Soarta meciului Metaloglobus – Pandurii va fi decisă de Comisia de Disciplină. Ce spun FRF și clubul gorjean după ce jocul din etapa 1 a Ligii 2 nu a avut loc

Marius ANGHEL 29 Aug. 2020, 19:55 Liga 2
Soarta meciului Metaloglobus - Pandurii va fi decisă de Comisia de Disciplină. Ce spun FRF și clubul gorjean după ce jocul din etapa 1 a Ligii 2 nu a avut loc

Meciul Metaloglobus București – Pandurii Târgu Jiu, programat sâmbătă, de la ora 11:00, în prima etapă a noului sezon al Ligii 2, ediția 2020/2021, nu a avut loc, după ce echipa gorjeană nu a făcut deplasarea în Capitală. Acest fapt a fost o decizie a conducerii clubului gorjean, care a acționat și a întors echipa din drum după ce a primit răspunsurile la testarea serologică pentru IgM și IgG Covid-19 efectuată în acea dimineață. Federația Română de Fotbal susține că meciul nu a fost programat, deoarece clubul Pandurii nu a dovedit că a efectuat teste RT-PCR și că acest caz va fi judecat de Comisia de Disciplină și Etică, dacă va fi reprogramat sau se va acorda victorie la ”masa verde” pentru bucureșteni.

”Partida Metaloglobus – Pandurii Tg. Jiu, care trebuia să se dispute sâmbătă, de la ora 11:00, nu a mai fost programată deoarece clubul gorjean nu a dovedit că a efectuat teste RT-PCR, așa cum prevede atât Ordinul comun emis de MTS și MS, cât și “Protocolul medical de desfășurare a competițiilor”. Cazul va fi judecat de Comisia de Disciplina a FRF”, a transmis, pe site-ul oficial, FRF.

Gorjenii nu au făcut deplasare după ce au aflat rezultatele testelor rapide de sânge efectuate sâmbătă dimineață. Mai mulți jucători au avut un indice ridicat la această testare. Șapte au fost pozitivi și doi au avut rezultatul neconcludent. Dintre aceștia, patru sunt dintre cei rămași din lotul sezonului trecut, iar cinci sunt nou-aduși, dar nelegitimați.

Sâmbătă dimineața, la ora 7:00, jucătorii echipei Pandurii au fost retestați pentru COVID-19, cu teste RT-PCR, iar rezultatele vor veni sâmbătă seară sau duminică.

Protocolul medical aprobat în luna august susține următoarele la ”Calendarul de testare”:

”Înainte de începerea competiției echipele vor trimite la FRF ([email protected]) și, pentru Liga 1, la LPF, un tabel cu componenții clubului care au fost testați RT-PCR pentru COVID-19. Acesta trebuie să conțină numele și prenumele membrilor echipei, funcția, data efectuării testului și rezultatul. Acest model de informare se va menține pe toată durata competiției.

Testarea jucătorilor, a staff-ului tehnic, staff-ului medical, și a personalului de suport implicat în activitatea echipei (prezent în cantonament și la meciuri) se va face după cum urmează:

– T3 – cu 2/3 zile înainte de primul meci– RT-PCR (opțional și test serologic pentru IgM și IgG Covid-19);
– Se va menține testarea RT-PCR pe perioada campionatului, cu ciclicitate de 14 zile. Dacă ziua testării cade în zi de meci, recoltarea se va face cu două sau trei zile înainte de ziua partidei astfel încât echipa să primească rezultatul până în ziua meciului.”

Pandurii explică de ce nu a făcut deplasarea

Pandurii a emis un comunicat de presă în care explică, din punctul său de vedere, ceea ce s-a întâmplat și motivul pentru care nu a făcut deplasarea la București.

”Clubul Pandurii Târgu Jiu a efectuat, din nou, testarea tuturor jucătorilor din lot pentru COVID-19, conform “Protocolului medical de desfășurare a competițiilor”, cu o zi înaintea plecării echipei la meciul oficial din prima etapă a Ligii a doua. Rezultatele testelor au fost primite vineri, când lotul convocat pentru acest meci se afla în autocar pentru deplasarea la Bucureşti, atunci luându-se decizia revenirii în cantonamentul echipei a întregului lot, după ce a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică Gorj.

