Poli Iaşi, ținută în șah pe teren propriu de Unirea Dej. Moldovenii au câștigat doar la lovit transversala, cu 2-1!

Marius ANGHEL 15 Apr. 2023, 16:11 Liga 2

Politehnica Iaşi și Unirea Dej au terminat la egalitate, scor 0-0, meciul tur din play-off-ul Ligii 2, disputat în Sâmbăta Mare, în Copou, în etapa a 4-a. În urma acestui rezultat, trupa moldoveană poate pierde prima poziție în clasament, în cazul în care Steaua câștigă marți, pe teren propriu, derby-ul cu Dinamo.

Echipa lui Leo Grozavu ajunge la trei meciuri consecutive în care obține remiză, în timp ce a lui Dragoș Militaru este la al doilea egal consecutiv.

A fost 2-1 la lovit bara transversală pentru Poli Iași, însă de băgat mingea în poartă nu a reușit niciuna dintre echipe.

  • Etapa a 4-a a play-off-ului Ligii 2 a debutat joi seară, când SC Oțelul Galați a învins pe teren propriu Gloria Buzău, cu scorul de 1-0. Ultimul joc are loc marți, de la ora 19:00, în Ghencea, între Steaua și Dinamo.

Vojtus, Robert Ion și Chira au trimis în bara transversală. Poli Iași a jucat constant în jumătatea adversă

Obligată de statutul de lider, de situația actuală din clasament, de echipă gazdă, de favorită la victorie în acest joc, Poli Iași a mizat din start pe cartea atacului contra Unirii Dej, însă socoteala făcută înainte nu s-a potrivit și pe teren, chiar dacă Musi a primit o minge pe tavă la gafa lui Chira (5), însă Railean a blocat ca la handbal șutul său, cu piciorul. Katanec (10) a gafat și el la o minge pe care trebuia să o degajeze din lovitură liberă, iar Unirea a primit ea faza fixă în apropierea careului. Cocian nu mai este însă jucătorul din sezonul regular, omul cu execuții spectaculoase, golgheterul Unirii, astfel că centrarea sa a fost fără adresă.

Poli Iași putea înscris după 20 de minute de joc. Kouadio, preferat din nou de Grozavu în flancul drept, a centrat în careu, iar Vojtus, pus din nou titular, a trimis cu capul din 6 metri în încheietura barelor. La scurt timp, Robert Ion (23), pentru prima dată titular de când a fost adus la Iași, a șutat frumos de la circa 20 de metri, dar balonul ușor deviat a șters transversala și s-a dus peste poartă.

Pictorul Politehnicii la mijlocul terenului, Alin Roman (36), a avut și el un șut bun din lovitură liberă, dar mingea s-a dus puțin peste transversală.

Unirea a rezistat bine ofensivei ieșene, iar aproape de finalul primei reprize a avut și ea o situație bună să înscrie. Cocian a centrat bine din corner, Chira (38) a deviat cu capul, iar balonul a șters transversala și apoi a fost respins din nou în corner.

Până la pauză, după un alt corner al ieșenilor, mingea a ajuns la Plămadă (43), care a trimis din doar 4 metri peste poartă.

S-a intrat cu 0-0 la pauză, dar cu 2-1 pentru Poli Iași la lovit bara transversală, rezultat care a contat doar la impresia artistică.

Cartonaș roșu la Kouadio? Roman și Gîț au avut singurele ocazii importante de gol în partea secundă

Partea secundă nu a adus descătușarea pentru jucătorii lui Leo Grozavu, ba chiar o fază controversată.

Kouadio (58) a ajuns al doilea la minge la un duel aerian cu Roș și a lovit cu capul în arcada jucătorului Unirii. Sângele a țâșnit imediat, însă africanul a primit doar cartonaș galben din partea arbitrului Robert Avram, spre nemulțumirea dejenilor. Roș a avut nevoie de câteva minute bune să fie ”reparat” și reintrodus pe teren, Dragoș Militaru i-a atras din nou atenția arbitrului că nu a procedat corect, iar răspunsul a venit rapid. Cartonaș galben pentru că a îndrăznit să nu fie de acord cu ”fluierașul”, chiar dacă Militaru și-a spus punctul de vedere civilizat, fără să se dea peste cap pe margine.

