Încă patru arbitri au ajuns să fie judecați de Comisia de Disciplină și Etică a FRF fiindcă ar fi jucat la pariuri! Una dintre persoanele anchetate este femeie

Marius ANGHEL 09 May. 2023, 13:47 Arbitri
Încă patru arbitri au ajuns să fie judecați de Comisia de Disciplină și Etică a FRF fiindcă ar fi jucat la pariuri! Una dintre persoanele anchetate este femeie

La două săptămâni distanță după ce Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a publicat numele a nu mai puțin de șapte arbitri, doi din lotul de Liga 2 și cinci din lotul de Liga 3, și a unui observator, aflați pe masa sa, pentru a fi judecați și sancționați fiindcă ar fi jucat la pariuri, aceeași comisie a făcut public numele a altor patru arbitri cu aceeași problemă.

Unul dintre ultimii reclamați de FRF este o femeie, iar pe masa comisiei a ajuns și cazul fotbalistului Cosmin Florin Achim, ultima dată la Petrolul, dat afară de ploieșteni după ce au descoperit că acesta paria inclusiv pe meciurile echipei sale, patimă pe care o avea de mult timp în urmă, de când era la FC Voluntari. Cazul său are un nou termen, pentru 15 mai.

Încă patru arbitri pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF

Pe lângă arbitrii Daniel Eduard Călin (Bucureşti / Liga 2), Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare / Liga 2), Cristian Dumitru Gozman Pop (Oradea / Liga 3), Constantin Cosmin Fuior (Mircea Vodă / Brăila / Liga 3), Răzvan Nicușor Toader (Zăvoi / Caraş Severin / Liga 3), Daniel Roberto Svatsinka (Reșița / Liga 3) și Andrei Pâslaru (Arad / Liga 3) și observatorul Mihai Adrian Jivan (Arad / Liga 3), numele a altor patru arbitri a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF după ce au fost anchetați de Departamentul de Integritate al FRF fiindcă au încălcat regulamentul etic.

Este vorba despre patru arbitri din lotul de Liga 3, unul central, Tudorel Pîrlog (Cazașu / Brăila), și trei asistenți, Nicoleta Elena Șușcă (Arad), Mihai Robert Mereș (Cluj-Napoca) și Alexandru Cristian Buzzi (Oţelu Roşu / Caraş Severin). Dosarele lui Pîrlog, Șușcă, și Buzzi au rămas în pronunțare, iar cel al lui Mereș are termen pentru 15 mai.

  • Dosare rămase în pronunțare au avut, în momentul anunțului, la 24 aprilie, și cei șapte arbitri și observatorul amintit mai sus, însă nici până acum, la data publicării acestui articol, la 9 mai, nu s-a anunțat vreo decizie în cazul lor.

Aceștia sunt suspectați că au jucat la pariuri sau că au conturi pe platforme de betting, lucruri interzise de regulament. Riscă excluderea din fotbal pentru 2 ani și ar putea primi o penalitate sportivă de cel mult 300 de mii de lei.

În câte meciuri au activat în acest sezon cei patru arbitri judecați de FRF:

Tudorel Pîrlog este din Cazasu, comună din județul Brăila, prima delegare la un meci din Liga 3 o are în 2017, iar în acest sezon are 24 de meciuri la care a fost delegat ca ”central”, în diverse competiții organizate de FRF. La nivel de Liga 3 are 8 jocuri conduse în sezonul 2022-2023, iar ultima delegare o are în data de 9 aprilie 2023, în Liga Elitelor U15, la meciul ACS Școala de Fotbal Oțelul Galați – FC Player București SA 1-2. Tot în acest sezon are și trei partide în care a fost delegat ca arbitru asistent, dar și zece în care a fost rezervă, în trei dintre acestea fiind la meciuri din Liga 2 (SC Oțelul – FC Brașov 2-1, Steaua – SC Oțelul 1-0 și FK Miercurea Ciuc – Dinamo 0-0).

Nicoleta Elena Șușcă este din Arad și în ”CV-ul” său de pe site-ul Comisiei Centrală a Arbitrilor apare doar cu delegări în sezonul actual, 2022-2023, semn că a fost promovată în vara trecută la Liga 3. În acest sezon are nu mai puțin de 34 de meciuri la care a fost delegată ca arbitri asistent, toate în ligi de juniori (under sau elite) sau fotbal feminin. Nu are niciun joc în care să fi fost delegată la nivelul Ligii 3, așa cum este scoasă la înaintare de către FRF. Ultima dată a fost delegată în data de 11 aprilie 2023, la două meciuri din Liga Elitelor U15, CS Academia de Fotbal Gică Popescu – Politehnica Timișoara 2-0 și CSM Deva – Universitatea Craiova 2008 0-4, ambele desfășurate la Timișoara.

Mihai Robert Mereș este din Cluj-Napoca, iar în sezonul 2022-2023 are două partide la juniori ca arbitru central și 45 ca arbitru asistent. Dintre acestea din urmă, la 14 a fost la meciuri din Liga 3. Ultima delegare a avut-o în data de 9 aprilie 2023, la jocul din play-out-ul Ligii 1 feminin ACS Fotbal Feminin Baia Mare – CSM Alexandria 3-4.

Alexandru Cristian Buzzi este din Oţelu Roşu, din județul Caraş Severin, iar în sezonul 2022-2023 are un joc în care a fost arbitru central, iar 16 la care a fost delegat ca arbitru asistent. Dintre acestea din urmă, 11 sunt din Liga 3. Ultima dată a fost delegat în data de 1 aprilie 2023, în Liga 2 Feminin, la ACS Roma Florin Pădurean – Clubul Sportiv Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud 0-8.

Cei care au ignorat mesajul președintelui CCA au acum de suferit!

Potrivit Gazeta Sporturilor, acești arbitri ar fi jucat la pariuri sau ar fi deținut conturi deschise pe numele lor la diferite agenții de pariuri.

S-a ajuns în această situație fiindcă aceștia ar fi ignorat un mesaj al președintele CCA, grecul Kyros Vassaras, care la ultimul curs al arbitrilor le-ar fi transmis un ultimatum celor care au legături cu jocurile de noroc sau de pariuri. ”În două săptămâni trebuie să vă rezolvați situația. Poate unii dintre voi aveți conturi de 20 de ani, n-ați mai jucat, sau nu le-ați închis. Poate a făcut altcineva cont pe numele vostru și nu jucați voi sau jucați voi pe conturile altcuiva. Aveți timp să închideți tot, să veniți la mine și să-mi spuneți dacă ați jucat și pe ce”, ar fi fost mesajul grecului, potrivit sursei citate.

Mulți ar fi răspuns mesajului șefului CCA, însă au fost și unii care l-au ignorat și au ajuns în atenția Departamentului de Integritate al FRF.

Florin Prunea: ”Se joacă pe cine are primul corner, pe cartonaș în minut fix… La ce tâmpenii îi duce capul!”

În luna martie, atunci când s-a vorbit pentru prima dată de spre acest caz, Florin Prunea, fostul conducător al mai multor cluburi din țară, susținea că are informații potrivit cărora în fotbalul românesc există oameni din interiorul fenomenului care truchează meciurile pentru a obține câștiguri din pariurile sportive.

Potrivit fostului membru al Generației de Aur, marea miză nu este întotdeauna rezultatul final, ci evenimentele care apar pe parcursul jocului, cum ar fi cornere, penalty-uri sau cartonașe galbene.

”Ce am auzit, de arbitri, că se joacă pe cartonașe în minutul fix, cutare, cotă 30. Penalty în minutul cutare, cine are primul corner. La ce tâmpenii îi duce capul! Sunt lucruri mult mai grave, în care știa tot stadionul, în care președinții sunau și spunea să parieze repede, toate rudele. Sunt grave!

Nu am nimic cu oamenii care joacă. Dar să fie din interiorul fotbalului, e foarte grav”, a declarat Florin Prunea, pentru ProSport.

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/fotbalistul-din-liga-1-acuzat-ca-a-pariat-pe-meciurile-propriei-echipe-risca-excluderea-din-fotbal-gestul-care-i-a-infuriat-pe-oficialii-frf-exclusiv-19653597

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/cazurile-a-doi-arbitri-din-lotul-de-liga-2-si-sase-de-liga-3-pe-masa-comisiei-de-disciplina-si-etica-a-frf-au-fost-parati-de-frf-fiindca-ar-fi-jucat-la-pariuri-19268057

Marius ANGHEL 09 May. 2023, 13:47 Arbitri
Pe aceeași temă