Situație critică la Bacău. Termenul limită de achitare a datoriilor se apropie, jucătorii sunt neplătiți cu lunile și deplasarea la Suceava e incertă

Marius ANGHEL 11 Mar. 2015, 12:27 Liga 2
Situație critică la Bacău.** Termenul limită de achitare a datoriilor se apropie, jucătorii sunt neplătiți cu lunile și deplasarea la Suceava e incertă

Deși vechi, problemele financiare de la SC Bacău au ajuns în aceste zile la un punct critic. Conducerea clubului din Seria I a Ligii 2 face eforturi disperate pentru a atrage finanțare privată, altfel e posibil ca echipa moldoveană să nu se prezinte la următorul meci de campionat, iar retragerea este la doi pași.

În urma controlului Curții de Conturi efectuat în această iarnă, SC Bacău trebuie să înapoieze șase miliarde de lei vechi din banii încasați de la Consiliul Local. Noua conducere a echipei, în frunte cu Cristian Ciocoiu, a reușit să amâne această plată până pe 26 martie, însă vechide datorii și asocierea în trecut a echipei cu Romeo Stavarache și Liviu Goian, reținuți pentru fapte de corupție, încă țin departe mediul de finanțare privat.

„Nu sunt așa de entuziasmat de lucrurile pe care le-am găsit aici, asta nu înseamnă că nu încercăm și încerc să fac tot ceea ce este omenește posibil să rezolvăm situația și Bacăul fotbalistic să capete o nouă față. Trebuie să facem cel mai important pas, să închidem proiectul care se află în desfășurare la momentul acesta și, credeți-mă, că lucrurile nu sunt rezolvate și nu sunt așa de simple. Ne confruntăm cu o gravă problemă de imagine și de credibilitate. A fost și acel control de la Curtea de Conturi și încercăm să rezolvăm lucrurile pentru a putea să mai vorbim în viitor de fotbal la Bacău. O posibilă finanțare privată ar fi blocată eventual de datorii ale clubului către Consiliul Local, că Stat sau către neînchidere a proiectului”, spunea Cristian Ciocoiu la prima sa conferință de presă ca președinte al echipei din Liga 2.

Ciocoiu: „Mediul de afaceri este reticent”

Cu toate că în ianuarie, în cadrul dezbateri organizate de cotidianul „Deșteptarea”, mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri și-au manifestat disponibilitatea de a finanța clubul, în baza unui acționariat deschis, lucrurile nu s-au mișcat deloc în acest sens. „Mediul de afaceri este reticent pe moment din cauza situațiilor clare sau mai puțin clare prezentare de presă, televiziuni, din cauza haosului în care se află fotbalul în acest moment și mai toată lumea solicită o perioadă de acalmie, de așezare a situației, de curățire și, mai bine zis, scoatere în lumină a lucrurilor care ar trebui fizic să se petreacă, transparență și încredere. Am speranța că sunt mulți cei care ar vrea să se implice. Din păcate, la momentul acesta, o asociere cu echipa noastră nu le-ar fi favorabilă, din punctul lor de vedere. Asta nu înseamnă că stăm cu mâinile în sân, dar nu o să avem surpriza să vină cineva acum să ne rezolve problema. Sunt mai mulți cei care s-au strâns, au discutat și încearcă, într-o anumită limită rezonabilă să ajute, dar este foarte greu pentru că situația economică prin care trecem o cunoaștem cu toții și, din păcate, nici ceea ce oferă, la ora aceasta, fotbalul băcăuan nu le dă garanția că banii lor sunt investiți cum trebuie. Acesta este lucrul cel mai greu și important pe care trebuie să-l rezolv. Ă‚sta este, la ora aceasta, principalul meu scop, să convingem investitorii, Consiliul Local, Consiliul Județean că lucrurile sunt curate și că ceea ce facem e pentru binele sportului, comunității cu toată responsabilitatea de care suntem în stare”, a mai spus Ciocoiu, care mai are aproximativ două săptămâni până când trebuie să facă rost de bani pentru a stinge datoriile: „Din păcate, nici timpul nu este de partea noastră. Săptămâna aceasta poate fi decisivă pentru Sport Club. Personal, nu mi-am pierdut speranța, dar e foarte greu”.

Deplasarea de la Suceava e incertă

Pe lângă cele șase miliarde de lei vechi de care clubul are nevoie urgentă pentru a achita datoriile, jucători pregătiți de Cristi Popovici sunt neplătiți de trei luni, iar retragerea din campionat este tot mai posibilă. Sâmbătă, SC Bacău trebuie să joace la Suceava cu Rapid CFR, în etapa a 19-a, deplasare care în acest moment este sub semnul întrebării, așa cum scrie desteptarea.ro. În următoarea săptămână băcăuanii au programate două jocuri pe teren propriu, miercuri cu ACS Berceni și sâmbătă cu Academica Argeș.

Mai mult, echipa este amenințată și cu depunctarea dacă, până la pe 25 martie, nu face dovada la FRF că și-a achitat restanțele financiare de 29.000 lei (plus 6.000 lei penalități) către foștii antrenori, Viorel Tănase și Tudorel Pelin.

În campionat, SC Bacău stă destul de bine. După 18 etape, echipa se situează pe locul 5 în Seria I a Ligii 2, cu patru etape până la finalul returului, și este aproape calificată la play-off. Totuși, financiar clubul moldovean trece prin momente grele, însă se face tot posibilul să nu se ajungă la retragerea din campetiție, lucru pe care în această iarnă l-au făcut deja trei formații: Unirea Slobozia, Săgeata Năvodari și AFC Fortuna Poiana Câmpina.

Foto: Deșteptarea

Marius ANGHEL 11 Mar. 2015, 12:27 Liga 2
Pe aceeași temă