Roman (67) a arătat încă o dată că are calitate, a bătut bine o lovitură liberă, sub transversală, dar Railean a ajuns să boxeze cu un pumn peste. La scurt timp, Grozavu a mutat din nou de două ori, iar unul dintre cei schimbați a fost chiar Roman, cu Mogoș, care nu s-a ridicat la nivelul coechipierului.

Dejul a avut și ea șansa sa. La o minge centrată în fața porții, Jarkov a ieșit pe sub ea, iar Gîț (73) a trimis cu capul din 2 metri peste transversală. S-a lovit cu fața de bară, violent, a avut nevoie de îngrijiri să fie repus pe picioare și a continuat. În schimb, Plămadă, căzut și el în plasa porții la această fază în care l-a scăpat din marchaj pe Gîț, simula că și el este accidentat.

Forțele proaspete trimise pe teren de Grozavu, Marchioni și Mogoș, au avut șuturi mult peste poarta lui Railean în finalul jocului, iar Poli Iași a arătat că în fața unor adversari apropiați de valoarea sa are reale probleme în a se impune, după ce începutul de an a fost entuziasmant, dar în fața unor oponenți care acum evoluează în play-out sau a unuia care a jucat în inferioritate (SC Oțelul).

Poli Iași poate pierde locul 1, Unirea Dej a egalat Gloria Buzău, dar rămâne ultima în play-off

Astfel, Poli Iași a ajuns la trei remize consecutive în play-off, unde a disputat patru meciuri, de această dată fără să mai înscrie. În schimb, Unirea Dej e la al doilea joc din grupa de promovare în care iese cu punct, al doilea consecutiv, tot în deplasare și tot după un 0-0.

Cu 46 de puncte, echipa din Copou se menține, momentan, pe locul 1 în play-off-ul Ligii 2, însă poate fi depășită marți de Steaua, dacă aceasta își câștigă jocul de pe teren propriu cu Dinamo. Unirea Dej, cu 34 de puncte, egalează Gloria Buzău, însă rămâne tot pe locul 6, ultimul, din cauza golaverajului mult inferior.

În runda a 5-a, ultima a turului play-off-ului, Unirea Dej joacă vineri, de la ora 17:30, pe teren propriu, cu SC Oțelul (locul 3, 42 puncte), în timp ce Poli Iași are meci abia marți (ora 20:00), 25 aprilie, în deplasare la București, cu Dinamo.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

COMENTARIUL LIVE:

POLITEHNICA IAȘI – UNIREA DEJ 0-0

Poli Iași: Jankov – Kouadio, Fl. Plămadă (cpt.), Katanec, Ștefanovici – Itu, A. Roman (Mogoș 71′), Fr. Cristea (Marchioni 82′) – Musi (Ant. Dumitru 56′), Vojtus (Harrison 56′), Rob. Ion (Hlistei 71′)
Rezerve neutilizate: Brînză – Martac, Tincu, Finica
Antrenor: Leo Grovazu

Unirea Dej: Railean – Gîț, D. Pop, Chira, Roș – Cătinean, Ad. Pop (Blaj 82′), Al. Militaru (Buta 82′), Călugăr (Fulga 66′) – Al. Pop (cpt.), Cocian (Matiș 60′)
Rezerve neutilizate: Cl. Chindriș – Dav. Maftei, Vl. Bogdan, Andr. Pop, Burdeț
Antrenor: Dragoș Militaru

Stadion: ”Emil Alexandrescu” (Iași). Arbitru central: Robert Avram (Piteşti). Arbitri asistenți: Ștefan Dumitrache (Palanca – Prahova) și Petruţa Iugulescu (Buftea – Ilfov). Arbitru de rezervă: Dragoș Țurcanu (Piatra Neamţ). Observator de arbitri: Cristian Sava (Bacău). Delegat de joc: Ciprian Anton (Suceava).

