Reacția avocaților care au reprezentat UTA în ”afacerea” pierdută la TAS împotriva FRF: ”A fost o onoare pentru noi. Regretăm faptul că nu am reușit mai mult acum”

Marius ANGHEL 03 Jul. 2020, 16:27 Liga 2
Reacția avocaților care au reprezentat UTA în ”afacerea” pierdută la TAS împotriva FRF: ”A fost o onoare pentru noi. Regretăm faptul că nu am reușit mai mult acum”

UTA Arad nu-și va recupera cele 25 de puncte pierdute prin procedura de înjumătățire înainte de play-off-ul ligii secunde adoptat de FRF pentru încheierea luptei la promovare în acest sezon afectat de pandemia COVID-19. Apelul intentat de clubul arădean Federației Române de Fotbal la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a fost respins astăzi, 3 iulie, chiar în ziua în care debutează play-off-ul.

”A fost o onoare pentru noi să reprezentăm un club de tradiție pentru o problemă de principiu”

Avocații clubului UTA, Cosmin Flavius Costaș, Septimiu Ioan Puț, Alexandra Mureșan și Gabriel Pășcui, care au reprezentat pro bono gruparea arădeană, și-au expus pe larg punctul de vedere despre acest proces pierdut, într-o postarea pe contul de Facebook a ”Costaș, Negru & Asociații – Societate Civilă de Avocați”:

”În numele echipei care a reprezentat clubul UTA Arad la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în afacerea CAS/7142/A/2020, apreciez că este important să facem câteva precizări:

1. Tribunalul de Arbitraj Sportiv ne-a informat astăzi, 3 iulie 2020, că apelul clubului UTA Arad a fost respins, iar deciziile Federației Române de Fotbal din 14 mai 2020 și 27 mai 2020 au fost confirmate. Astăzi s-a comunicat doar dispozitivul hotărârii arbitrale, motivarea detaliată va fi transmisă în scurt timp.

2. Clubul UTA Arad a fost informat și a informat la rândul lui printr-un comunicat de presă asupra deciziei și asupra faptului că a considerat întotdeauna apelul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv ca unul util, care să permită conservarea punctelor acumulate pe teren de echipă în cele 24 de etape ale sezonului regulat și să securizeze promovarea echipei în prima ligă.

3. În așteptarea motivării detaliate pe care arbitrul unic Marc Hovell (Marea Britanie) o va furniza, credem că două ar putea fi chestiunile în discuție în această afacere:

a) Fie arbitrul s-a orientat spre o abordare procedurală, apreciind că deciziile Comitetului Executiv nu ar putea fi contestate decât de membrii Comitetului Executiv care au votat împotriva deciziei. Aceasta ar fi interpretarea strictă a art. 48 alin. (8) din Statutul Federației Române de Fotbal, susținută de Federație.

b) Fie arbitrul s-a orientat spre o soluție pe fond, apreciind că argumentele aduse de clubul UTA Arad nu sunt suficiente pentru a antrena anularea deciziilor Federației Române de Fotbal.

4. Trebuie să menționăm faptul că argumentele pe care avocații le-au expus, în scris și oral, au vizat trei mari orientări:
– Faptul că Federația Română de Fotbal nu și-a respectat propriile acte de funcționare (Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice și Statutul Federației) atunci când a adoptat deciziile contestate.

– Faptul că deciziile contestate au fost discriminatorii, arbitrare și singulare pentru Liga a 2-a, afectând în esență un singur club (UTA Arad).

– Faptul că deciziile contestate au încălcat principiul meritului sportiv și au repus în discuție o poziție în clasament a echipei UTA Arad câștigată pe teren și punctele acumulate în cele 24 de etape din sezonul regulat.
Toate argumentele Federației, inclusiv jurisprudența anterioară a Tribunalului de Arbitraj Sportiv vizând interpretarea art. 48 alin. (8) din Statutul Federației Române de Fotbal au fost combătute oral și în scris.

