Tricolorul născut în Argentina! Fantastica poveste a lui Alex Pop, fotbalistul Unirii Dej: ”Aș spune că sunt stilul Julian Alvarez” | SPECIAL

Gabriel BERCEANU 19 Feb. 2023, 14:33 Liga 2

Foarte probabil e singurul fotbalist român profesionist născut la Buenos Aires, capitală pentru Argentina lui Messi, și care și-a petrecut primii ani de viață în țara campioanei mondiale.

Alex Pop, jucătorul Unirii Dej, revelația devenită deja certitudine între echipele de top din Liga 2. Fostul tricolor U17, U18 și U19 își spune pentru prima oară pe larg povestea inedită și anunță la 23 de ani împliniți pe 1 februarie: ”Visez la EURO de tineret din vară!”

Alex Pop, între cei mai buni tineri din Liga 2

Cu 5 goluri și 2 pase de gol în 16 partide din acest sezon, Alex a contribuit major la parcursul foarte bun al Unirii Dej în Liga 2. Echipa e pe loc de play-off, după ce doar acum doi ani promova din eșalonul trei. O ascensiune care stă sub semnul tânărului antrenor Dragoș Militaru.

  • 8 meciuri are Alex Pop pentru România U17-U18-U19, fiind eligibil pentru EURO U21 găzduit de România și Georgia în acest an

Dar, dincolo de forma excelentă, Alex Pop are un istoric special. Și un viitor promițător, mărturisesc cei care i-au urmărit îndeaproape parcursul. Peste toate, încredere clădită pe o inteligență care, încă din startul conversației, simți că îl scoate din pluton:

”Visul meu pentru 2023 înseamnă trei finale din sezonul regular al Ligii 2 care să ne ducă în play-off, apoi să luptăm pentru promovare. Ar fi incredibil pentru Dej, ca oraș, și pentru Unirea! Și cred că pot intra în circuitul naționalei U21, deși pare mai greu de la Liga 2 și de la Dej. Însă nu e imposibil, voi face tot ce depinde de mine, visez la EURO din vară!”, spune Alexandru Pop.

Alejandro Michael Constantino Pop din Buenos Aires

În certificatul de naștere Alex Pop e… Alejandro Michael Constantino Pop! De unde și până unde? Tânărul s-a născut pe 1 februarie 2000 în Buenos Aires, capitala Argentinei, campioana mondială ”încoronată” în decembrie în Qatar!

Părinții mei sunt amândoi clujeni din Huedin, dar tata a plecat întâi în SUA, unde aveam o mătușă, să lucreze ca inginer. După 6 luni a primit oferta pentru un job în Argentina, astfel că în 1996 și el, și mama, au ajuns în America de Sud. Tata lucra în managementul unei fabrici de mezeluri. M-am născut la Buenos Aires și am trăit acolo doi ani”

Când a revenit în România, pentru pașaport și apoi cartea de identitate, a revenit la numele românesc. Alexandru Mihai Constantin Pop, incluzând prenumele tatălui și bunicului.

De la ”pelotitas” la juniorii lui CFR Cluj

Iar aventura lui Alex în fotbal începe chiar din patria lui Messi, după cum mărturisește! Pentru că a visat fotbal încă din primii ani de viață: ”Mingea a fost și a rămas totul pentru mine. Deși eram tare mic, doar cu ea mă jucam, iar în plimbările cu părinții începeam să strig mereu: pelotitas, pelotitas!, când vedeam mingi prin magazine. De aceea am și început de la 7 ani fotbalul organizat.”

Pasul acesta a fost făcut însă în România. În 2002, pe fondul crizei economice majore din Argentina, părinții au decis să revină în țara natală. Și au părăsit San Antonio de Areca, orășelul de 23.000 de locuitori unde trăiau, la 113 km de Buenos Aires. Alex a intrat la juniorii lui CFR Cluj, apoi a trecut la rivala Universitatea. Ca să ajungă la Viitorul lui Hagi!

Urmărit 5 ani de clubul ”Regelui”

Pentru ”U” Cluj a debutat la seniori, în Liga 2, deși avea doar 16 ani! Momentul a reprezentat o etapă, clubul intrând în colaps și ajungând în Liga 4 în acel an, 2016. Gheorghe Hagi și Viitorul Constanța îl monitorizau de multă vreme și au prins momentul să-l achiziționeze.

”De la 12 ani am fost urmărit în competiții de juniori, am fost și la trialuri acolo, am fost dorit mereu de Viitorul, dar conducerea lui U de la acea vreme nu mi-a permis plecarea. La 16 ani am făcut pasul spre clubul domnului Hagi, iar cei trei ani petrecuți acolo sunt cea mai importantă perioadă din formarea mea ca om și ca fotbalist. Am învățat aproape tot, de la cum să mă descurc în societate și să fiu independent, până la tot bagajul fotbalistic”, a povestit Alex Pop.

