Peste 30 de fani rapidiști au intrat în greva foamei la Stadionul Giulești! Cer demisia șefilor LPF și FRF

Marius ANGHEL 07 Aug. 2013, 19:47 Liga 2

Peste 30 de suporteri ai FC Rapid au intrat, miercuri, la ora 18.00, în greva foamei la Stadionul Giulești-Valentin Stănescu și spun că nu vor înceta acest protest decât atunci când vor demisiona conducerile FRF și LPF, vinovate în opinia lor de retrogradarea formației favorite.

Suporterii și-au instalat un cort pe zona gazonată de lângă terenul de joc al arenei, în apropierea intrării la vestiare. Ei și-au adus rezerve de apă și au afișat bannere pe care scrie: „Dincolo de Rapid nu există viață”, „Mereu ne-ați lovit, inimile noastre rămân lângă Rapid”, „Ne-ați plimbat din A în B să vă faceți poftele”, „Chiar de inima ne doare, rapidiști în continuare”. Totodată, ei au arborat pe cort un banner cu portretul actorului Florian Pittiș, cunoscut suporter rapidist, decedat în 2007.

Unul dintre protestatari, Cornel Paiu, în vârstă de 50 de ani, a declarat că speră ca gestul disperat al fanilor să atragă și atenția organelor statului, care să ancheteze conducerile forurilor fotbalistice interne.

„Am intrat în greva foamei, alături de mine mai sunt 30 de suporteri, vom rămâne în grevă până se vor rezolva aceste probleme. Ne-au adus la disperare atât federația, cât și liga. Aruncă vina unii pe alții, nu vor să recunoască faptul că au greșit. Soluția este să-și dea toți demisia. Sperăm să-și asume cineva responsabilitatea, pentru că de aceea facem acest protest în formă extremă. Sau să se sesizeze organele statului și să ancheteze acest caz”, a spus el.

Mihai Lițu, student, a afirmat că greva foamei era ultima soluție pentru a protesta față de erorile comise de FRF și LPF, iar conducerile acestor foruri trebuie să plătească. „Este o măsură disperată. Ne-am gândit și să ieșim în stradă, dar după ultimele evenimente niște prieteni de-ai noștri au ajuns la pușcărie pentru tulburarea liniștii publice și pentru o sticlă aruncată. Așa că ne-am gândit la ce se poate întâmpla cu noi dacă ieșim în stradă pentru un lucru mai serios, cum este acesta. Greva foamei este ultima soluție pentru noi, să înțeleagă toată lumea că nu se vrea ca Rapidul să rămână în Liga I. Noi suntem oameni onorabili, se stabilise că vom juca în liga a doua de la început, apoi a apărut acel baraj. A fost o bătaie de joc a celor de la FRF și LPF și pentru asta trebuie să plătească”, a menționat suporterul.

Întrebat cât timp este dispus să protesteze în acest mod, el a răspuns: „Voi sta aici cât va fi nevoie. Suntem studenți și se știe nivelul de trai al unui student în România. Am adus cortul pentru confort, o să dorm aici în următoarele săptămâni sau luni.

Liga Suporterilor Rapidiști a anunțat, marți, într-un comunicat, că mai mulți fani vor intra în greva foamei, miercuri, la Stadionul Giulești-Valentin Stănescu, protestul urmând să se încheie numai după ce conducătorii fotbalului românesc vor demisiona din funcții.

„În data de 07.08.2013, începând cu ora 18.00, pe gazonul Stadionului Giulești-Valentin Stănescu, va fi demarată o formă extremă de protest, respectiv greva foamei. Sunt așteptați să se alăture protestului toți suporterii rapidiști, indiferent de vârstă, sex, religie, arătând astfel că suflarea alb-vișinie a fost, este și va rămâne un bastion al corectitudinii și al dreptătii. Scopul gestului extrem la care recurgem este ca oamenii care au distrus fotbalul românesc și care pentru realizarea intereselor proprii au subjugat clubul Rapid și multe alte cluburi de tradiție să demisioneze imediat din funcțiile pe care care le-au monopolizat și pe care le-au condus într-un mod incompentent”, se menționează în comunicat.

