Petrolul și-a prezentat primele achiziții pentru noul sezon: Marius Coman și Darius Buia. Niciunul n-a confirmat atunci când a fost la cluburi mari!

Marius ANGHEL 25 May. 2021, 01:50 Liga 2
Petrolul și-a prezentat primele achiziții pentru noul sezon: Marius Coman și Darius Buia. Niciunul n-a confirmat atunci când a fost la cluburi mari!

Petrolul începe să se miște în privința pregătirii noului sezon de Liga 2, campionat în care va evolua și în ediția 2021/2022 și care va avea startul la 31 iulie. Clubul ploieștean încă nu și-a numit un nou antrenor, însă a anunțat primele două transferuri perfectate.

Este vorba despre atacantul Marius Coman (ex Fotbal Comuna Recea) și mijlocașul Darius Buia (ex Viitorul Pandurii Târgu Jiu), jucători despre care se știa de câteva zile bune că vor semna cu Petrolul.

Din informațiile Liga2.ro, Coman a condiționat semnarea contractului cu ”găzarii” de numirea ca antrenor a lui Nicolae Constantin, cu care a rămas într-o relație bună după ce au colaborat la Fotbal Comuna Recea.

Marius Coman și Darius Buia, primele transferuri făcute de Petrolul pentru sezonul 2021/2022

Dacă aducerea lui Marius Coman (24 de ani) pare o decizie pe undeva normală, având în vedere evoluția sa din sezonul recent încheiat, cu 15 goluri marcate pentru Fotbal Comuna Recea, transferul lui Darius Buia (27 de ani) este unul puțin surprinzător, ținând cont că mai mult a stat pe tușă la Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Primele două mutări ale Petrolului pentru sezonul 2021/2022 sunt două pariuri. Coman a avut rezultate doar la cluburi mici, ca Pojorâta, Clinceni și Recea, în timp ce la CFR Cluj și ”U” Cluj n-a impresionat, iar Buia poate fi trecut la capitolul ”s-a născut talent și a «murit» speranță”.

Ori poate la Ploiești vor reuși să-și schimbe și năravul, nu doar pielea.

Coman s-a remarcat la echipe mici. La CFR Cluj și ”U” Cluj n-a stat prea mult

Marius Coman, originar din Vișeu de Sus (Maramureș), a evoluat în 23 de meciuri în acest sezon de Liga 2, 22 ca titular, în nouă fiind schimbat, și a marcat 15 goluri pentru Fotbal Comuna Recea, echipă care avea să retrogradeze la finalul barajului de menținere cu Unirea Slobozia. Dubla de la baraj în care Coman nu a jucat.

Coman a dat 10 goluri (3 din penalty) în sezonul regular, în cele 19 meciuri în care a fost utilizat, fiind al doilea în topul marcatorilor Ligii 2, după Ovidiu Herea (Metaloglobus) și Cătălin Hlistei (Rapid), ambii cu câte 11 reușite. În play-out-ul Ligii 2 a reușit încă cinci goluri în patru meciuri disputate.

Astfel, cu un total de 15 goluri marcate (4 din penalty), atacantul trupei din Recea a devenit golgheterul campionatului Ligii 2 ediția 2020/2021, fiind urmat de Ovidiu Herea (6 din penalty) și Cătălin Hlistei (8 din penalty), ambii cu câte 14 goluri.

Ca număr de goluri marcate, acesta a fost cel mai bun sezon al lui Coman. Al doilea în top este cel al Ligii 2 din 2015/2016, când în 33 de meciuri disputate pentru Bucovina Rădăuți marcat 13 goluri. Ulterior ajungea la Academica Clinceni, unde a înscris 8 goluri în 27 de meciuri. Evoluțiile sale au atras atenția clubului CFR Cluj, unde și-a făcut o parte din juniorat. S-a întors la clubul clujean, unde în ediția 2017/2018 a evoluat mai mult la echipa a doua, în Liga 3, fiindcă la prima a prins doar 87 de minute în patru meciuri disputate în Liga 1. Ulterior a plecat la rivala ”U” Cluj, în vara lui 2018, alături de care a fost aproape de o promovare în Liga 1. A prins 23 de meciuri, doar 733 de minute, fiindcă de numai șase ori a început ca titular, și a înscris 3 goluri. Nu a fost păstrat în lot, în prima parte a ediției 2019/2020 a Ligii 2 fiind cedat sub formă de împrumut la CSM Reșița (19 meciuri, 9 ca titular, 3 goluri). În a doua parte a sezonului a rămas la ”U” Cluj, însă nu a apucat să joace decât într-un meci din cele trei, până la ”înghețarea” competiției din cauza izbucnirii pandemiei. În sezonul recent a fost cedat celor de la Fotbal Comuna Recea, unde s-a făcut remarcat pe maidanul pe care a jucat trupa maramureșeană.

