ghiroda și Giarmata VII 0-2 din Campionatul Național U17 play-off.

Svatsinka a condus ca central patru jocuri la juniori în acest sezon și 20 ca arbitru asistent, 11 dintre acestea fiind la Liga 3. Ultimul meci la care a fost delegat a fost Progresul Pecica – Gloria Lunca Teuz Cermei 1-0, la 1 aprilie 2023.

Pâslaru a fost arbitru asistent în 23 de jocuri în acest sezon, opt dintre ele fiind de Liga 3. Nu a mai primit delegare de după meciul Ripensia – Viitorul Cluj 3-2, din Cupa Elitelor U17, desfășurat la 26 februarie 2023.

Activitatea lui Jivan nu este disponibilă pe site-ul CCA, fiindcă, surpriză, acesta nu este arbitru, așa cum anunță FRF. Iar activitatea observatorilor nu este contorizată pe niciun site al federației.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-etapa-4-din-play-off-si-play-out-19-meciuri-se-disputa-astazi-doua-echipe-si-au-obtinut-biletul-pentru-primul-baraj-de-promovare-19267426

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-steaua-se-joaca-de-la-ora-1230-trupa-din-crang-spera-la-primul-succes-in-play-off-militarii-vor-sa-se-mentina-pe-locul-1-19267602

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-5-din-play-out-astazi-putem-afla-inca-o-retrogradata-dar-si-doua-noi-echipe-care-sa-se-salveze-matematic-19267599

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/arbitri-din-liga-2-si-liga-3-suspecti-ca-joaca-la-pariuri-comisia-de-integritate-a-frf-musamalizeaza-cazurile-19262775

Marius ANGHEL 25 Apr. 2023, 01:59 Arbitri
Pe aceeași temă