5. Argumentele juridice au fost pregătite și susținute de o echipă compusă din: av. dr. Cosmin Flavius Costaș (Baroul Arad), av. dr. Septimiu Ioan Puț (Baroul Cluj), av. Alexandra Mureșan (Baroul Cluj), av. Gabriel Pășcui (Baroul Cluj).

6. Avocații care au asigurat reprezentarea au considerat că atașamentul pentru culorile clubului nu poate fi cuantificat în onorarii. Tocmai de aceea, întreaga reprezentare a fost gratuită (pro bono). Clubul UTA Arad este cel care a suportat sarcina financiară a cheltuielilor consistente de arbitraj și cheltuielilor de corespondență și traducere documente.

7. Colaborarea noastră cu reprezentanții clubului UTA Arad a fost excelentă, le suntem recunoscători pentru tot suportul pe care ni l-au oferit timp de o lună și jumătate și le mulțumim pentru că ne-au ales pe noi.

8. Ne îngăduim, la final, să transmitem ceea ce frumos spune galeria alb-roșie: „Înainte de orice meci, gândiți-vă o clipă că locul acestui club e în prima ligă”. Acesta a fost principiul pe care echipa de avocați și-a construit întreaga argumentație, încercând să securizeze locul UTA-ei în prima ligă. A fost o onoare pentru noi să reprezentăm un club de tradiție pentru o problemă de principiu. Regretăm faptul că nu am reușit mai mult acum și sperăm să avem șansa să susținem echipa și cu alte ocazii. Până atunci:

#DOARUTA #NUNEOPRIM”

Iată comunicatul FRF după verdictul TAS în procesul cu UTA:

”Tribunalul Arbitral al Sportului a respins vineri, 3 iulie 2020, contestația formulată de UTA Arad împotriva deciziei Comitetului de Urgență al FRF din 14 mai, validată de Comitetului Executiv, de a încheia ediția 2019-2020 a Ligii 2 cu un play-off între primele șase clasate.

Federația Română de Fotbal a fost reprezentată la TAS de Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic al FRF, și de avocatul Paul Ciucur.

Scenariul de finalizare a sezonului a fost dezbătut cu reprezentanții cluburilor din eșalonul secund. Varianta propusă de Departamentul Competiții a fost cea a play-off-ului, într-o singură manșă, între primele 6 clasate înaintea întreruperii competiției. Aceleași 6 cluburi care au solicitat și primit licența de participare în Liga 1, sezonul 2020-2021, pentru a nu fi afectată integritatea sportivă.

Punctele obținute până acum în sezon au fost înjumătățite. Formațiile clasate pe primele 3 poziții au avantajul de a disputa 3 din cele 5 meciuri pe teren propriu. La finalul play-off-ului, primele două echipe vor promova direct în Liga 1, în timp echipa de pe poziția a treia va disputa barajul cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1. Decizia a fost validată de Comitetul Executiv al FRF în data de 27 mai 2020.

Vineri, 3 iulie, cu începere de la ora 17:00, este programat primul meci din play-off-ul Ligii 2, Turris-Oltul Turnu Măgurele – Campionii FC Argeș.”

https://liga2.prosport.ro/seria-1/uta-a-pierdut-procesul-cu-frf-la-tas-tribunalul-din-elvetia-a-validat-decizia-forului-condus-de-razvan-burleanu-de-injumatatire-a-punctelor-in-play-off-ul-de-promovare-din-liga-2-19137721

https://liga2.prosport.ro/seria-1/laszlo-balint-vede-un-precedent-periculos-dupa-ce-tas-i-a-dat-dreptate-federatiei-in-procesul-cu-uta-mergem-inainte-cu-pieptul-in-fata-si-fruntea-ridicata-sarbato-19137738

https://liga2.prosport.ro/seria-1/incepe-play-off-ul-de-promovare-din-liga-2-turris-oltul-campionii-fc-arges-e-meciul-de-debut-astazi-de-la-ora-1700-19137718

Marius ANGHEL 03 Jul. 2020, 16:27 Liga 2
Pe aceeași temă