Offside la ambele goluri marcate de Steaua contra Unirii Dej? Marius Avram a analizat și argumentat cele două faze controversate care au decis meciul, dar și pe cea în care Chipirliu a cerut penalty

Marius ANGHEL 08 Nov. 2022, 16:39 Liga 2

Unirea Dej a fost privată de un penalty în prima repriză a derby-ului de clasament cu Steaua, la scorul de 0-0, însă meciul din etapa a 13-a a Ligii 2, încheiat cu victoria echipei bucureștene cu scorul de 2-0, a avut și alte faze controversate.

Chiar fazele care au dus la marcarea celor două goluri au ridicat semne de întrebare în privința deciziilor luate de arbitrul asistent Cristian Daniel Ilinca (Craiova) și de arbitrul central Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe).

Însă și Steaua a cerut un penalty aproape de finalul jocului, când scorul era deja 2-0.

”Din ce am văzut pe reluări, ambele goluri sunt, așa, un pic la limită și decise în favoare gazdelor”, a concluzionat, după finalul jocului, antrenorul Unirii Dej, Dragoș Militaru.

Alte trei faze controversate în meciul Steaua – Unirea Dej, în afara penalty-ului neacordat pentru clujeni

După jocul din Ghencea, în studioul DigiSport Special, s-a aflat și fostul arbitru internațional Marius Avram, acum specialist în analizarea fazelor de arbitraj pentru ProSport și DigiSport.

Acesta a comentat faza penalty-ului neacordat pentru Unirea Dej, însă a analizat și celelalte trei momente din joc care au ridicat semne de întrebare privind deciziile arbitrilor.

Avram consideră corectă decizia asistentului Ilinca de a nu sancționa offside la faza în care Enceanu s-a retras și l-a lăsat tot pe Adi Popa să continue și, ulterior, să înscrie.

Marius Avram, despre faza primului gol al Stelei: ”Este o decizie corectă a arbitrului asistent”

În minutul 78, după un corner al Unirii Dej, Steaua a pornit pe contraatac, Adrian Popa a primit mingea, și-a făcut-o în față, Enceanu era în apropierea acesteia și inițial a sprintat să o joace, însă coechipierul său probabil că i-a strigat din spate să nu intervină, lucru care s-a întâmplat, iar Popa a rămas singur cu portarul, pe care l-a învins și a deschis scorul.

”Și golurile au o poveste interesantă.
Aici observăm o fază în care jucătorul cu numărul 10 al celor de la Steaua (n.r. Rareș Enceanu) își dă seama că este în poziție de offside și se retrage din preajma mingiei, ridicând chiar și mâna, spunând: «Nu vreau să particip la joc, prin acest gest.» Nu încurcă niciun adversar, pentru că, dacă observați, el este destul de aproape de minge și atunci puteai să te gândești de ce n-a ridicat steagul. Pentru că nu influențează niciun adversar, nu blochează alergarea vreunui adversar, nu atacă mingea în luptă cu vreun adversar, ci pur și simplu se retrage exact la momentul potrivit pentru a nu lua parte activă la joc și atunci poate continua faza și este o decizie corectă a arbitrului asistent că nu s-a grăbit să ridice în acel moment.
În cazul în care s-ar fi grăbit, pentru că se poate întâmpla să ridice, cred că arbitrul de centru ar fi intervenit, sper, și ar fi făcut semn, «Joacă», și golul ar fi fost acordat”, a argumentat Marius Avram.

Într-adevăr, Rareș Enceanu a ridicat brațele și nu a jucat mingea, însă probabil acest lucru s-a întâmplat după ce Adi Popa i-a strigat din spate, observând că este în poziție de offside, să nu intervină. Enceanu a alergat inițial după minge, însă niciunul dintre cei doi jucători ai Unirii Dej aflați în urmărirea balonului nu au dat vreun semn că se opresc, deci să fie influențați de poziția lui Enceanu.

Offside la golul al doilea al Stelei. ”Este evident că este puțin mai în față decât penultimul apărător”

Însă, faza celui de-al doilea gol a fost judecată greșit de tușierul Ilinca, conform analizei lui Marius Avram.

