Tiberiu Giuroiu și-a aflat sancțiunea după eliminarea controversată din meciul Astra – Petrolul, în care s-a presupus că i-a adresat cuvinte rasiste lui Sory Diarra. Articolul în baza căruia a fost judecat, suspendat și amendat

Marius ANGHEL 04 Nov. 2021, 11:33 Liga 2
Tiberiu Giuroiu și-a aflat sancțiunea după eliminarea controversată din meciul Astra - Petrolul, în care s-a presupus că i-a adresat cuvinte rasiste lui Sory Diarra. Articolul în baza căruia a fost judecat, suspendat și amendat

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a luat o decizie în privința cartonașului roșu primit de fundașul Astrei Tiberiu Giuroiu (18 ani) în prima repriză a meciului cu Petrolul, acordat de arbitru pentru presupuse cuvinte rariste adresate atacantului advers Sory Diarra (21 de ani).

Tiberiu Giuroiu a primit o sancțiune obișnuită pentru un jucător care încasează direct cartonașul roșu, însă trebuie să achite penalitate sportivă destul de consistentă.

Cum a fost eliminat Tiberiu Giuroiu în meciul Astra – Petrolul

În minutul 35 al meciului de la Giurgiu dintre Astra și Petrolul (scor 1-2), din cadrul etapei a 12-a a Ligii 2, la o banală fază de joc în colțul dreapta al terenului, pe faza de atac a echipei ploieștene, în urma unui duel pentru minge între Tibriu Giuroiu și Sory Diarra, spiritele s-au încins, iar, ulterior, după câteva îmbrânceli, atacantul Petrolului a început să gesticuleze și să își acuze adversarul că i-a adresat cuvinte rasiste.

Totul a început în fața arbitrului asistent George Suciu (Câmpia Turzii), iar, ulterior, după ce a fost consultat de arbitrul central Sorin Vădana (Cluj-Napoca), s-a dictat eliminare directă cu cartonaș roșu pentru Tiberiu Giuroiu, în timp ce Sory Diarra și Robert Riza (Astra) au primit fiecare cartonașul galben.

În lipsa unei reații a arbitrilor, s-a speculat că eliminarea a fost dictată pentru cuvinte rariste adresate de jucătorul Astrei pentru Diarra, având în vedere că altă neregulă atât de gravă nu a avut loc la acea fază și ținând cont de gesturile furioase ale atacantului african.

”Am fost faultat, cei de pe margine au sărit cu injurii, arbitrul a crezut că eu am înjurat și asta a fost. Eu nu am înjurat, cei de pe margine au sărit și au înjurat. Au sărit… să se dea faza, să se audă dacă am înjurat sau nu.Tușierul m-a indicat pe mine”, s-a apărat Tiberiu Giuroiu, după meci, a microfonul Look Sport.

”Sunt șocat! Suntem în 2021 și eu mă aflu în România să joc fotbal. Sigur, într-un meci pot exista incidente între jucători, dar acele lucruri trebuie să rămână pe teren. Însă aceste insulte rasiste sunt prea mult. Nu mint cu nimic, arbitrul asistent a auzit insulta și cred că au fost și microfoane pe stadion în care s-a auzit ce mi-a spus. Sunt șocat! Nu mi s-a întâmplat niciodată asta! Tocmai ăsta e motivul pentru care sunt șocat. Sper să nu se mai repete”, a declarat și Sory Diarra despre acest incipent, pentru GSP.

Giuroiu, suspendat două meciuri pentru că i-a adresat un limbar jignitor, injurios lui Sory Diarra

Reacțiile jucătorilor în cauză și ale oficialilor celor două cluburi au fost împărțite, astfel că decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF în acest caz era așteptată pentru a vedea sub ce articol de regulament va fi judecat și penalizat Tiberiu Giuroiu.