Min 90+6 Final de joc la Iași, acolo unde Poli și Unirea Dej termină la egalitate, scor 0-0. Ieșenii sunt la al treilea egal consecutiv în play-off, în patru etape, iar dejenii sunt la al doilea la rând. Poli Iași riscă să piardă locul 1 dacă Steaua câștigă marți derby-ul cu Dinamo
♦Min 90+2 Mogoș șutează din fața careului peste poartă. Mai devreme, și Marchioni a tras mult peste poartă, semn că ieșenii nu mai au soluții în acest final de joc și încearcă să înscrie de la distanță
Min 90 + Meciul e prelungit cu cinci minute
♦Min 82 La Unirea Dej, ies Adrian Pop și Alexandru Militaru și intră Florin Blaj și Gabriel Buta. La Poli Iași, Francisc Cristea e înlocuit cu Julian Marchioni
Min 78 ||| Gabriel Fulga îl ține din spate pe Dumitru, arbitrul lasă jocul să continue, iar după ce faza se oprește îi arată jucătorului Unirii cartonașul galben
Min 73 Situație la poarta Politehnicii. Minge centrată din stânga, Jankov iese pe sub ea, balonul ajunge la bara a doua și Gîț trimite din 2 metri peste transversală. Fundașul Unirii se izbește cu obrațul de bară și cade în poartă, iar Plămadă, aflat lângă el, pică și el în poartă și acuză ceva. Reluările arată că Gîț s-a izbit zdravăn de bară și are motive serioase să acuze o accidentare, în timp ce Plămadă nu a pățit nimic și probabil se preface pentru a nu fi acuzat că a fost depășit ușor la această fază. Gîț este amețit, se clatină, echipa medicală îi urmărește privirea cu o lumină pusă în ochi, însă fundașului i se permite să reintre în joc
Min 71 Grozavu mută din nou de două ori. Intră Cătălin Hlistei și Alexandru Mogoș și ies Robert Ion și Alin Roman
Min 67 Roman bate puternic o lovitură liberă de la circa 25 de metri central, peste zid, sub transversală. Railean se întinde și boxează cu un pumn, iar mingea cade pe plasă
Min 66 Ciprian Călugăr este înlocuit cu Gabriel Fulga
Min 62 ||| Denis Roș intră abia acum pe teren, cu capul bandajat. Arbitrul se duce la margine și îi arată cartonașul galben lui Dragoș Militaru, pentru proteste
Min 60 ||| Alexandru Militaru îl ține din spate pe Dumitru și primește și el cartonașul galben
Min 60⇒ Răzvan Matiș intră pe teren în locul lui Angelo Cocian, aflat într-o sc[dere evidentă de formă, față de prestația din sezonul regular
Min 59 Unirea protestează în continuare, cât timp Roș primește îngrijiri medicale. Antrenorul Dragoș Militaru vociferează, iar arbitrul se duce la el să-l contrazică. Militaru cedează de teama primirii unui cartonaș, așa cum fac în ultimul timp arbitrii pentru a le închide gura antrenorilor
Min 58 ||| La un duel aerian petrecut aproape în fața băncii Unirii, Christ Kouadio ajunge mai târziu și îl lovește cu capul în față pe Denis Roș. Arbitrul scoate cartonașul galben și i-l arată lui Kouadio, însă dejenii vor roșu și îi arată arcada spartă a lui Roș, care are nevoie de îngrijiri medicale
Min 56 Dublă schimbare la Poli Iași. Ies Alexandru Musi și Jakub Vojtus intră Antonio Dumitru și Harrison Shayon
Min 52 La o minge centrată din dreapta în careul Unirii, Katanec îl lovește cu piciorul în cap pe Cătinean, după ce jucătorul Unirii a sărit să reia cu capul aproape de la nivelul gazonului. Cătinean are nevoie de câteva momente să-și revină, iar jocul e oprit
Min 49 ||| Adrian Pop primește primul cartonaș galben al meciului, pentru proteste, după ce colegul său, Alexandru Pop, a fost călcat de un adversar
Min 46 S-a reluat jocul de la Iași
Min 45+1 Pauză în Copou, unde Poli Iași și Unirea Dej sunt la egalitate, scor 0-0, după o primă repriză controlată în mare parte de moldoveni și în care are 2-1 la bare transversale
