Șapte cluburi din play-out-ul Ligii 1 vor ”înghețarea” sezonului și să nu retrogradeze nimeni, dând exemplul din Liga 2 și Liga 3. Ce se întâmplă cu promovarea din eșalonul secund? Reacția LPF și a deținătorului drepturilor TV

Marius ANGHEL 15 May. 2020, 19:04 Liga 2
Șapte cluburi din play-out-ul Ligii 1 vor ”înghețarea” sezonului și să nu retrogradeze nimeni, dând exemplul din Liga 2 și Liga 3. Ce se întâmplă cu promovarea din eșalonul secund? Reacția LPF și a deținătorului drepturilor TV

Șefii a șapte cluburi din cele opt care sunt angrenate în play-out-ul Ligii 1 au solicitat, printr-o scrisoare comună, Ligii Profesioniste de Fotbal anularea acestui sezon, ediția 2019/2020. S-a dat exemplul luat de Federația Română de Fotbal în cazul competițiilor pe care le organizează, Liga 2 și Liga 3, acolo unde s-a decis ”înghețarea” sezonului și stabilirea unor meciuri pentru determinarea promovatelor. Totodată, aceste șapte cluburi vor să nu mai retrogradeze nimeni, dar să se ia în calcul promovarea din Liga 2.

  • În Liga 3 se vor disputa disputa trei baraje pentru stabilirea ultimelor trei promovate, iar în Liga 2 se organizează un play-off cu meciuri într-o singură manșă între primele șase clasate. UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid se vor lupta pentru două poziții direct promovabile și pentru locul de baraj.

Președintele Politehnicii Iași, Ciprian Paraschiv, cel care a inițiat acest demers, a declarat că sunt mai multe cluburi care au aderat la idee.

”Am vorbit telefonic cu reprezentanții cluburilor din play-out, iar șapte din opt echipe susținem această idee. Eu cred că este indicat să se anuleze play-out-ul și să nu retrogradeze nimeni”, a declarat Ciprian Paraschiv, fostul director de dezvoltare al FRF, un apropiat al președintelui Răzvan Burleanu.

Șapte echipe din Liga 1 nu vor să mai joace în sezonul 2019/2020

FC Viitorul, Sepsi OSK, FC Hermannstadt, Poli Iași, Academica Clinceni, Chindia Târgoviște și FC Voluntari s-au inspirat din precedentele create la Liga 2 și Liga 3, iar echipele din play-out vor ca nicio formație să nu retrogradeze la finalul sezonului 2019-2020. Dinamo nu a oferit un răspuns acestui demers.

Un alt argument al celor șapte cluburi are legătură cu costurile ridicate pentru pregătire, problemele majore de respectare a măsurilor de securitate medicală și programarea unui număr mare de meciuri într-un timp scurt.

Iată scrisoarea celor șapte cluburi de Liga 1 adresată LPF:

„Stimate domnule Secretar General,

În urma evoluției contextului configurat de consecințele pandemiei asupra fotbalului românesc, deplin responsabili de misiunea coordonării activității în cluburile pe care le reprezentăm și de stabilirea competiției la care contribuim direct în acest sezon 2019/2020, vă solicităm să depuneți toate demersurile necesare pentru a promova următoarea soluție pentru play-out-ul Ligii I, ediția 2019/2020.

Am dezbătut, împreună cu toți reprezentanții cluburilor din play-out, contextul specific pe care îl avem pentru această parte a competiției. Astfel, 7 dintre 8 cluburi angrenate în play-out (nu avem poziția fermă a clubului Dinamo) am decis:

  • Imposibilitatea disputării partidelor programate pentru restul sezonului în play-out și, pe cale de consecință, nu putem susține decât înghețarea clasamentului, fără retrogradare în acest sezon; 
  • Cu posibilitatea cluburilor din play-off de a decide pe teren, în măsura în care acestea pot și sunt de acord, configurația finală a play-off-ului și reprezentantele României în cupele europene;
  • Cu eventuala posibilitate a cluburilor care promovează din Liga 2 să completeze sezonul viitor de Liga 1. 

