Ionuț Popa: „Am revenit la UTA cu gândul de a face treabă”

17 Jul. 2009, 22:00 Pregătiri, amicale
Ionuț Popa:** „Am revenit la UTA cu gândul de a face treabă

-Sunteți la final de cantonament. Cum a decurs acest stagiu de pregătire centralizată?

 

-Orice moment de pregătire este important în viața unei echipe. Sunt satisfăcut de munca depusă la Moneasa. Mai mult, sunt bucuros că nici un fotbalist nu este accidentat la final de cantonament.

 

-Care ar fi este secretul? Se știe că în timpul pregătirilor centralizate mai apar accidentări.

 

-Am făcut o perioadă de acomodare cu eforul și cred că a fost una bună, prelungită chiar. Am intrat treptat în efort, până la cel maxim, și am făcut mereu antrenamente pe teren cu iarbă.

 

-Să ne întoarcem puțin în timp. Ați mai crezut, sincer, că veți antrena în această vară UTA?


-Mi-am dorit să antrenez UTA. De fapt, după patru-cinci ani de când am plecat îmi doream să mă întorc acasă. Iată că au fost în cele din urmă opt ani de când am plecat. Am spus-o mereu la emisiunile televizate că îmi doresc să antrenez din nou UTA. Am revenit la UTA cu gândul de a face treabă.

 

-Credeți că se poate face treabă?

 

-Deocamdată, la UTA lucrurile sunt neclare. Nu aș vrea să creadă suporterii altceva. Eu le transmit suporterilor, iar ei știu că sunt sincer, că lucrurile sunt chiar dificile la UTA. Situația trebuie rezolvată cât mai rapid și ține de doi oameni. Primarul Gheorghe Falcă și omul de afaceri Sandu Ion. Dacă rămân aproape de echipă și colaborează unul cu celălalt atunci lucrurile se rezolvă. Acesta este adevărul. Dacă nu se rezolvă această colaborare vom trăi o mare dezamăgire. Vreau să spun că sunt vreo zece sau doisprezece fotbaliști pe care-i are Sandu Ion. Vreau să spun că au fost până acum bani dați de Sandu Ion și ne-a fost pus la dispoziție autocarul. Vreau să spun că au fost sau vor fi dați bani de primărie și Universitatea Goldiș. Vreau să-l felicit pe domnul Ardelean pentru că este un om de o redutabilă onoare prin faptul că a ajutat UTA. Mă repet și vreau să apară îngroșat în ziar că lucrurile nu merg bine acum la UTA.

 

-Lotul avut la dispoziție mai poate fi îmbunătățit? Există acum un lot care să vă îndemne la optimism?

 

-UTA nu poate cumpăra jucători. În momentul în care nu cumperi jucători nu poți avea pretenții foarte mari. Lucrezi cu ce ai la îndemână, cu fotbaliști tineri, iar rezultatele nu poți să le intuiești. Intervine șansa, norocul și altele. Din păcate, UTA nu-și permite să cumpere jucători. Când un club nu își permite să cumpere fotbaliști nu este un club adevărat.

 

-Unde ar mai trebui câteva „plombe”?

 

-La capitolul atacanți. Noi vorbim acum despre lotul ca și fapt numeric. Dacă vorbim scriptic, UTA are doat 10 jucători legitimați. Nu are sens să spun ceva despre un lot care nu este bătut în cuie și care nu poate fi rezolvat decât dacă Sandu Ion și Gheorghe Falcă colaborează. Sunt singurii care pot rezolva problema echipei.

 

-Care au fost plusurile cantonamentului?

 

-Mentalitatea jucătorilor. Am ținut foarte mult să le spun jucătorilor următorul lucru: Eu muncesc foarte mult la UTA fără un obiectiv anume. Depun o muncă fără reținere. Asiduă. Ei au înțeles acest lucru și dacă-i întreb acum cine e cea mai puternică echipă o să spună că e UTA. Cine va fi mai puternică tot UTA. Aici am reușit să creem o mentalitate de învingător. Pe mine nu mă interesează o lună, două, proiect, obiectiv ci să fac o echipă cât mai repede la UTA, o formație care să placă tuturor. Îmi doresc o întâlnire între mine și suporteri. Doar suporteri și Ionuț Popa ca să le spun și lor planurile mele.

 

-Au existat minusuri în cantonament?

 

-Este adevărat că au existat și minusuri, pentru că se dorește în permanență mai mult într-un cantonament. Mulțumitor este că, ceea ce mi-am propus pentru acest cantonament s-a realizat, din toate punctele de vedere, cazare, masă, condiții de pregătire și celelalte.

 

-De la cine v-ați așteptat mai mult?

 

-Niciodată nu nominalizez jucătorii de la care mă aștept la mai mult. Vineri am făcut-o în fața grupului nominalizând un jucător care m-a surprins prin atitudinea lui. Ceilalți au lucrat perfect, dar acesta m-a surprins printr-o atitudine pozitivă. Este vorba de Răzvan Fritea.