Min 43 Un nou corner pentru Poli Iași, din stânga, mingea e trimisă pe bara a doua, Plămadă câștigă duelul aerian în careul mic, însă trimite cu capul din 4 metri peste poartă. Grozavu ridică din umeri
Min 38 Situație bună și pentru dejeni. Unirea are un corner din stânga, Cocian centrează bine în fața porții, Chira deviază cu capul și mingea lovește transversala și apoi este respinsă din nou în corner. Faza fixă executată de această dată din dreapta este respinsă de ieșeni
Min 36 Alin Roman execută cu dreptul lovitura liberă de la 20-23 de metri ușor lateral stânga, balonul trece de puțin peste transversală, la colțul scurt
Min 36 Robert Ion avansează pe stânga și cade după ce este contrat și pierde mingea. Avram lasă jocul să continue și apoi revine și dă lovitură liberă
Min 34 Poli Iași continuă să pună presiune pe apărarea Unirii. Musi pătrunde în careu pe dreapta, încearcă să-l fenteze pe Roș, iar mingea centrată este direct în adversar și se duce în corner. Roman centrează și dejenii resping ușor
Min 23 Încă o situație bună de gol pentru Poli. Robert Ion scapă de atacul lui Militaru și șutează frumos din 20 de metri ușor lateral stânga. Mingea, ușor deviată, șterge transversala și se duce peste. Mingea centrată din cornerul din stânga este respinsă cu pumnul în partea opusă de Railean. Iașiul presează în aceste minute
Min 20 Ocazie mare pentru Poli Iași. Centrare din dreapta a lui Kouadio, pe colțul lung, în careul Unirii, Vojtus se demarcă bine între fundașii centrali și reia cu capul din 6 metri, însă mingea se duce direct în încheietura barelor, în stânga. Mingea revine în careu, este preluată larg de un jucător al Iașiului și un altul de la Unirea Dej o degajează
Dragoș Militaru a început acest joc, spre deosebire de cel precedent, 0-0 la Gloria Buzău, cu o singură schimbare în primul 11. Cocian a revenit în lot și este titular în locul lui Matiș
Min 11 Cocian execută lovitura liberă de la 20 de metri lateral dreapta, centrează în careu, spre colțul lung, însă fără adresă, iar Poli Iași scapă de această fază fixă fără emoții
Min 10 Gafă a lui Katanec în fața propriului careu. Croatul vrea să execute o lovitură liberă a echipei sale, se uită după coechipieri și nu primește către minge. O lovește cu piciorul drept, cel de sprijin, și apoi o degajează imediat cu stângul. Fiindcă a dat de două ori în minge, arbitrul dă lovitură liberă pentru Unirea Dej
Față de meciul trecut, 2-2 la Steaua, Leo Grozavu a făcut cinci schimbări în primul 11. Au ieșit Brînză, Martac, Finica, Marchioni și Hlistei, toți aflați acum pe bancă, unde a reapărut după două jocuri și Harrison. Titulari sunt Jankov, Kouadio, Ștefanovici, Cristea și Robert Ion, ultimul în premieră.
Min 5 Chira gafează în fața propriului careu în încercarea de a opri o minge venită pe sus. Balonul se duce mult în lateral, în propriul careu, acolo unde urmărește Musi, în dreapta, și care trage la poartă, însă Railean parează cu piciorul și un coechipier degajează. A fost prima ocazie din acest meci
♦Fanii Unirii Dej prezenți la stadion au afișat un banner cu următorul mesaj: ”Sute de kilometri alături de voi / Și acum, de Sfintele Sărbători”. Aceștia au portavoci, pentru a se face auziți mai bine și în primele minute acoperă galeria Politehnicii
Min 1 A început partida de la Iași, nu înainte ca cele două echipe să meargă să-și salute galeria. 12 suporteri ai Unirii Dej sunt prezenți la acest joc din Copou, cu o zi înainte de Paște. Galeria Politehnicii e formată, cu indulgență, de 100 de suporteri, cu toate că echipa evoluează acasă! Asistență redusă la meci


