Speranțe pentru CF Brăila. Conducătorii clubului s-au întâlnit cu reprezentanți ai Consiliului Județean și au găsit o soluție

Marius ANGHEL 29 May. 2015, 17:09 Liga 2
Speranțe pentru CF Brăila.** Conducătorii clubului s-au întâlnit cu reprezentanți ai Consiliului Județean și au găsit o soluție

După lungi discuții între reprezentanții clubului CF Brăila și conducerea Consiliului Județean s-a ajuns în final la o soluție: Primăria să preia integral finanțarea echipei de fotbal, iar CJ-ului să-i rămână doar echipa de handbal. Asta pentru că deja HC Dunărea este organizată ca un ONG și se încadrează pe lege să primească finanțare de la consiliu. Pe când echipa de fotbal, fiind societate pe acțiuni, este în afara acestui cadru în relația cu autoritatea județeană.

Întâlnire decisivă pe problema finanțării echipei de fotbal de către Consiliul Județean. În cursul zilei de ieri, președintele CJ Brăila, Viorel Mortu, a purtat o discuție cu reprezentanții clubului sportiv care gestionează echipa fanion (Valentin Avramescu și Vasile Popa, co-președinți ai clubului) cu scopul de a găsi o soluție de a ieși din impas. La discuție a participat și staff-ul de specialitate al autorității locale pentru a explica celor de la club contextul legislativ, dar mai ales motivul pentru care CJ Brăila nu poate finanța echipa.

„Vreau să înțelegeți că există toată deschiderea în ce privește finanțarea, însă asta se poate întâmpla doar în cadrul legal. Să ne uităm la echipa de handbal, unde nu sunt probleme de acest gen tocmai pentru că acolo ne încadrăm pe lege”, le-a explicat încă de la începutul întrevederii președintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.

Astfel, a devenit clar faptul că la mijloc nu ar fi rea-voință din partea funcționarilor publici ai CJ-ului care, de frica DNA, nu mai vor să-și asume niciun risc. Asta, în contextul în care cadrul legislativ în ce privește finanțarea către sportul de masă și cel de performanță spune că, de la consiliile județene banul public nu poate ajunge la o societate pe acțiuni, așa cum este cazul CF Brăila SA.

În schimb, nu există nicio restricție în ce privește finanțarea dacă echipa de fotbal ar fi constituită și organizată ca ONG. Astfel, li s-a explicat celor de la club că singura variantă de lucru pe lege ar fi crearea unui ONG care să preia echipa, iar societatea CF Brăila SA să-și urmeze cursul insolvenței.

Impedimentul este, după cum au susținut Avramescu și Popa, că scenariul presupune crearea unei noi echipe, care să pornească din Liga a V-a, fiind necesari cel puțin patru-cinci ani ca ea să poată ajunge la nivelul actual, adică în Liga a II-a. „Noi avem multe exemple de alte echipe din țară, și nu sunt puține la număr, în care finanțarea este asigurată de la autorități, așa cum este cazul la Reșița, Constanța, Buzău și la Craiova, unde echipa este în primul eșalon, iar costurile pentru susținerea echipei sunt incomparabil mai mari decât la Liga a II-a. De ce acolo se poate și la noi nu?”, a lansat întrebarea Valentin Avramescu, președintele CF Brăila.

Răspunsul CJ Brăila a fost acela că soluția aplicată în județele invocate drept exemplu nu este tocmai legală, fiind foarte posibil ca, pe viitor, Curtea de Conturi ori altă instituție cu abilități de control, să facă o verificare pe această temă și să ajungă la concluzia că s-a făcut acolo o ilegalitate, risc pe care autoritatea locală nu și-l asumă.

De cealaltă parte, Vasile Popa, vicepreședintele CF Brăila, a cerut ca CJ Brăila să spună clar că nu va da bani și să-și asume desființarea echipei. „Dacă nu putem fi ajutați, vă rugăm să ne spuneți clar și oficial acest lucru, ca să nu ne mai facem tot felul de iluzii nici noi, nici iubitorii sportului cu balonul rotund că vom putea menține tradiția de peste 90 de ani a fotbalului brăilean”, a afirmat Popa.

