Fosta FCM Târgu Mureș, actuala ASA, a plecat sâmbătă dimineața în al doilea cantonament, la Săcele, unde vor sta până în 21 august. În această perioadă, echipa preluată în această vară de antrenorul Eduard Iordănescu va susține patru partide de verificare, în datele de 14, 15, 17 și 20 august.
Adversarii vor fi stabiliți după ce va fi evaluată oferta. Impresii după primul cantonamet, efectuat pentru o perioadă de zece zile la Sovata, axat doar pe pregătirea fizică, aflăm de la tehnicianul Edi Iordănescu.
– Care ar fi primele impresii după acest prim cantonament?
– Era de fapt ceea ce și anticipam, un volum foarte mare de muncă. Este o echipă cu o medie de vârstă foarte tânără, de 23 de ani, probabil cea mai tânără echipă din istoria fotbalului mureșean. Trebuie să o luăm de foarte jos, atât pe plan fizic, dar în special pe cel tehnico-tactic. În plus, faptul că este o echipă în proporții foarte mari nou formată, face să suferim foarte mult și la capitolul omogenitate.
– V-a mulțumit felul în care au răspuns băieții la efort?
– Da, pot să spun că reacția lor a fost foarte bună. Este adevărat, pentru majoritatea dintre ei sunt metode noi de lucru. Sper totuși ca în cel mai scurt timp să se adapteze în totalitate la stilul meu și să înțeleagă cât mai repede ce vreau de la ei, să avem o gândire unitară, să putem acționa și reacționa la fel și în jocuri, într-un mod unitar. Unitatea este un element esențial.
– Atmosfera în cadrul unui lot poate fi determinantă. Este aceasta una sănătoasă?
– Atmosfera acum este OK. În timp, poate fi influențată în proporții foarte mari de rezultate. Până atunci însă, mi-am propus să construim un mediu sănătos, profesionist, cu respect și reguli, fără tratamente speciale. Grupul trebuie să primeze, dar este nevoie și de o mentalitate puternică, una care să ne ajute să abordăm toate meciurile la victorie.
– Există plusuri și minusuri. Care ar fi acestea?
– Cu siguranță că există. Cel mai mare minus ar fi lipsa de omogenitate, așa cum am zis, este vorba despre o echipă nouă. În plus, tinerețea, să-i spunem exagerată, poate fi o armă cu două tăișuri. Am constatat, din păcate un bagaj de cunoștințe tactice destul de redus, în special la cei foarte tineri. Cu răbdare, se pot pune toate la punct. Marele plus este deschiderea grupului spre a cumula, băieții sunt foarte receptivi și par să asimileze destul de repede. Mizez pe un început de sezon bun, care să creeze o emulație în jurul echipei.
– Ce se poate spune despre cei doi atacanți noi aflați în probe, Yannick Salem și Andrei Crețu?
– Nu mă pot încă pronunța în privința lor. Au efectuat doar jumătate din cantonamentul de la Sovata, deoarece au venit mai târziu. Ambii se află cu lotul și voi putea spune mai multe după ce-i văd în amicale, nu prea i-am văzut ce fac cu mingea.
– În afară de compartimentul ofensiv, considerați că lotul mai are nevoie de alte remanieri?
– În special în compartimentul ofensiv trebuie să găsim soluțiile potrivite. Sper ca odată cu jocurile amicale să primesc și eu mai multe răspunsuri. În urma concluziilor pe care le voi trage împreună cu stafful tehnic în acest sens, voi vedea dacă mai este nevoie de completări sau nu, cu toate că nu prea agreez soluțiile de ultim moment. Prefer un grup cu o pregătire unitară și nu jucători veniți în ultimul moment, care au de obicei alt nivel fizic.
– Care sunt jucătorii care vă satisfac, după o primă evaluare. Dezamăgiri?
– Prefer să nu fac publice nume. Noi reglăm probe în cadrul grupului, vorbesc foarte des cu jucătorii, ei știu când greșesc ceva și trebuie să se corecteze. Nu las niciodată lucrurile să meargă înainte de la sine. În plus, mă interesează să nu facă ceea ce le cer într-un mod mecanic.
– În ce echipe vedeți principalele favorite la promovare pentru sezonul următor și pe ce loc ați vedea echipa dvs?
– Momentan, nu mă pot pronunța în acest sens, pentru că situația grupelor nu este încă clară. În plus, așa cum am zis și în conferințele de presă, noi nu avem ca obiectiv promovarea în primul an, dorim să construim o echipă competitivă, care să joace un fotbal de calitate și să readucă suporterii mureșeni la stadion
– Un subiect mai delicat: cum vedeți brambureala la nivelul FRF? Baraje jucate anulate, excluderi, reprimiri, posibilitatea de a mări numărul echipelor după patru etape disputate în Liga I.
– Situația fotbalului românesc nu este cea mai fericită. Din păcate, situația financiară este problema principală și nu aș pune totul în spatele FRF. Sper totuși într-un viitor mai bun, chiar dacă nu imediat. Suntem cu toți responsabili pentru asta și trebuie să încercăm fiecare dintre noi să ne aducem aportul într-un mod constructiv, în special cu o manieră profesionstă de lucru.
Articol scris de Mihai VEREȘ