Principalele argumente care fundamentează decizia noastră:

  • Imposibilitatea reală de a respecta normele prevăzute în protocolul pentru reluarea antrenamentelor și perspectiva foarte probabilă a aceleiași imposibilități reale și pentru normele care vor viza reluarea competiției, dacă aceasta va fi permisă; 
  • Răspunderea penală care rezidă din aceste norme și pe care nu putem să ne-o asumăm, date fiind realitățile de infrastructură și financiare, atât generale cât și specifice fiecăruia dintre cluburile pe care le reprezentăm; 
  • Riscul de accidentări la care am supune jucătorii noștri în varianta unui program extrem de încărcat și în continuarea unei perioade de pregătire total nesatisfăcătoare; 
  • Perspectiva foarte probabilă, în cazul reluării competiției, ca partidele să se dispute fără spectatori. Această perspectivă reprezintă un scenariu de neacceptat pentru suporterii cluburilor noastre;
  • Identificarea unor variante de lucru identice aplicate deja la Liga 2 și Liga 3, competiții din care nu se mai dispută partide pentru echipele aflate în partea inferioară a clasamentului. Această decizie considerăm că nu aduce atingere nicidecum fotbalului profesionist, ci reprezintă tocmai o măsură de protecție a caracterului acestuia în contextul perioadei pe care o parcurgem.

Meritul sportiv rămâne intact prin posibilitatea cluburilor din play-off de a decide titlul de campioană, un alt argument fiind implementarea de soluții similare și în alte campionate din fotbalul european.

Nu în ultimul rând, pentru credibilitatea competiției, condiția primordială este sinceritatea. Cu noi înșine, cu jucătorii și spectatorii pe care îi reprezentăm. Ori analiza realistă a situației nu ne poate duce decât la alte concluzii decât cele de mai sus și considerăm că este un demers călăuzit de transparență și democratic, valori pe care știu că le împărtășiți.

Vă solicităm, așadar, să depuneți toate demersurile necesare din poziția de reprezentare pentru care sunteți mandatat în vederea aplicării acesteia și vă rugăm să ne informați cu promptitudinea și transparența cu care ne-ați obișnuit despre evoluția acestui demers.

Cu mulțumiri anticipate pentru eforturile susținute, 

Reprezentanții cluburilor din play-out-ul Ligii I sezonul 2019/2020”.

Ce se întâmplă cu barajul de promovare/menținere în Liga 1?

”Înghețarea” play-out-ului Ligii 1 după doar două etape disputate în acest sezon ar însemna automat că nicio echipă nu va mai retrograda, așa cum s-a decis și în cazul campionatelor Liga 2 și Liga 3.

Rămâne însă întrebarea dacă va mai promova cineva din Liga 2, fiindcă, astfel, campionatul Ligii 1 își va mări numărul echipelor, lucru pe care LPF și multe dintre cluburile din prima ligă nu și-l doresc, având în vedere că banii din drepturile TV vor trebui împărțiți și fiecăruia îi va reveni mai puțin.

Dacă nu se va mai retrograda, atunci nici barajul nu va mai fi valabil, iar, în acest caz, rămâne întrebarea ce se întâmplă în play-off-ul Ligii 2? Acolo, a treia clasată își face calcule pentru o dublă de accedere în Liga 1 cu a șasea clasată din play-out-ul primei divizii. Primele două echipe ar trebui să promoveze direct în Liga 1.

Oprirea play-out-ului Ligii 1 produce probleme cu contractul drepturilor tv. Nicoară: ”Dacă nu se livrează meciurile, trebuie să ne dea banii înapoi”

Pe de altă parte, anularea play-out-ului Ligii 1 ar duce la meciuri mai puține în acest sezon de primă ligă. Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care a cumpărat drepturile TV (EAD Interative), spunea că, în cazul în care nu se vor disputa toate meciurile din țintarul acestui campionat, contractul semnat cu LPF va fi renegociat şi drepturile băneşti vor fi diminuate.

„Dacă acest sezon se oprește din alte motive decât ordinul autorităților, se vor returna banii plătiți deja în avans și se va renegocia contractul pentru următoarele sezoane. Nu luăm în calcul rezilierea contractului, dar evident că orice e posibil”, spunea Orlando Nicoară pentru Fanatik.

La aflarea inițiativei celor șapte cluburi din play-out de ”înghețarea” sezonului, Nicolară s-a arătat surprin.

„Sunt extrem de surprins de poziţia celor șapte cluburi. Aveam impresia că ne pregătim pentru reluarea campionatului de luna viitoare. Discutăm cu LPF-ul în fiecare zi, noi ne pregătim, sau cel puţin asta a fost senzaţia noastră, pentru reînceperea campionatului.

Faptul că se discută în acest moment despre alte lucruri, după ce am atras atenţia că Liga 1 trebuie să se joace pe teren, ne va face să ne reconsiderăm poziţia. Ne vom păstra aceeaşi poziţie, dacă nu se livrează meciurile, trebuie să ne dea banii înapoi. Şi, cel mai probabil va exista şi o renegociere a contractului”, a declarat Orlando Nicoară pentru Agerpres.

Iustin Ștefan, secretar general LPF, dă în Paraschiv: ”Sub nicio formă nu vom accepta să subjugăm interesele din Liga 1 unor interese personale”

Liga Profesionistă a ripostat și ea prin secretarul general Iustin Ștefan. Acesta susține că nu toate echipele din play-out au fost de acord cu acest demers și l-a acuzat pe președintele clubului Poli Iași că se teme că ajunge în Liga 2.

„Este un foc de paie! Este o acțiune a domnului Paraschiv, care are un interes personal. El ne spune să ne întoarcem la vremurile cooperativei și nimeni să nu retrogradeze. Nu sunt de acord cu așa ceva sub nicio formă. Nu putem concepe aceast plan! Principilul meritului sportiv spune ca la finalul sezonului trebuie să retrogradeze cineva .

Domnului Paraschiv îi este teamă de retrogradare și scrie acolo multe aberații. Sub nicio formă nu vom accepta să subjugăm interesele din Liga 1 unor interese personale. El nici nu știe regulamentele. A trimis un email la Ligă, care nu a fost semnat de celelalte cluburi, dar nu știe că doar Comitetul Executiv al FRF stabilește calendarul”, a declarat Iustin Ștefan.

Iustin Ștefan a avertizat că vor fi măsuri dure în cazul în care formațiile vor boicota competiția. „Dacă o echipă nu se prezintă la meciuri vor exista probleme, așa cum se spune la regulament. Se pierd partidele cu 3-0 și mai sunt și sancțiuni financiare. Protocolul care a ajuns la cluburi nu este greu de îndeplinit, iar federația ne-a sprijinit foarte mult.

Am vorbit chiar astăzi, la telefon, cu reprezentantul firmei care deține drepturile TV. Mi-a spus că dacă nu se joacă o să pierdem milioane de euro. Mai sunt de jucat 72 de meciuri, adică 30 la sută dintre partide… și mai avem de încasat cam 8 la sută din sumă. Asta ar însemna două milioane de euro…

Orlando Nicoară a spus că nu ne mai dă banii și ne ia înapoi și din sumele deja încasate. În plus, ne va solicita și despăguburi și ne va cere să renegociem contractul de anul viitor, a mai spus Ștefan.

Burleanu admite că exista riscul ca nimeni să nu mai promoveze din Liga 2: ”Îl vor respecta și vom merge mai departe”

Cât îl privește pe președintele FRF, Răzvan Burleanu, acesta spunea în ultima videoconferință cu reprezentanții cluburilor din Liga 2 că s-a zbătut pentru a putea menține cele două locuri promovabile în Liga 1, cât și locul de baraj, deoarece s-au făcut presiuni ca nici din prima ligă să nu retrogradeze nimeni, așa cum federația a decis în cazul ligilor 2 și 3.

”Am preferat să facem această întâlnire după ce m-am întâlnit deja cu cluburile de Liga 1, astfel încât să mă asigur că vom menține locurile pentru cluburile de Liga a 2-a. Nu vă spun că au fost cluburi de Liga 1 care mi-au comunicat în această perioadă de timp să nu mai retrogradeze și să nu mai promoveze. M-am asigurat, prin întâlnirea pe care am avut-o cu ei și pe care am terminat-o cu o jumătate de oră înainte de a intra în întâlnirea cu dumneavoastră, că acest lucru nu se va întâmpla. L-au înțeles, îl vor respecta și vom merge mai departe, deci ținem deschisă și promovarea în Liga 1”, a susținut Răzvan Burleanu în videoconferință.

Altfel, FRF, în prezentarea scenariului pentru încheierea sezonului de Liga 2 privind lupta la promovare, anunța că: ”echipele clasate pe primele două locuri la finalul play-off-ului vor promova direct în Liga 1, în timp ce formația de pe poziția a treia va disputa cu joc de baraj cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1”.

Federația nu a precizat însă modul în care va avea loc acest baraj, într-o manșă sau două.

Marius ANGHEL 15 May. 2020, 19:04 Liga 2
Pe aceeași temă