 

-Când definitivați lotul?

 

-Lotul în pot definitiva înainte cu o săptămână de începerea campionatului. Sper să mai am până atunci și alți fotbaliști în probe.

 

-Sunt fotbaliști la care o să renunțați la finalul cantonamentului?

 

-Nu știu încă. Totul este în funcție de dicuțiile care vor avea loc la club între cei doi oameni pe care i-am amintit.

 

-Sunteți la curent cu ceea ce se întâmplă la celelalte echipe, în privința transferurilor și a rezultatelor din amicale?

 

-Acum mă interesează prea puțin ceea ce se întâmplă la alte echipe. Am văzut că Târgu Mureș s-a întărit și vrea promovarea. Cred că și U Cluj își va fixa obiectiv de promovare.

 

-Dacă se vor rezolva toate problemele la echipă să înțelegem că UTA poate îndrăzni la o clasare pe podium și, poate, chiar atacarea pe parcurs a promovării?

 

-Dacă se vor rezolva toate problemele la club și vor mai fi aduși încă patru sau cinci fotbaliști de mare valoare pentru Liga a II-a, atunci putem spera. Nu știu dacă acum îi putem aduce. Dacă până în iarnă vom fi în primele șapte echipe din serie și ne întărim, atunci putem fi optimiști.

 

-Cum este să coborâți de la Liga 1 la Liga 2 la o grupare care își caută identitatea?


-Este foarte greu. Ei mi-am dorit foarte mult să vin la UTA. Puteam accepta să antrenez tot în Liga I, având o ofertă concretă de la Vaslui. Am refuzat-o pentru că mi-am dorit să vin la UTA și să fac ceva pentru acest club și oraș. Porumboiu a insistat și mi-a spus să mă gândesc bine la ceea ce fac.

 

-Care ar fi cauzele pentru care ați mai pleca de la UTA?

 

-Doar dacă UTA nu va avea susținere financiară. Dacă Sandu Ion, pe care-l văd singurul potent să ajute clubul, nu se va apropia de noi, atunci nu știu dacă voi mai fi pe banca tehnică.

 

-Este adevărat că, încă, sunteți în dicuții în privința contractului. Este înregistrat la FRF?

 

-Contractul meu este doar în faza de schiță. Nu este semnat și înregistrat la FRF. Nu am solicitat o sumă fabuloasă și nici nu sunt un tehnician care să ceară suma avută de Chirilă. Dacă Chirilă era arădean acuma poate era spânzurat pentru ceea ce a făcut.

 

-Prezența lui Ionuț Popa pe banca Bătrânei Doamne ar putea fi o garanție pentru oamenii de afaceri din Arad să se apropie de echipă?

 

-Dacă eu nu prezint o garanție atunci nu mai prezintă nici un antrenor. Să-mi fie iertată lipsa de modestie. Repet, cu riscul de a mă înjura unii, dacă Ionuț Popa nu prezintă o garanție a corectitudinii și seriozității atunci nu mai prezintă nimeni.

 

-De ce buget are nevoie echipa să promoveze și să stea ani buni în Liga I, așa cum se întâmplă cu fosta grupare antrentă de dumneavostră?

 

-Ca să promovăm în Liga I avem nevoie de două milioane de euro. Apoi, dacă vrem să ne menținem ne-ar trebui anual minim patru milioane de euro.

 


Popică a făcut „abdomene”
 

 

Ca să le ridice moralul fotbaliștilor, noul director tehnic al Bătrânei Doamne, a lucrat la un moment dat alături de fobaliști în cadrul ședinței de pregătire de ieri. Ionuț Popa s-a așezat lejer pe o saltea mov (oare când dispare această culoare din accesoriile de antrenament?) și s-a apucat de abdomene. „Pot face abdomene câte vreau eu. Victor Pițurcă făcea 1000 fără să se oprească. Eu pot face mai multe”, s-a încurajat Mister. Altfel, la „coardă” nu s-a băgat, pentru a nu lăsa loc de interpretări că… este fricos și sare coarda.
 

 

Mister nu are somn
 

 

Ionuț Popa așteaptă cu încredere meciurile de verificare, pentru a vedea potențialul fotbaliștilor, și, bineînțeles, începerea campionatului. Poate acesta este motivul pentru care nu mai are stare și nu poate dormi noaptea. Ieri dimineață, Mister s-a trezit primul, în jurul orei 6 dimineața, s-a așezat liniștit pe terasa Hotelului Parc, după care a sunat deșteptarea. Dar nu a jucătorilor, care au fost lăsați să se mai odihnească, ci a antrenorilor secunzi și a maseurilor. Aceștia au fost băgați în ședință, una constructivă, care a fost în folosul bunei desfășurări în continuare a cantonamentului.
 

Articol scris de Daniel Berar
 

17 Jul. 2009, 22:00 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă