„Totul este o făcătură, o chestie politică”. Romeo Bunică susține că FRF vrea să distrugă Gloria Buzău și pe Viorel Ion

Marius ANGHEL 26 May. 2016, 19:07 Liga 2

„Mâna dreaptă” a lui Viorel Ion (48 ani) la Gloria Buzău, Romeo Bunică (42 ani), antrenorul secund al echipei din Liga a 2-a, a primit o suspendare de 2 ani și o amendă de 200 de mii de lei din partea FRF în dosarul de meciuri aranjate deschis de Comisia de Integritate în urmă cu aproape șapte luni. Aceeași pedeapsă au primit și „Vioară”, dar și celălalt antrenor secund al Gloriei, Marian Roșu, cei trei fiind în topul sancțiunilor date de Comisia de Disciplină și Etică a FRF, care însumează 14 ani și șase luni de suspendare și amenzi de peste 200.000 de euro (960.000 mii lei).

Contactat de Liga2.ro pentru a-și spune punctul de vedere în privința acestui verdict dat de FRF, Romică Bunică a declarat, la fel ca Viorel Ion, că toate aceste sancțiuni au fost dictate pe ordin politic, pentru a împiedica șansa antrenorului principal al Gloriei de a deveni primar al orașului Buzău.

„Totul este o făcătură, o chestie politică. S-a amestecat politicul pentru că Viorel câștigase foarte mult teren din punct de vedere electoral și lumea a început să-i bage bețe în roate. Cum? Primarul știe asta. Deci în dosarul respectiv nu sunt probe, ca să fim foarte clari înțeleși. Sunt doar niște declarații ale unor foști jucători care au fost pe aici pe la Gloria. Sunt mai mulți, cinci – șase, nici nu știu numărul exact”, și-a început atacul antrenorul secund al Gloriei.

„Vor să ne retrogradeze, vor să distrugă clubul”

Bunică spune că FRF nu avea cum să ia o decizie în acest dosar, cel puțin în acest moment, deoarece nu are probe care să verifice declarațiile date de mai mulți foști jucători ai Gloriei. Mai mult, antrenorul formației din Crând declară că federalii au intenția să distrugă clubul Gloria și că sâmbătă li s-a interzis dreptul de a juca în campionat.

„În mod normal nu putea să dea sentința pe care a dat-o, pentru că nu sunt verificabile informațiile respective, sunt pur și simplu niște declarații pe care nu poți să le probezi. Facem recurs, bineînțeles. Păi nu trebuie să ne apărăm? Nu jucăm sâmbătă pentru că ne-a interzis, nu avem voie. Ne-a dat suspendările respective care intră imediat în vigoare, vor să ne retrogradeze, vor să distrugă clubul și așa mai departe. O să trimitem juniorii cred. Nu putem să ne prezentăm cu actualul lot pentru că nu are dreptul să joace. Trimitem juniorii și ne bat cu 15-0, îți dai seama, tot aia e, e același lucru cu retrogradarea”, a mai spus Bunică pentru Liga2.ro.

„Dacă erau niște oameni onești și cinstiți și fair-play, cei de la federație ne lăsau să ne ducem campania de salvare de la retrogradare până la capăt”

Fostul atacant devenit celebru după ce a înscris un gol în poarta Stelei într-un meci în care Gloria Buzău a remizat 1-1 cu echipa lui Gigi Becali și a împiedicat-o să câștige titlul în Liga 1 explică, din punctul său de vedere, de ce verdictul dat de FRF e cusut cu ață albă.

„Imaginea mea a fost afectată, normal. Din moment ce acuzi niște oameni pe nedrept, adică neavând niște probe palpabile cu care să probezi lucrurile astea. Și eu aș putea spune despre tine, de exemplu, că mi-ai furat 5 milioane din buzunar, dar nu pot să probez. Cum poate să te aresteze poliția pe tine dacă eu nu pot să probez lucrul asta? Ceva de genul… Nu te-ai simți frustrat? Același lucru îl simt eu acum, și nu numai eu, și 20 de jucători, plus staff-ul tehnic. Noi am tras din greu ca să salvăm clubul de la retrogradare, pentru că anul ăsta nouă primăria nu ne-a dat niciun cent, un leu. Viorel s-a descurcat cu prietenii lui, cum a făcut, cum n-a făcut, de le-a mai dat jucătorilor câte un bănuț pentru ca să vină la antrenamente și să terminăm competiția cu fruntea sus. E păcat că acum se împroașcă cu noroi în niște jucători și în niște oameni nevinovați. Nu ne lasă să jucăm pentru că ne-a spus că este executorie, definitivă și irevocabilă nu este, pentru că avem drept să atacăm, dar au spus că intră imediat în executare, tocmai pentru că este o făcătură. Dacă erau niște oameni onești și cinstiți și fair-play, cei de la federație ne lăsau să ne ducem campania de salvare de la retrogradare în condiții precare până la capăt și terminam cu fruntea sus și atunci puteau să dea decizia, pe care oricum o atacam. Ne jucăm cu anii de suspendare și cu sute de mii de lei. Mi se pare ciudat, ca să nu spun că este cusută cu ață albă”, a încheiat Romeo Bunică.

În ultimele două etape ale play-out-ului Ligii 2, Seria I, Gloria Buzău mai are meciuri cu CS Balotești (acasă) și Bucovina Pojorâta (deplasare). În acest moment, Gloria se află pe locul 2 în play-out, poziție care îi menține în Liga 2, are 29 de puncte, cu cinci mai multe față de ACS Berceni, echipă care e pe loc de baraj de menținere în acest eșalon.


 

La aproape șapte luni după ce se făcea publică informația că Gloria Buzău e subiectul principal al unei anchete a Comisiei de Integritate a Federației Române de Fotbal în cazul unui dosar cu zece meciuri disputate în sezonul trecut din liga secundă, care ar fi fost aranjate de conducerea clubului pentru a obține bani din pariuri, după multe amânări în luarea unei decizii, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a hotărât în ședința de miercuri, 25 mai 2016, să dea în sfârșit un verdict. Un verdict dur, istoric pentru fotbalul românesc și FRF, ce însumează 14 ani și 6 luni (174 luni) de interzicere a oricărei activități legate de fotbal și la amenzi ce însumează suma de 960.000 lei (aproximativ 213.000 mii de euro).

Cel mai sancționat personaj din această anchetă este antrenorului Viorel Ion (48 ani), fost jucător la Gloria Buzău, Oțelul, Steaua, Bochum, Rapid sau naționala României. „Vioară”, așa cum este alintat de apropiați, a primit o suspendare de 2 ani din partea FRF și o amendă de 200 de mii de lei, aceeași sancțiune fiind luată și de secunzii săi, Romică Bunică și Marian Roșu. Viorel Ion își pregătea ieșirea din fotbal la finalul acestui sezon, deoarece s-a înscris în cursa de a deveni primar al orașului Buzău.

Pe lângă antrenori, 14 jucători au primit, la rândul lor, interzis să mai participe la activități fotbalistice și au fost amendați, doar doi fotbaliști, Adrian Ghinea și Lucian Pârvu, scăpând teferi. În cazul președintelui Dan Tulpan și a atacantului Adrian Răduca urmează să se constituie alte două dosare.

Printre cei 14 jucători împotriva cărora s-au dictat sancțiuni, cel mai rău au fost pedepsiți Iulian Dăniță (40 ani), Georgian Marcu (27 ani)(ambii cu câte 12 luni de suspendare și 50.000 lei penalitate sportivă), Claudiu Dumitrescu (36 ani), Cătălin Vlaicu (31 ani), Clement Pălimaru (30 ani)(toți trei cu câte 10 luni suspendare și 40.000 lei amendă), dar și Cristian Stoicescu (36 ani)(8 luni și 30.000 lei amendă). Alți 6 jucători [Dan Sîrbu (26 ani), Sebastian Agache (28 ani), George Ghiță (32 ani), Gabriel Bobe (22 ani), Mugurel Dedu (31 ani), Dorin Burlacu (23 ani)] au primit 6 luni de suspendare și 15.000 lei amendă, iar încă doi [Nini Popescu (22 ani) și Alin Iordache (20 ani)] au primit 2 luni și 10.000 lei amendă.

CITEȘTE și: DECIZIE ISTORICĂ‚ | FRF a anunțat verdictul în cazul meciurilor blătuite pentru pariuri de Gloria Buzău. S-au dictat suspendări ce însumează 14 ani și 6 luni, cât și o amendă record

„Au vrut război, le dau război!” Prima reacție a lui Viorel Ion după suspendarea drastică primită pentru meciuri trucate. Tehnicianul acuză legături „de tip mafiot” între FRF și PSD

„Mi se pare o porcărie ce face Federația, o tâmpenie, o rușine mare. Sper să nu fie politic”. Unul dintre jucătorii Gloriei Buzău suspendați de FRF reacționează

Marius ANGHEL 26 May. 2016, 19:07 Liga 2
Pe aceeași temă