Valeriu Răchită, cu mult optimism la prima „dare-de-seamă” despre „noua Poli Timișoara”: „Pot să-i asigur pe suporteri că nu vom mai pierde foarte ușor”

26 de zile de la reunire, 33 de antrenamente și șapte amicale. După această perioadă, Valeriu Răchită a dat un interviu filmat pe pagina echipei ACS Poli, la care a răspuns la întrebări formulate de fanii echipei. Antrenorul prahovean spune că sunt 50% șanse ca echipa de pe ultimul loc din Liga 2 să se salveze de la retrogradare și că marți vor veni alți noi jucători la antrenamente, cu care speră să construiască un lot mai puternic. De asemenea, Răchită spune că a dus proiectul tehnic al OZN Arena, „Ilie Oană”, la Primăria Timișoara.

Așa cum era de așteptat, Răchită și-a dat seama după cantonament că echipa necesită întăriri. Chiar și așa, pare convins că va câștiga meciul cu Ripensia, primul oficial din 2019. „Sunt destul de mulțumit, pentru ce am reușit să obțin în această perioadă. Mă refer în primul rând la partea de pregătire fizică. Suntem încă în căutări, meciurile de aici din Antalya ne-au demonstrat că încă nu suntem la nivelul pe care mi-l doresc eu. Dar mai sunt încă două săptămâni pe care le vom pregăti pentru victoria cu Ripensia. Aici incluzând și cei patru-cinci jucători pe care noi i-am acontat și care vor veni marți la primul antrenament de la Timișoara”, a punctat antrenorul lui ACS Poli.

Răchită spune că e supărat că echipa sa a pierdut toate meciurile amicale din Turcia. „Sunt destul de supărat pentru înfrângeri, chiar dacă sunt doar meciuri amicale. Dar mi-am dorit să jucăm numai cu echipe de Liga 1, inclusiv Dnipro, care este liderul seriei din liga a doua Ucraina, care este virtuala promovata. Lviv, o echipă cu jucători foarte buni. Astăzi am întâlnit o echipă cu șapte-opt brazilieni în echipă. Și au văzut și jucătorii noștri care este diferența dintre un jucător cu valoare mare și jucători normali. Totul s-a făcut pe valoare individuală, pe pregătire fizică, pe forță, și pe determinare. Asta aștept și eu de la jucătorii mei”, a spus Răchită.

În cantonament, ACS Poli a pierdut cu slovacii de la Ruzomberok (0-1), ucrainenii de la Dnipro-1 (0-1), kazahii de la Okzhetpes (2-3) și ucrainenii de la FC Lviv (0-3). În țară, echipa s-a impus cu echipele de ligi inferioare Fortuna Becicherecu Mic (1-0), CSC Ghiroda și Giarmata Vii (1-0) și Millenium Giarmata (1-0).

Nu a găsit închizătorul visat, mai caută atacanți

Când a semnat cu ACS Poli, Răchită spune că va aduce jucători de Liga 1. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și antrenorul a trebuit să renunte la ideea de a juca 4-3-3. „Sistemul care mie îmi place este 4-3-3, dar trebuie să ai jucătorii necesari pentru a implementa acest sistem. Nu am găsit acel mijlocaș defensiv cu experiență, valoare și răutate, care să mă ducă să joc în acest sistem. Joc 4-2-3-1, dar în funcție de jucătorii care vor veni la Timișoara, acest sistem se poate schimba. Cei patru pe linia de fund vor rămâne, dar vor fi permutări în linia de mijloc și în atac. Din păcate, nu am reușit să-l aduc decât pe Olteanu și Rogoveanu, care aparține de Chiajna. Jucător de Liga 1 este și portarul Avram, care a jucat în Liga 1 la Zimbru Chișinău, în Republica Moldova”, a explicat Răchită.

Chiar și așa, Răchită spune că ACS-ul nu va mai fi o victimă sigură pentru adversare, cu toate că ofensiv problemele sunt destul de mari. „Eu sunt de părere că selecția este continuă. Pot să-i asigur pe suporteri că noua Poli Timișoara nu va mai pierde foarte ușor. Dacă vor fi meciuri pierdute, vor fi prin luptă. Fără luptă nu vom ceda. Am nevoie de jucători care să marcheze. În patru meciuri din Antalya am marcat doar două goluri. Suntem în legături cu impresari care să aducă jucători care să marcheze. Va mai veni un fundaș central, am nevoie și pe parte dreaptă de un fundaș, mijlocași. Orice jucător cu valoare este binevenit la Poli”, consideră fostul petrolist.

Atenți la arbitri, optimism mare pentru vara lui 2019

Răchită spune că greșelile de arbitraj au afectat echipa sa și în Antalya. „În meciul cu Dnipro am avut un penalty foarte clar, puteam să terminăm 1-1. Nu ni s-a dat, s-a terminat 1-0. Probabil vor fi în campionat asemena lucruri.Trebuie să fim atenți la lucrurile colaterale care se întâmpă în fotbal”, a punctat antrenorul.

Cum o salvare de la retrogradare pare o misiune aproape imposibilă, Valeriu Răchită e convins că dacă acum e refuzat de mulți fotbaliști, la vară, jucătorii vor dori să vină la Poli. „Noi avem acum obiectiv de a ne salva de la retrogradare. Dacă vom reuși acest lucru, atunci încrederea în noi, în oameni de la acest club, vor crește. Și din vară ne vor căuta jucătorii pe noi. Șansele sunt 50% zic eu, din ce am văzut”, estimează Răchită.

De altfel, antrenorul lui ACS Poli e convins că „mântuirea” va veni de 1 iunie, când se joacă ultima etapă din liga secundă. Va fi mai greu să vină fanii, deoarece în ultima etapă, bănățenii joacă tocmai la Daco-Getica București, în cartierul Colentina. „Îi aștept pe toți de 1 iunie să ne bucurăm împreună de salvarea de la retrogradare”, a precizat, încrezător, Răchită.

Răchită spune că în primăvară s-ar putea face licitația pentru un nou stadion

Valeriu Răchită spune că cei din Primăria Timișoara au făcut un proiect pentru terenul din Ciarda Roșie, din spatele arenei Ripensiei, dar că e prea mic pentru ce dorește el. „Deja am trimis proiectul tehnic al stadionului de la Ploiești să se ia de acolo anumite aspecte pentru stadionul de la Timișoara. Am avut discuții cu proiectantul și direcția de investiții de la primărie, și cu domnul primar. Sunt convins că voi convinge proiectantul că cele 9.622 de locuri pe care dânsul ni le-a propus sunt foarte puține pentru un oraț așa mare ca Timișoara și epntur foamea de sport pe care o au timișoreni. Probabil un stadion de 13.000-15.000 de locuri ar fi rezonabil”, a mai spus antrenorul lui ACS Poli.

Articol scris de Anda DELIU

Pe aceeași temă