Politehnica Iaşi are șansa, astăzi, 15 aprilie 2023, să se desprindă la patru puncte de a doua clasată din play-off-ului Ligii 2, Steaua, în urma meciului de pe teren propriu cu Unirea Dej, programat de la ora 14:15, în etapa a 4-a a grupei de promovare.

Trupa condusă de Leo Grozavu este ultima rămasă în acest sezon fără îngrângere acasă și pornește ca mare favorită la victorie împotriva celei antrenată de Dragoș Militaru.

  • Etapa a 4-a a play-off-ului Ligii 2 a debutat joi seară, când SC Oțelul Galați a învins pe teren propriu Gloria Buzău, cu scorul de 1-0. Ultimul joc are loc marți, de la ora 19:00, în Ghencea, între Steaua și Dinamo.

Poli Iași e invincibilă pe teren propriu în acest sezon de Liga 2, fiind ultima rămasă în această situație

Poli Iași vine după două meciuri în care nu a reușit să câștige cu Gloria Buzău, 1-1 acasă, și Steaua, 2-2 în deplasare. Însă are o serie de 11 partide cu rezultate pozitive, dintre care șapte câștigate.

Pe teren propriu, în acest sezon, trupa din Copou, fie că a fost condusă de Claudiu Niculescu sau de Leo Grozavu, a înregistrat opt victorii și două egaluri. Doar FK Miercurea Ciuc (0-0, în sezonul regular) și Gloria Buzău (1-1, în play-off) au reușit să plece cu câte un punct de la Iași.

”Ne așteaptă un meci dificil. Niciun meci nu este dinainte câștigat în play-off. Doar necunoscătorii pot crede asta. Uitați-vă la rezultatul obținut de Unirea Dej la Buzău, acolo unde chiar au avut șansa de a câștiga. Noi venim după două remize și evident că ne dorim cu toții să câștigăm acest joc. Va trebui să tratăm meciul foarte serios, altfel poți avea probleme”, a declarat Leo Grozavu, acesta fiind completat de mijlocașul Robert Ion: ”Venim după două meciuri fără victorie, dar în această etapă sunt sigur că putem cuceri toate cele trei puncte. Am mare încredere în mine și în colegi. Vrem să ne revanșăm sâmbătă față de noi, față de Mister, dar și față de suporterii care cred în această echipă. Sper să avem un public numeros la meciul cu Unirea Dej.”

De două etape, Poli Iași ocupă locul 1 în Liga 2, în play-off, acum având 45 de puncte, cu unul mai mult decât Steaua, cea care a ocupat fotoliul de lider de cele mai multe ori în acest sezon, de 12 ori la rând, fiind detronată în urma rezultatelor din etapa a 2-a din play-off de trupa din Copou.

Unirea Dej a pierdut în acest sezon în deplasare doar în fața Stelei, de două ori

De partea cealaltă, Unirea Dej pare să se fi amețit după ce a reușit să acceadă în play-off. A intrat în grupa de promovare de pe locul 4, însă, între timp, a ajuns pe ultimul loc, 6, fiindcă a pierdut cu Steaua, 0-3 în Ghencea, și Dinamo, 0-3 la Dej, și abia runda trecută a reușit să obțină primul ei punct în grupa de promovare, după 0-0 la Buzău, cu Gloria.

