Teste medicale fizice europene pentru ACS Poli!

Marius ANGHEL 12 Jan. 2013, 13:07 Pregătiri, amicale
Teste medicale fizice europene pentru ACS Poli!

O echipă care se respectă este foarte atentă mai ales în timpul pregătirii înainte de începerea campionatului. Așa se întâmplă și la ACS Poli, jucătorii fiind supuși unor riguroase teste medicale fizice, care să le îmbunătățească performanța în perioada următoare.

Astfel, în Laboratorul de Testare la Efort și Analiză Biomecanică și în Laboratorul de Explorări Funcționale și Evaluare a Performanței Motrice din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest, situate pe Calea Bogdăneștilor, nr. 32 A, 26 de jucători au dat teste fizice complexe, menite să ajute preparatorii clubului să le întocmească fișe individuale de pregătire personalizate. Sub atenta observare a doctorului Claudiu Avram, a doctorului de medicină sportivă Mihaela Oravița, și a staff-ului aferent, fiecare fotbalist a stat circa 2 ore în laboratoarele menționate, pentru a fi supuși acestor teste moderne, care se fac, în România, doar în Timișoara.

    „Suntem mândri să spunem că aceste teste complexe ce țin de efortul maximal, compoziția corporală, viteaza de reacție, pueterea explozivă și așa mai departe, se fac doar aici. Sportivii care au evoluat și în străinătate cunosc bine aceste teste, iar pentru cei care au evoluat doar în țară, este o premieră”, spune doctorul Claudiu Avram

La testele de sâmbătă a asistat și Vali Velcea, foarte mulțumit că poate să își trimită jucătorii să facă aceste veritabile fișe de evaluare. „Ne vor ajuta foarte mult în cantonament, unde jucătorii vor fi împărțiți pe grupe, aferente rezultatelor testelor”, a spus acesta.

Trei probe de foc

Jucătorii au trecut la aceste teste prin adevărate probe de încercare. Au început cu testul de compoziție corporală – greutate, masă musculară, procent de grăsime, distribuția masei slabe, etc; apoi și-au „măsurat” viteza de reacție la stimuli octoacustici, puterea explozivă, puterea reactivă, detenta, ș.a.m.d. Totul s-a încheiat cu foarte solicitantul test de efort maximal. Fotbaliștii au dat examen la o „bicicletă” complexă, foarte diferită de cea obișnuită la asemenea teste, în care și-au măsurat puterea aerobă și anaerobă, trăgând din greu, până când tensiunea a ajuns în unele cazuri și la 200, li s-a făcut EKG și spirometrie.

Fiecărui sportiv i se face o fișă personală, care este discutată cu preparatorul fizic, ca acesta să știe exact ce trebuie să le ceară jucătorilor în timpul cantonamentului. Acolo se lucrează pe grupe, iar ideal este ca fiecare jucător să poată să își îmbunătățească performanțele.

La venirea din cantonament, testele se vor repeta, pentru a vedea ce s-a schimbat în evoluția fiecărui sportiv. Aceste teste nu dau avizul medical, ci doar ajută la creșterea performanței, într-o lume în care tehnologia modernă este de foarte mare ajutor.

Sursa: Banat Sport

Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Marius ANGHEL 12 Jan. 2013, 13:07 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă