Petrolul, Steaua și ”U” Cluj, bune de plată după show-ul făcut în tribune de galeriilor lor. Cu cât a fost sancționată echipa ploieșteană în urma bucuriei alături de suporteri după promovarea în Liga 1

Marius ANGHEL 17 May. 2022, 15:30 Liga 2
Petrolul, Steaua și ”U” Cluj, bune de plată după show-ul făcut în tribune de galeriilor lor. Cu cât a fost sancționată echipa ploieșteană în urma bucuriei alături de suporteri după promovarea în Liga 1

Petrolul, Steaua și ”U” Cluj sunt bune de plată noi amenzi usturătoare către FRF, în urma recentele lor meciuri din play-off-ul Ligii 2. Federația, deținătorii de drepturi TV vor spectator pe teren și în tribune la partidele din campionatele pe care le organizează, respectiv transmit, însă orice fumigenă sau petardă aprinsă în tribună de galerii a ajuns să fie taxată.

Comisia de Disciplină și Etică a FRF a analizat rapoartele de joc scrise de observatorii partidelor Petrolul – Steaua 0-0 (etapa 7 play-off), Petrolul – Concordia 2-0 (etapa 9 play-off) și ”U” Cluj – FC Hermannstadt 1-2 (etapa 9 play-off) și au dictat sancțiuni pentru Petrolul, Steaua și ”U” Cluj.

Petrolul are de achitat 25.000 de lei, Steaua a fost amendată cu 16.875 lei, iar ”U” Cluj trebuie să plătească 10.000 de lei.

Petrolul și Steaua, amendate amândouă după derby-ul de pe ”Ilie Oană”

După meciul Petrolul – Steaua, în care galeriile au desfășurat un spectacol superb pe stadion, observatorul Dorinel Dincă din Călărăși a fost un bun executat al ordinelor primite de la FRF și a pârât ambele galerii, fiindcă au îndrăznit să aprindă petarde și fumigene în timpul jocului.

”În temeiul art. 82.1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD ACS Petrolul 52 se sancționează cu penalitate sportivă de 10.000 lei.

În temeiul art. 82.2 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD Clubul Sportiv al Armatei Steaua se sancționează cu penalitate sportivă de 16.875 lei”, a sunat decizia comisiei FRF în baza raportului jocului.

Spectacolul din tribune al galeriilor echipelor Petrolul și Steaua au fost imediat raportate la FRF de către observatorul Dorinel Dincă (Călărăși). Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Petrolul trebuie să achite 15.000 de lei și după jocul cu Concordia

La jocul Petrolul – Concordia Chiajna, la finalul căruia echipa ploieșteană a obținut promovarea matematică în Liga 1, observatorul Mircea Bucur (Târgu Mureş) a scris în raportul său multe abateri comise de suporterii ”găzarilor”, iar sancțiunile dictate au fost trei. Conform regulamentului, se achită cea mai scumpă dintre ele, astfel că Petrolul trebuie să plătească o amendă de 15.000 de lei.

”În temeiul art. 82/1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/b din RD, ACS Petrolul 52 se sancționează cu penalitate sportivă de 11.250 lei.

În temeiul art. 82/1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD, ACS Petrolul 52 se sancționează cu penalitate sportivă de 15.000 lei.

În temeiul art. 83/7 din RD, ACS Petrolul 52 se sancționează cu penalitate sportivă de 10.000 lei.

În conformitate cu prevederile art. 54/1 din RD, ACS Petrolul 52 va executa sancțiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 83/2/d din RD penalitatea sportivă de 15.000 lei”, a fost decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Bucuria galeriilor Petrolului, cât și pătrunderea pe gazon a suporterilor, după ce echipa a promovat matematic în Liga 1, au fost taxate imediat de observatorul Mircea Bucur (Târgu Mureş). Foto: Alex Nicodim / Mediafax Foto

”U” Cluj, amendată și ea după jocul cu FC Hermannstadt

Nici Universitatea Cluj nu a scăpat de sancțiuni financiare după jocul de acasă cu FC Hermannstadt, la care observator de joc a fost Daniel Sabou din Zalău.