Pentru că rezultatele testelor COVID -19 a şapte dintre componenţii lotului au fost pozitive, iar în cazul altor doi jucători rezultatele au fost neconcludente, s-a luat decizia unei noi testări care a fost programată sâmbătă dimineaţă, între timp jucătorii pozitivi fiind izolaţi de restul lotului conform prevederilor normelor în vigoare prevăzute de protocolul medical.

Conform prevederilor protocolului elaborat de către FRF, privind Desfăşurarea competiţiilor din sezonul 2020 – 2021, respectiv, „În cazul în care, în urma testărilor programate în cadrul calendarului prevăzut, se descoperă unul sau mai multe cazuri pozitive, se anunță Direcția de Sănătate Publică județeană sau a Municipiului București și se urmează indicațiile primite de la aceasta”, şi la recomandarea DSP Gorj, Pandurii Târgu Jiu nu a mai efectuat deplasarea la Bucureşti, urmând să se anunţe în scurt timp care va fi procedura care se va urma după efectuarea noilor teste, programate sâmbătă dimineaţă.

Menţionăm că, clubul Pandurii Târgu Jiu a respectat toate normele impuse privind pandemia de COVID-19, respectiv norme de igienă în spaţiile de cantonament, trasee bine definite pentru jucători şi personal, calendar de testare a jucătorilor precum şi dezinfectarea periodică a spaţiilor, încă de la începutul pregătirii, toţi jucătorii având teste COVID-19 efectuate, inclusiv cei care s-au aflat în probe. Întregul lot a fost cantonat non-stop în clădirea Centrului de Copii şi Juniori, efectuând periodic teste conform protocolului medical în vigoare la data respectivă. În urmă cu o săptămână, după încheierea meciurilor de verificare, componenţii lotului au primit trei zile libere, doar atunci aceştia părăsind cantonamentul organizat de club la baza proprie de pregătire”, a transmis Pandurii prin intermediul site-ului oficial.

Pandurii trebuie să dovedească în fața Comisiei de Disciplină și Etică a FRF că a intenționat să facă deplasarea și că decizia de revenire la Târgu Jiu s-a luat pentru a respecta protocolul și a nu risca infectarea și altor persoane, dacă se dovedește că cei pozitivi la testarea rapidă vor ieși la fel și în urma testării RT-PCR. În plus, trebuie să arate că avea testarea RT-PCR făcută deja, fiindcă pe aceasta nu a trimis-o la FRF, dar și faptul că avea jucători pe care să-i utilizeze în meciul cu Metaloglobus, fiindcă cei aduși în această vară nu erau legitimați, dorindu-se înscrierea lor la Casa Fotbalului atunci când se ajungea la București.

În cazul în care nu va putea demonstra, Pandurii va pierde la ”masa verde” meciul cu Metaloglobus, iar la a doua astfel de abatere va fi exclusă din campionat.

În etapa a doua, Pandurii e programată să joace în data de 5 septembrie, de la ora 17:30, în Regie, la București, cu Rapid.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-pandurii-nu-se-joaca-fiindca-gorjenii-nu-au-facut-deplasarea-au-sapte-jucatori-pozitivi-la-covid-19-iar-altii-doi-au-testul-neconcludent-multe-semne-de-intrebare-asupra-gorjenilor-19145880

https://liga2.prosport.ro/seria-1/incepe-noul-sezon-al-ligii-2-cu-doua-jocuri-care-nu-vor-avea-loc-din-cauza-cazurilor-de-covid-19-de-la-ora-1100-au-loc-patru-meciuri-19145894

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-a-anuntat-ca-meciul-fc-u-craiova-ripensia-va-fi-reprogramat-o-singura-data-cand-ar-putea-sa-se-joace-19146058

https://liga2.prosport.ro/seria-1/patru-arbitri-de-liga-2-au-fost-depistati-pozitiv-cu-noul-coronavirus-reactia-frf-19146016

Marius ANGHEL 29 Aug. 2020, 19:55 Liga 2
Pe aceeași temă