Mărturisește că nu i-a fost ușor la început, departe de casă și de familie, în celălalt colț al țării. Dar coechipierii și antrenorii l-au sprijinit enorm, la fiecare două luni putea să-și viziteze părinții, acasă.

Euforia cu Dinamo, șocul cu Dinamo Zagreb

Alex a făcut parte din echipa Viitorului campioană națională U19 care, în 2018, învingea cu 4-0 pe Dinamo în finala Ligii Elitelor! Deși cu un an mai mic, a evoluat alături de Virgil Ghiță, Tudor Băluță, Alex Mățan sau Denis Drăguș într-un succes categoric, revanșă pentru finala sezonului precedent, când bucureștenii câștigaseră, 4-3.

”A fost primul meu trofeu major, e greu să descriu în cuvinte senzația! Din păcate, în UEFA Youth League am dat peste Dinamo Zabreb și n-am mai întâlnit vreun adversar în fața căruia să mă simt atât de dominat! La 0-1 în tur, la noi acasă, ar fi putut fi 0-5 fără supărare! Croații aveau un ritm de joc incredibil, viteză și precizie, deși fizic nu erau mult peste noi”, a spus Pop.

A fost 0-1 și 0-2 în ”dubla” aceea. Deloc întâmplator, azi, dintre fotbaliștii croați, Franjic e cotat la 6,5 milioane euro și joacă la Wolfsburg. Sutalo este evaluat la 18 milioane euro! și joacă pentru Dinamo Zagreb alături de Baturina, 6,5 milioane euro!

Primul gol la seniori: de la jumătatea terenului!

La 19 ani, Alex Pop ajunge împrumut de la Hagi la… ”U” Cluj, reapărută în L2! Joacă două sezoane, aproape meci de meci: ”A fost plăcut la Universitatea, e clubul meu de suflet, am mulți prieteni în galerie și trăiam cu ei fotbalul. Atunci am marcat și primul gol la seniori: de la jumătatea terenului, contra celor de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, am deschis scorul!”

Apoi, în vara lui 2021, merge tot sub formă de împrumut la Unirea Dej, unde face furori. Îi place să fie vârf sau să fie folosit în spatele vârfului, deși e la fel de eficient ca mijlocaș central-ofensiv sau chiar în benzi, unde juca la juniori.

”La Cluj, noul antrenor, domnul Lincar, mi-a spus că nu ar vrea să prelungească împrumutul, dorindu-și să transfere alți jucători. L-am apreciat pentru că nu m-a ținut să stau pe bancă. Dragoș Militaru, antrenorul Unirii Dej, m-a sunat și am mers acolo cu toată inima: grup tânăr, atmosferă extraordinară, unitate totală, discutăm absolut orice! Iar stafful e tânăr, incredibil din punct de vedere profesional!”, a spus Alex Pop.

Alexandru Pop, sărbătorind golul marcat pentru ”U” Cluj în meciul cu Fotbal Comuna Recea, disputat pe Cluj Arena, la 8 mai 2021. Foto: Flaviu Buboi / Mediafax Foto

Fanul Argentinei la Mondial, între o sută de francezi

Cum a trăit ”argentinianul” de la Dej finala Cupei Mondiale, în care s-a impus reprezentativa țării lui natale? Pe traiectoria lui Alex, ieșită din comun, nu avea cum să fie o experiență obișnuită: ”De când știu fotbal am vrut să văd Argentina campioană mondială! Eram în vacanță în Zanzibar, cu prietena, și am urmărit finala în recepția hotelului: patru fani argentinieni, cu tot cu mine!, și peste o sută de francezi! Nu voi uita toată viața acel meci, sincer eu mă simt mai mult de 1 la sută argentinian.”

Cu toate astea, Alex n-a mai ajuns în Argentina de la vârsta de doi ani. Așteaptă cu nerăbdare să revină împreună cu părinții, să vadă locurile unde s-a născut și a început copilăria.

”Tata a fost la meciuri în Argentina, eu încă n-am apucat. A fost la Boca Juniors, la River Plate, a prins chiar și un derby al celor două! Am crescut cu aceste povești. Poate o să învăț mai bine și spaniola între timp. Când l-am avut coechipier pe argentinianul Chacana la U Cluj, a rămas cu gura căscată când a auzit că sunt din Buenos Aires și a început să-mi vorbească în spaniolă, dar eu nu prea mă descurcam!”, a mai spus Alex Pop.

Gabriel BERCEANU 19 Feb. 2023, 14:33 Liga 2
Pe aceeași temă