”În temeiul art. 83/2/d din RD, AS FC Universitatea Cluj se sancționează cu penalitate sportivă de 10.000 lei”, a fost decizia comisiei FRF din data de 13 mai și publicată abia în 15 mai.

Nu sunt singurele și cu siguranță nici ultimele amenzi pe care aceste echipe le-au primit și le vor mai primi și în viitor. Orice astfel de manifestare a suporterilor e ușor de trecut în raport de observatori și mai apoi amendate.

Fumigene, petarde și role de hârtie au fost arsenalul galeriei Universității Cluj la meciul cu FC Hermannstadt, acestea nu au ajuns pe teren, însă observatorul Daniel Sabou (Zalău) nu le-a ”înghițit”. Foto: Flaviu Bunoi / Mediafax Foto

Articolele din Regulamentul disciplinar al FRF pe baza cărora cele trei echipe au fost amendate de Comisia de Disciplină și Etică a FRF:

Articolul 82 | Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor

1. Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri.
În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.

2. Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.

3. Comportamentul neregulamentar cuprinde:
a. introducerea în locurile de desfăşurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;
c. aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;

Articolul 83 | Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

2. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat:
b. introducerea și aprinderea în stadion a obiectelor și materialelor prevăzute în art. 82, alin. 3, lit. a), se sancţionează cu penalitate sportivă de la 5.000 la 30.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei.
Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.
d. aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alți spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.

7. Încălcarea altor dispoziţii ale ROAF privind organizarea în condiţii regulamentare a jocului (permiterea accesului publicului în stadion peste 90% din capacitate, vânzarea băuturilor alcoolice în stadion, accesul unor persoane neautorizate în incinta terenului, pe culoarele de acces şi la vestiare, neafişarea în stadion a regulilor ce trebuie respectate de spectatori, existenţa în stadion a unor obiecte sau materiale interzise, neasigurarea condiţiilor pentru activitatea presei, interzicerea nejustificată a înregistrării audio-video a jocului de către orice alt club, neprezentarea antrenorilor principali la conferinţa de presă de după joc, omisiunea imprimării pe documentele de acces a sectorului, rândului şi locului ce urmează să fie ocupateprecum şi orice alte încălcări de la prevederile ROAF privind organizarea jocului), se sancţionează gradual, cu penalitate sportivă de la 10.000 la 100.000 lei, la fiecare nouă abatere penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul în cazuă va fi sancționat cu interzicerea organizării jocurilor pe stadionul propriu de la 1 la 4 jocuri cumulat cu penalitatea de 100.000 lei.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/va-fi-spectacol-in-tribune-la-u-cluj-dinamo-fanii-mentin-fratia-si-la-barajul-pentru-liga-1-si-vor-merge-impreuna-pe-cluj-arena-cate-bilete-au-primit-19231838

https://liga2.prosport.ro/seria-1/foto-si-video-a-fost-atmosfera-incendiara-in-centrul-ploiestiului-la-petrecerea-in-care-petrolul-a-primit-trofeul-de-campioana-a-ligii-2-si-a-sarbatorit-alaturi-de-mii-de-fani-promovarea-in-liga-1-19231701

https://liga2.prosport.ro/seria-1/galeria-petrolului-din-peluza-latina-a-explicat-coregrafia-afisata-la-meciul-in-care-s-a-obtinut-promovarea-in-liga-1-petrolul-a-ucis-campionatul-mesajul-pentru-adversa-19231030

https://liga2.prosport.ro/seria-1/foto-si-video-cum-s-a-sarbatorit-la-ploiesti-promovarea-petrolului-in-liga-1-spectatorii-au-invadat-terenul-de-joc-jucatorii-au-facut-baie-cu-apa-si-bere-19230776

https://liga2.prosport.ro/seria-1/foto-si-video-promovare-in-liga-1-a-fc-hermannstadt-sarbatorita-alaturi-de-suporteri-pe-gazon-cu-lautarii-mesajul-de-pe-tricourile-speciale-purtate-de-jucatorii-lui-maldarasanu-19231586

Marius ANGHEL 17 May. 2022, 15:30 Liga 2
Pe aceeași temă