Iar comisia a luat următoarea decizie împotriva lui Ioan Tiberiu Giuroiu în ședința din 3 noiembrie: ”În baza art. 63/1/f cu aplicarea art. 63/2/2 din RD se suspendă 2 (două) jocuri și i se aplică o penalitate sportivă de 1000 lei.”

Articolul și punctele din Regulamentul disciplinar al FRF în baza cărora s-a luat decizia sunt următoarele:

”Articolul 63 | Abateri sancţionate cu eliminare (cartonaș roșu) de arbitru
1. Un jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârşirea uneia dintre următoarele abateri prevăzute de ”Legile Jocului”:
f. folosirea unui limbaj sau a unor gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane;
2. Sancţiunile aplicabile jucătorilor pentru săvârşirea abaterilor de mai sus sunt următoarele:
2.2. Suspendare de la 2 la 3 jocuri pentru abaterea prevăzută de art. 63.1, lit. f).”

Astfel, Tiberiu Giuroiu a fost sancționat oficial cu cartonaș roșu în meciul Astra – Petrolul pentru că, potrivit Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, a folosit împotriva lui Sory Diarra un limbaj jignitor, injurios sau grosolan.

Acesta nu va putea fi utilizat în următoarele două meciuri ale Astrei, cu Concordia Chiajna (9 noiembrie, ora 20:30, la Chiajna) și cu FC Hermannstadt (în jurul datei de 20 noiembrie, la Giurgiu).

Petrolul, sanționată cu 5.000 lei pentru coregrafia suporterilor de la derby-ul cu Steaua

Altfel, în aceeași ședință din 3 noiembrie, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a sancționat și clubul Petrolul cu suma de 5.000 de lei, în contul meciului disputat cu Steaua (scor 2-0) pe ”Ilie Oană”, în etapa a 11-a a Ligii 2, la data de 21 octombrie.

Observatorul de joc al acelui meci, președintele AJF Suceava Ciprian Anton, a scris în raportul său că suporterii petroliști au avut un comportament neregulamentar prin introducerea de obiecte și materiale explozive, incendiare și fumigene și aruncarea loc către alți spectatori sau spre sau în terenul de joc. Din aceste motive, clubul trebuie să plătească.

”În baza art. 82/1 și 3/a și c din RD raportat la art. 83/2/d cu aplicarea art. 12, 14 Bis și 15 din RD, ACS Petrolul 52 se sancționează cu penalitate sportivă de 5000 lei”, a fost decizia comisiei.

Bineînțeles, decizia poate fi atacată de Petrolul, dacă e de părere că Ciprian Anton a fabulat.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sory-diarra-intareste-ideea-ca-a-fost-victima-rasismului-sunt-socat-suntem-in-2021-si-ma-aflu-in-romania-sa-joc-fotbal-argumentul-principal-care-tinde-sa-i-dea-dreptate-si-sa-anul-19208507

https://liga2.prosport.ro/seria-1/partea-lui-de-adevar-tiberiu-giuroiu-a-intervenit-dupa-presupusul-act-de-rasism-din-astra-petrolul-sa-se-dea-faza-sa-se-auda-daca-am-injurat-sau-nu-precizari-si-din-interiorul-19208324

https://liga2.prosport.ro/seria-1/petrolul-s-a-impus-greu-cu-astra-dar-a-obtinut-a-zecea-victorie-consecutiva-in-liga-2-nae-constantin-am-facut-o-greseala-care-era-sa-ne-coste-m-a-bucurat-atitudinea-noastra-cum-19208314

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-eliminare-controversata-in-astra-petrolul-tiberiu-giuroiu-a-vazut-rosu-dupa-presupuse-injurii-la-adresa-lui-sory-diarra-la-o-faza-banala-de-joc-centralul-s-a-con-19208126

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-12-primele-doua-meciuri-ale-zilei-au-loc-de-la-ora-1100-la-calarasi-si-timisoara-19208051

Marius ANGHEL 04 Nov. 2021, 11:33 Liga 2
Pe aceeași temă