Tot acesta a propuns ca o posibilă soluție asumarea finanțării exclusive pentru echipa de fotbal de către Primăria Brăila, unde formula de finanțare prin ONG-ul „Iubitorii sportului brăilean” funcționează fără probleme, în timp ce de echipa de handbal să se ocupe doar CJ Brăila.

Ca o paranteză, de menționat că, la acest moment, ambele autorități și-au asumat contribuții la bugetele celor două echipe: în cazul CF Brăila, promisiunea a fost ca, anual, suma de 0,5 milioane lei să vină de la Primărie și tot atât de la CJ Brăila, în timp ce, în cazul HC Dunărea, suma de 0,7 milioane lei să vină de la municipalitate și 1,8 milioane lei de la CJ Brăila. Ideea promovată de Popa este ca bugetul de 1 milion de lei al echipei de fotbal să fie acoperit doar de la Primărie, iar la handbal banii să-i asigure CJ-ul.

Propunerea nu a displăcut reprezentanților CJ și nici nu au adus argumente de ordin legal împotriva ei. „Ideea nu este rea, urmează să vorbim și la Primărie, dacă este de acord cu această variantă și să ne consultăm și noi aici, la Consiliul Județean, să vedem dacă sunt resursele pentru a implementa această propunere și care este procedura”, a spus oficialul de la CJ Brăila, Viorel Mortu.

Protestul are loc la Stadionul Municipal

În altă ordine de idei, astăzi, la ora 11.00, a fost programată o mișcare de protest organizată de CF Brăila, la care au fost invitați să participe brăilenii iubitori de fotbal. Organizatorii au anunțat că se pleacă în marș de la Stadionul Municipal spre Palatul Administrativ, unde să le fie înmânate oficialilor o petiție cu semnăturile de adeziune în favoarea menținerii echipei în Liga a II-a.

După discuțiile de ieri, reprezentanții clubului și cei ai autorităților locale au convenit ca toată manifestarea să aibă loc în incinta Stadionului Municipal, cu condiția ca, atât primarul Aurel Simionescu, cât și președintele interimar al CJ, Viorel Mortu să vină la stadion cu soluții concrete privind finanțarea.

„Joi, înainte de a pleca de la CJ, președintele Viorel Mortu ne-a promis că merge să discute cu primarul Aurel Simionescu problema fotbalului și să-i prezinte varianta cu finanțarea separată a celor două sporturi. Dacă lucrurile vor decurge în acest sens, iar răspunsul final va fi favorabil, nu se va mai pleca în marș către Palatul Administrativ. În caz contrar, ne vom asuma toate riscurile și vom duce la capăt această acțiune” a încheiat Avramescu.

Planul de insolvență a CF Brăila se bazează în continuare pe fonduri publice

De precizat că în cursul anului trecut CF Brăila SA a intrat în insolvență la solicitarea Fiscului, pentru datorii bugetare în cuantum de circa 0,37 milioane lei. Așa cum prevede procedura, s-a pus la punct un plan de reorganizare, astfel încât să nu se ajungă la faliment, plan gândit cu o perioadă de implementare de 3 ani și cu plăți trimestriale către creditori. Pentru reușită însă, gruparea sportivă brăileană se bazează în continuare pe finanțarea publică locală.

Reamintim că până acum, filiera de alocare a banilor în cazul Primăriei Brăila a fost prin intermediul ONG-ului fostului director al LPS și fost director al Direcției de Sport Brăila, Vasile Puiu, adică AS „Iubitorii sportului brăilean”. Anul trecut, din bugetul de 1,63 milioane lei, suma de 0,64 milioane a venit din fonduri publice (mai precis banii de la Primărie), iar diferența a fost acoperită de componenta privată reprezentată, printre alții, de „Comision Trade”, firmă aparținând omului de afaceri Florin Cîrligea, „Compet Cireșu” – ONG în care Avramescu și Popa sunt asociați, dar și SC „Concivia” sau SC „Tancrad”.

Sursa: Obiectiv Vocea Brăilei

Marius ANGHEL 29 May. 2015, 17:09 Liga 2
Pe aceeași temă