Suporterii susțin că prin acest protest nu doresc păstrarea formației giuleștene în Liga I și îi cheamă alături de ei și pe fanii altor grupări dezavantajate de FRF și LPF. „Încercam să tragem un semnal de alarmă asupra modalității prin care milioane de suporteri și spectatori au fost și sunt lezați de către conducătorii fotbalului românesc. Organizatorii acestui protest nu doresc ca prin acest gest extrem să solicite rămânerea echipei în Liga I, ci doresc respectarea regulamentelor fotbalistice europene. Totodată, organizatorii nu vor înceta protestul până când conducătorii fotbalului românesc nu vor demisiona. La acest protest sunt chemați suporterii tuturor cluburilor de tradiție care au suferit prejudicii însemnate de pe urma aplicării regulamentelor într-un mod discreționar. Toată suflarea rapidistă este așteptată să treacă unită prin acest moment de răscruce, determinandu-i pe cei vinovati de situația existentă să plătească”, se mai menționează în comunicatul citat.

Președintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, miercuri, la Sport.ro, că fanii echipei Rapid nu pot să intre în greva foamei cerându-i lui demisia, pentru că el a fost de partea formației giuleștene în litigiul cu Concordia Chiajna

„Săracii, nu știu despre ce este vorba, dar împotriva mea nu pot să intre în grevă pentru că ei știu că eu am vrut să respect regulamentul, să rămână 18 echipe, așa cum era hotărârea Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal și cum era hotărârea Comitetului Executiv și cum este în ROAF la pagina 234. Nu am vrut să încalc regulamentul. Pentru mine, criteriu sportiv, așa cum este definit în tot în sportul mondial, la FIFA și la UEFA, trebuie să primeze. Am considerat că Rapidul terminând pe locul 8, criteriul sportiv trebuie să primeze. Și să nu țină de un singur om, de Duru, care să spună el că e bine sau nu e bine”, a spus Dragomir.

Șeful LPF le-a transmis suporterilor care intenționează să intre în greva foamei să se documenteze înainte: „Eu îi rog să fie bine documentați și să nu înceapă să facă o prostie pe care după aceea să o regrete, pentru că sunt tineri și nu are rost să facă așa ceva. Asta nu aduce nimic bine pentru nimeni. Clubul Rapid trebuie, repede-repde, să-și caute drepturile la TAS. Este greu, pentru că TAS-ul revine greu, dar nu imposibil.”

TAS a obligat, la 2 august, Federația Română de Fotbal să înregistreze CS Concordia Chiajna în campionatul Ligii I pentru sezonul 2013/2014, în locul SC FC Rapid SA. Instanța de la Lausanne a anulat astfel decizia luată de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal în 6 iulie 2013, cu privire la meciul de baraj dintre CS Concordia Chiajna și SC FC Rapid SA. Hotărârea TAS a fost pusă în practică, la 5 august, de Comitetul de Urgență al FRF.

Numărul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de dispută în această vară între FRF și LPF. Șeful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe în Liga I, câte au rămas după acordarea licențelor, în timp ce președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a susținut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV.

Decizia finală a aparținut Comitetului Executiv al FRF, care a hotărât, la propunerea lui Dumitru Costin, reprezentantul AFAN, disputarea unui meci de baraj pentru menținerea în primul eșalon, între echipa Rapid, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licențiere, și Concordia Chiajna, formația retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent).

Concordia s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotărârii cu privire la disputarea barajului cu Rapid, contestând totodată dreptul echipei giuleștene de a juca în primul eșalon, în condițiile în care nu are licență.

Ilfovenii au jucat, totuși, meciul de baraj, pierdut cu scorul de 1-2 după prelungiri, la 13 iulie.

Mediafax

Marius ANGHEL 07 Aug. 2013, 19:47 Liga 2
Pe aceeași temă