A mai jucat la începutul carierei sale și la FCM Baia Mare, ulterior ajungând la Pojorâta.

Buia junior, una dintre marile speranțe ale fotbalului românesc care a dezamăgit

Darius Buia, fiul lui Romulus Buia, ”Figo” din Banat, și-a făcut junioratul pe unde a fost tatăl său fotbalist, la Dinamo, Poli AEK, iar apoi a ajuns la LPS Banatul, unde a atras atenția lui Dinamo și a fost readus la București.

Mai întâi a evoluat pentru Dinamo 2, în Liga 2, iar la prima echipă a prins 50 de minute în 3 meciuri de Liga 1, în ediția 2013/3014. Ulterior era împrumutat la Academica Clinceni, în Liga 2, unde avea să se și accidenteze și să facă un pas în spate. A ajuns în Liga 3, la Gloria Lunca Teuz Cermei, unde nu avea cum să nu se remarce, iar UTA a crezut în talentul său și l-a luat în lotul de Liga 2 în a doua parte a ediției 2017/2018, când avea să și aibă poate cea mai bună evoluție a sa. În 14 meciuri, toate începute ca titular, a marcat 9 goluri, cele mai multe reușite într-un sezon.

Însă, devenit liber de contract, n-a mai continuat la Arad, unde UTA a avut mari emoții pentru menținerea în Liga 2, ci a preferat să meargă la modesta Sportul Snagov, unde și-a continuat evoluțiile bune, în 27 de partide de Liga 2 reușind 7 goluri. Desființarea ilfovenilor l-a făcut să aleagă o altă echipă de Liga 3, CSM Târgu Mureș, o nou-promovată, unde nu a apucat să stea prea mult, fiindcă clubul s-a desființat rapid, până să înceapă sezonul, astfel că a ales oferta celor de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu și s-a întors în Liga 2.

În ediția trecută, pentru gorjeni a prins 20 de meciuri (13 ca titular, de 9 ori fiind schimbat) și a marcat 5 goluri, iar în campionatul recent încheiat de Liga 2 a prins 14 meciuri la Viitorul Pandurii (5 ca titular, de fiecare dată fiind schimbat), însă a înscris 8 goluri.

Petrolul poate fi ultimul ”tren” important în cariera lui Darius Buia, însă, chiar și așa, la vârsta de 27 de ani, poate fi trecut deja la mari speranțe care au dezamăgit. Talentatul mijlocaș, dar și fragil, accidentările stopându-i în multe rânduri progresul, era văzut ca un mare talent pe când era la Dinamo.

Cum îi prezintă Petrolul pe Marius Coman și Darius Buia:

”Clubul nostru a oficializat, astăzi, primele două noutăți din această vară în ceea ce privește lotul de jucători cu care va aborda viitoarea stagiune competițională. Astfel, atacantul Marius Cătălin Coman și mijlocașul Darius Grazian Buia au semnat angajamentele cu FC Petrolul Ploiești, acordurile urmând să se întindă până la finalul sezonului 2022-2023.

În vârstă de 24 de ani, Marius Coman (1.85 metri) a fost unul dintre principalii marcatori din ultima ediție a Ligii 2, înscriind 10 goluri pe parcursul sezonului regulat și alte 5 în play-out. Având trecut în CV inclusiv un titlu de campion al României, în sezonul 2017-2018, atunci când a adunat patru prezențe pentru CFR Cluj, noul echipier al „lupilor” a mai evoluat, de-a lungul carierei, pentru Minaur Baia Mare, Bucovina Pojorâta, Academica Clinceni, Universitatea Cluj și CSM Reșița, totalizând, la nivel de eșalon secund, 120 de apariții și 39 goluri marcate.

La rândul său, Darius Buia (27 ani, 1.76 metri) a evoluat în ultima ediție de campionat la Viitorul Pandurii Tg. Jiu, formație pentru care a înscris de 9 ori în cele 14 apariții din sezonul regulat și din play-out. Fost component al naționalelor de juniori „U17” și „U19”, Buia a mai jucat, de-a lungul carierei, la Dinamo București, Academica Argeș, Gloria Lunca Teuz Cernei, UTA Arad și Sportul Snagov, bifând trei prezențe în Liga 1 și 120 în eșalonul secund (36 goluri marcate).

Bun venit, Marius Coman și Darius Buia!”, sună comunicat clubului Petrolul.

Foto: Petrolul Ploiești

https://liga2.prosport.ro/seria-1/nicolae-constantin-in-pole-position-pentru-a-prelua-petrolul-va-face-echipa-pe-banca-tehnica-cu-un-fost-coleg-de-la-rapid-19186723

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-a-stabilit-datele-primei-etape-din-liga-2-si-liga-3-sezonul-2021-2022-19186779

Marius ANGHEL 25 May. 2021, 01:50 Liga 2
Pe aceeași temă