Rapid vs Primării. Giuleștenii luptă pentru promovare cu cinci echipe susținute în mare măsură din bani publici

Marius ANGHEL 14 May. 2014, 15:49 Liga 2
Rapid vs Primării.** Giuleștenii luptă pentru promovare cu cinci echipe susținute în mare măsură din bani publici

Rapid evoluează în prima serie a ligii secunde și ocupă locul al doilea în play-off-ul pentru promovare, poziție ce îi asigură revenirea în Liga I, din punct de vedere sportiv. În afara problemelor financiare cu care se confruntă, clubul bucureștean are și dezavantajul de a concura cu rivali care se bucură de sprijinul comunităților locale.

Liga2.ro vă prezintă contribuția pe care comunitățile locale o au la bugetele a cinci echipe aflate în play-off-ul de promovare al Seriei 1 din Liga a II-a.

CSMS Iași este liderul Seriei 1 al Ligii a II-a și principala favorită la promovare. Președintele executiv al clubului, Florin Prunea subliniază dependența pe care clubul său o are față de autoritățile locale: „Beneficiem necondiționat de sprijinul primăriei, dar obținem bani și de pe urma biletelor și sponsorizări. Nu vă pot spune cât este bugetul nostru și nici ponderea pe care o asigură autoritățile locale. Oricum 60% din buget se duce pe taxe și impozite”.

FC Clinceni este alături de CSMS Iași și Rapid unul dintre cele trei cluburi care și-au depus dosarul de licențere pentru a promova în Liga I. Clubul este condus de o organizație non-profit, al cărei președinte este Dan Lăzărescu. „Clubul nostru nu primește niciun ban de la primărie. Clubul este condus de un ONG prezidat de mine, iar orice ban obținut este reinvestit în echipa de fotbal. Singura facilitate oferită de primărie este faptul că nu plătim chirie pentru baza sportivă”, a declarat fostul arbitru. În eventualitatea în care va promova, echipa se va muta la Pitești și va purta numele de FC Argeș 1953. Se pare că primarul Tudor Pendiuc a avut mai multe runde de negocieri cu Dan Lăzărescu și este pregătit să-i ofere facilități financiare consistente pentru a muta echipa ilfoveană în Trivale.

Marian Ghenu, primarul comunei Berceni este cel care se ocupă de finanțarea echipei ACS Berceni. Consiliul Local asigură cea mai mare parte a bugetului echipei aflate la primul sezon în Liga a II-a. „Clubul nostru are un buget de 1.500.000 de lei, insuficient pentru a ne propune promovarea. Cea mai mare parte a bugetului este asigurată de către comunitatea locală. Este vorba despre 1.200.000 de lei. Restul banilor provin din sponsorizări și din banii obținuți pe bilete”, a declarat primarul Marian Ghenu. Salariul mediu al unui jucător de la ACS Berceni este de 2000 de lei pe lună, primele oferite la victorie fiind de 300-400 de lei.

Unirea Slobozia, club format în 2004 se bazează, conform spuselor lui Constantin Prepeliță, președintele clubului, pe un buget de aproximativ 300.000 de euro (1.329.000 lei). Jumătate din această sumă este asigurată de către Consiliul Local. Clubul nu își propune însă obictive îndrăznețe. „Noi nu ne-am propus niciodată să promovăm. Ținem echipa asta pentru oamenii din oraș, să poată veni la stadion. Ne încadrăm în niște limite de finanțare, dar facem spectacol pe teren și sper să atragem cât mai mulți spnosori.”, a spus Prepeliță.

SC Bacău ocupă ultimul loc în play-off-ul Seria 1, cu doar nouă puncte acumulate, dar are un buget considerabil. „Bugetul clubului nostru este de 750.000 de euro (3.322.500 lei). Conform legii 350, putem primi 2.280.000 de la consiliul local. Avem și contracte de sponsorizare, dar și contribuție proprie”, a declarat Liviu Goian, președintele clubului moldovean.

Clasamentul play-off-ului Seriei 1 din Liga a II-a:

1. CSMS Iași 30 p
2. Rapid București 26 p

3. FC Clinceni 24 p
4. Unirea Slobozia 23 p
5. ACS Berceni 13 p
6. CS Bacău 9 p

Articol scris de Ovidiu Dumitrescu

Marius ANGHEL 14 May. 2014, 15:49 Liga 2
Pe aceeași temă