Recordul celui mai tânăr jucător utilizat în acest sezon de Liga 2, bătut de FK Miercurea Ciuc la meciul cu Brăila. Unirea Slobozia nu a fost nici ea prea departe în partida cu Petrolul

Marius ANGHEL 20 Apr. 2022, 14:18 Liga 2
Recordul celui mai tânăr jucător utilizat în acest sezon de Liga 2, bătut de FK Miercurea Ciuc la meciul cu Brăila. Unirea Slobozia nu a fost nici ea prea departe în partida cu Petrolul

Lipsa unei mize adevărate în acest final de sezon de Liga 2 pentru unele dintre cluburile participante în play-out dă oportunitatea antrenorilor să promoveze la echipa de seniori și în acest campionat jucători foarte tineri, care altfel nu ar fi avut șansa să fie utilizați la acest nivel.

S-a întâmplat și în ultima etapă a play-out-ului eșalonului secund, în runda a 4-a, în care Francisc Dican l-a trimis ca titular în poarta echipei FK Miercurea Ciuc pe Mate Simon (foto), un jucător de nici 16 ani. Debutul puștiului originar din Miercurea Ciuc a fost scos în evidență și de Federația Română de Fotbal pe site-ul ei oficial, care, cu acest prilej, se mândrește cu sloganul ales pentru campionatul Ligii 2: ”Marea performanță începe aici!”

Portarul Mate Simon, utilizat de FK Miercurea Ciuc într-un meci de Liga 2 la nici 16 ani

În meciul dintre FK Miercurea Ciuc și Dacia Unirea Brăila, desfășurat sâmbătă, 16 aprilie 2022, și încheiat cu victoria harghitenilor cu 5-0, poarta echipei antrenate de Francisc Dican a fost apărată de tânărul Mate Simon, care până la acest joc nu prinsese nici măcar lotul primei formații a clubului din Secuime, fiindcă a apărat doar pentru echipa U16, respectiv U17.

În fața ultimei clasate Dacia Unirea, echipă deja retrogradată, Dican l-a lăsat pe bancă pe titularul din acest sezon, internaționalul de juniori Szilard Gyenge, și l-a trimis în primul ”11” pe Mate Simon, care a debutat, astfel, la FK Miercurea Ciuc și, totodată, în Liga 2 la doar 15 ani, 8 luni și 28 de zile. Mai mult, nici nu a primit gol.

Goalkeeper-ul născut la 19 iulie 2006 a devenit, astfel, cel mai tânăr jucător utilizat în acest sezon de Liga 2, ediția 2021-2022.

Adrian Moldovan, utilizat de Unirea Constanța în dezastruosul meci cu FC Buzău, deținea recordul până acum, în acest sezon

FRF mai notează că recordul atins acum de Mate Simon îl doboară pe cel al lui Adrian Moldovan, jucător utilizat de Unirea Constanța la vârsta de 15 ani, 9 luni și 18 zile, în rușinosul meci cu FC Buzău, pierdut cu 0-14.

Adrian Moldovan era printre jucătorii extrem de tineri pe care îi folosea atunci Dumitru Faitaș, antrenorul de conjunctură al echipei care evolua pe atunci la Techirghiol și trecea printr-o situație controversată, după ce și-a dat afară aproape toți jucătorii și a utilizat în meciul cu FC Buzău doar tineri care nici măcar nu fuseseră în lot până atunci. Drept dovadă, acest jucător, ca și mulți alții utilizați atunci, nu au mai prins echipa și, deci, niciun alt joc în Liga 2.

Mulți alți tineri utilizați și în acest sezon de Liga 2. Viorel Gîrbăcea a debutat la 16 ani, o lună și o zi în play-off, pentru Unirea Slobozia

Alt jucător care nu a împlinit 16 ani când a fost trimis pe teren în acest sezon de Liga 2 este Ianis Gîndilă, un mijlocaș sibian utilizat de FC Hermannstadt 31 de minute în meciul cu Astra (5-0 la Giurgiu). Gîndilă, utilizat la vârsta de 15 ani, 10 luni și 5 zile, este împrumutat de la Interstar Sibiu și folosit de FC Hermannstadt mai mult la echipa secundă, din Liga 3.

În Liga 2 au mai fost folosiți în acest sezon și alți jucători extrem de tineri, toți sub 17 ani, precum Eduard Bogdan Primaru (fundaș, Dunărea Călărași), Andrei Cristian Jercălău (portar, Petrolul Ploiești), frații Ciurel, Radu Daniel și David Mireș (fundaș, respectiv mijlocaș, Ripensia Timișoara), Iustin Răducan (atacant, Steaua), Cristian Ștefan Ciupercă (portar, Unirea Slobozia), Rareș Florin Boroșu (mijlocaș, Dacia Unirea Brăila), Andrei Iulian Moisoiu (portar, Dacia Unirea Brăila) sau Viorel-Ionuț Gîrbăcea (mijlocaș, Unirea Slobozia).

Acesta din urmă, Gîrbăcea, a fost trimis pe teren de Adrian Mihalcea chiar în weekend, într-un meci cu miză, cum a fost Petrolul – Unirea Slobozia 3-1. Tânărul mijlocaș din Slobozia a evoluat în ultimul sfert de oră al partidei de pe ”Ilie Oană”, la vârsta de 16 ani, o lună și o zi.

Foto: Zoltan Pal / FK Miercurea Ciuc

 

Marius ANGHEL 20 Apr. 2022, 14:18 Liga 2
Pe aceeași temă