Steagul secuilor, interzis din nou pe un stadion din București, acum la Dinamo – FK Miercurea Ciuc! Se dă din nou în stambă președintele ciucanilor?

Marius ANGHEL 21 May. 2024, 15:37 Liga 2

La fel ca în Ghencea, unde FK Miercurea Ciuc a jucat în data de 13 noiembrie 2023, în etapa a 13-a a sezonului regular, contra Stelei, steagul Ținutului Secuiesc nu a fost permis pe stadion nici la jocul de pe Arena Națională, desfășurat luni seară, 21 mai 2024, cu Dinamo echipă gazdă, în turul barajului de promovare-menținere în SuperLigă.

Principalul site din Secuime, Szekely Sport, a notat în articolul său despre meci și această decizie a forțelor de ordine.

Steagul Ținutului Secuiesc, interzis la meciul Dinamo – FK Miercurea Ciuc

FK Miercurea Ciuc a organizat la București, cu ocazia meciului cu Dinamo, deplasarea galeriei sale, dar și a mai multor tineri jucători din cadrul clubului, pentru a mări numărul susținătorilor și a încerca să se facă auziți, iar aceștia ar fi dorit să afișeze în tribună și un însemn nerecunoscut oficial: steagul așa-zisului Ținut Secuiesc.

Nu au fost lăsați, iar steagul albastru-auriu a rămas în afara arenei, fapt care a fost precizat în live-text-ul meciului și de către Szekely Sport, principala publicație online din Secuime.

”Suporterii celor de la FK Miercurea Ciuc au fost verificați temeinic înainte de a intra în stadion. Banner-ul cu steagul Ținutului Secuiesc le-a fost luat…
Fanii celor de la Miercurea Ciuc s-au așezat în sectorul lor. Se află sub supravegherea sporită a forțelor de ordine și nimeni nu se poate apropia de ei”, a notat sursa citată.

”Ne-au confiscat steagul, dar nu știu de ce. Pentru ce? Este un steag, nu? Un steag, doar atât”, a declarat, potrivit PRO TV, unul dintre suporterii echipei din Miercurea Ciuc.

Motivarea Jandarmeriei a fost următoarea: ”Decizia de a nu permite acest element de vizibilitate este atributul exclusiv al organizatorului evenimentului sportiv și a fost înfăptuită prin societatea specializată de pază și protecție.”

Înainte de startul jocului, Eduard Novak, fostul ministru al Sportului, a transmis un mesaj de susținere, în maghiară, pentru cei de la FK Miercurea Ciuc. ”Hajra Csikszereda!!!”, adică ”Hai Miercurea Ciuc”, a scris sportivul român de etnie maghiară, fost ministru.

Zoltan Szondi se dădea în spectacol după precedentul joc disputat la București, contra Stelei, în care steagul secuilor nu era acceptat pe stadion

Nu este pentru prima dată când acest steag este interzis. S-a întâmplat în precedenta deplasare a echipei FK Miercurea Ciuc la București în sezonul regular al Ligii 2. În data de 13 noiembrie 2023, în etapa a 13-a a campionatului, contra Stelei, în Ghencea, fanii ciucani au vrut să intre pe stadion cu steagul Ținutului Secuiesc, însă nici atunci nu li s-a permis acest lucru.

La acel moment, președintele clubului din Miercurea Ciuc s-a dat în stambă, așa cum obișnuiește după aproape toate jocurile în care echipa sa întâlnește adversari cu galerii importante, iar acestea înjură Ungaria și nu sunt de acord cu politica din Secuime.

La mai puțin de două zile distanță după meciul cu Steaua, clubul harghitean organiza inclusiv o întâlnire cu jurnaliști locali, în care președintele Zoltan Szondi acuza Steaua și pe președintele ei, cât și Jandarmeria, susținând că suporterii deplasați de la Miercurea Ciuc au întâmpinat probleme în a pătrunde pe stadion, iar când au făcut-o nu au fost lăsați să intre cu steagul secuilor sau cu bannere inscripționate cu mesaje în limba maghiară.

”Tot ce s-a întâmplat la București este neconstituțional”, ”Antimaghiarismul deschis este o bază de încredere în fotbalul românesc, iar Steaua este în fruntea acestui lucru”, ”Singurul lucru la care se pricep sunt conflictele”, ”Vom duce această poveste la Consiliul de Discriminare” sau ”Amintește de epoca Ceaușescu” sunt citate din discursul de atunci al lui Zoltan Szondi împotriva Stelei.

Echipa lui Robert Ilyeș, încurajată pe Arena Națională de circa 100 de persoane!

În meciul cu Dinamo, FK Miercurea Ciuc a avut circa 100 de suporteri în sectorul rezervat galeriei oaspete, la una dintre peluze, pe al treilea inel, în înaltul stadionului.

Printre cei pe care clubul i-a deplasat la București s-au aflat și fani ai echipei Sepsi OSK, dar și juniori din cadrul clubului din Miercurea Ciuc.

Suporterii Ciucului nu s-au făcut auziți pe Arena Națională, în vacarmul făcut de suporterii dinamoviști, circa 31.000 prezenți luni seară pe stadion, dar nici când jocul era înainte de a începe sau în pauză, când stația de amplificare a redat muzică la un volum extrem de tare, după cum a relatat inclusiv site-ul din Secuime: ”Muzica sună la un volum uriaș în arenă, oamenii nu se pot vorbi între ei, nu se aud cuvintele. Tot stadionul bubuie de scandări care încurajează formația bucureșteană. Fotbaliștii de la FK Miercurea Ciuc au fost întâmpinați cu un concert de fluierături.”

Returul dintre FK Miercurea Ciuc și Dinamo are loc luni, de la ora 20:00, pe stadionul Muncipal din Miercurea Ciuc.

Foto: FK Miercurea Ciuc și Szekely Sport

Marius ANGHEL 21 May. 2024, 15:37 Liga 2
Pe aceeași temă