”Am obținut un punct care ne dă moral și încredere pentru meciurile viitoare din play-off. Fiecare punct pe care îl acumulăm în play-off ne bucură foarte mult, dar cel mai mult mă bucur pentru băieți, pentru că nu le-a fost ușor. Echipa este foarte unită și o să luptăm până la final pentru orice punct pus în joc”, spunea antrenorul Dragoș Militaru după remiza de la Buzău.

Cu 33 de puncte, Unirea Dej se află pe locul 6, ultimul în play-off.

În jocurile din deplasare din acest sezon de Liga 2, echipa ardeleană a înregistrat patru victorii, cea mai importantă fiind cu Dinamo, cinci egaluri și două înfrângeri, acestea din urmă venind de fiecare dată în fața Stelei, în Ghencea.

Victorie pentru Poli Iași la Dej, în sezonul regular, cu ajutorul arbitrului

În sezonul regulat, Poli Iași s-a impus la Dej cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Gabriel Vașvari (62, penalty) și Pawel Tomczyk (87), respectiv Mihai Kereki (42). Acel joc a generat însă și un mare scandal între cele două formații, după ce arbitrul Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea) a avut două decizii prin care a întors soarta partidei în favoarea ieșenilor, un penalty inexistent și o eliminare foarte ușoară.

Cele două echipe s-au mai întâlnit încă o dată, în sezonul trecut, la Iași, când a fost înregistrată o remiză, scor 0-0.

Robert Avram arbitrează Politehnica Iaşi – Unirea Dej

Partida de astăzi, programată la Iași, de la ora 14:15, pe stadionul ”Emil Alexandrescu”, va fi arbitrată de la centru de Robert Avram (Piteşti), iar de la cele două tușe de asistenții Ștefan Dumitrache (Palanca – Prahova) și Petruţa Iugulescu (Buftea – Ilfov). Arbitru de rezervă este Dragoș Țurcanu (Piatra Neamţ), iar observator de arbitri este Cristian Sava (Bacău). Delegatul jocului vine de la Suceava și este multicalificatul Ciprian Anton, președinte de AJF, observator FRF, antrenor, profesor și om politic.

Arbitrul central al acestui joc, Robert Avram, face parte din lotul de Liga 2, CCA nedelegând la această partidă din lotul de primă ligă, așa cum susținea nu cu mult timp în urmă Leo Grozavu că și-ar dori la fiecare meci din play-off. În acest sezon, arbitrul din Pitești a condus opt meciuri din Liga 2, printre acestea fiind Unirea Dej – FK Miercurea Ciuc 2-1 și Steaua – Poli Iași 2-1, astfel că a fost la centru la un joc al celor două adversare de astăzi.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cine-ia-lumina-poli-iasi-si-unirea-dej-se-intalnesc-in-sambata-mare-in-copou-leo-grozavu-doar-necunoscatorii-pot-crede-ca-un-meci-din-play-off-este-castigat-dinainte-19266682

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-constanta-si-ripensia-sunt-primele-echipe-retrogradate-in-acest-sezon-de-liga-2-alte-patru-formatii-si-au-asigurat-matematic-mentinerea-in-urma-rezultatelor-din-etapa-a-4-a-a-play-out-ului-19266671

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-4-din-play-out-cele-sase-jocuri-incep-de-la-ora-1100-astazi-vom-afla-alte-echipe-care-se-salveaza-dar-posibil-si-cateva-retrogradate-matematic-19266587

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-toate-jocurile-din-etapa-a-3-a-din-play-off-si-play-out-cu-doua-exceptii-au-loc-acum-19266757

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-galati-gloria-buzau-se-joaca-de-la-ora-2000-cele-doua-echipe-s-au-mai-intalnit-de-doua-ori-in-acest-sezon-19266531

Marius ANGHEL 15 Apr. 2023, 16:11 Liga 2
Pe aceeași temă