În minutul 89, tot pe un contraatac, Popa i-a trimis lui Trică, acesta a fost ajuns târziu din spate de Daniel Pop, a deviat mai departe cu capul pentru Rareș Enceanu, care a pătrunde în careu pe stânga și a înscris pentru 2-0.

De la margine nu s-a ridicat fanionul pentru o poziție de offside la Enceanu, iar jocul a continuat.

Marius Avram consideră că mijlocașul Stelei a fost într-o ușoară poziție de offside și corect ar fi fost ca jocul să fie oprit, deci golul să nu mai aibă loc.

”Este o poziție suspectă de offside. Nu avem linie, VAR, 100 la sută certitudine. Nu avem niște unghiuri… nu avem cameră de pe linie, dar în momentul în care mingea este transmisă către atacant (n.r. – de către Trică spre Enceanu) și, din ce am văzut eu, după părerea mea, este un pic în față cel care primește mingea. Și, atunci, cred că se impunea acordarea unei lovituri libere indirecte pentru offside. Dacă el este mai în față decât mingea, pentru că este evident că este puțin mai în față decât penultimul apărător, atunci se sancționează cu offside”, a spus Marius Avram, privind imaginile.

Penalty la Chipirliu? Avram: ”Intuitiv, aș spune că este în afara suprafeței de pedeapsă”

Pe lângă cele două faze de gol, judecate în favoarea Stelei, și echipa din Ghencea a contestat o decizie a arbitrului Lucian Rusandu.

În minutul 85, Bogdan Chipirliu s-a ținut recipric cu David Maftei la o acțiune în flancul stâng, stelistul a fost mai puternic și i-a luat fața fundașului advers, a fost ținut în continuare și a picat în interiorul careului, în colțul din stânga. A fost o fază grea, nici reluările neputând spune clar dacă ținerea s-a produs inclusiv în careu. Rusandu a decis acordarea unei lovituri libere pentru Steaua la un metru în fața careului, refuzând ceea ce solicita Chipirliu: penalty.

Avram a explicat cum se judecă astfel de faze de către arbitri și ce spune regulamentul și crede că Rusandu a luat decizia corectă în acest caz.

”Avem o ținere interesantă, pentru că dacă veți observa aici, este o ținere reciprocă între cei doi jucători, care în final se încheie cu un contact la limita suprafeței de pedeapsă. Ținerile, în general, atunci când vorbim de o ținere făcută de un fundaș, care începe în afara suprafeței de pedeapsă și se continuă în interior se sancționează cu lovitură de la 11 metri. Spre deosebire de un fault care dacă începe în afară și se continuă în interior se ia locul de contact inițial, și anume, în afara suprafeței de pedeapsă. De aceea avem o diferență în regulament făcută foarte clar între cele două tipuri de greșeli, de faulturi.
Aici, faza începe cu o ținere reciprocă. De altfel, și jucătorul care este sancționat cu cartonaș galben îi arată arbitrului: «Și eu am fost ținut.» Dar el este cel care ulterior ține un pic mai tare și putem considera că arbitrul a lăsat jocul să continue la ținerea reciprocă și apoi a sancționat contactul ulterior, care nu ne putem da seama dacă este în interior sau în exterior, dar, intuitiv, aș spune că este în afara suprafeței de pedeapsă”, a concluzionat fostul arbitru Marius Avram, la DigiSport Special.

Cu 29 de puncte, Steaua se menține pentru a cincea etapă consecutivă pe locul 1 în Liga 2, acum având patru puncte în fața celor de la Unirea Slobozia și Unirea Dej (ambele cu 25 de puncte) și aflate pe locurile 2, respectiv 3.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Eduard Vînătoru (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-se-distanteaza-in-fruntea-ligii-2-dar-continua-sa-sufere-concluziile-obiective-ale-lui-adi-popa-si-rares-enceanu-dupa-victoria-cu-unirea-dej-19252757

https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-avut-sau-nu-unirea-dej-penalty-in-prima-repriza-a-meciului-cu-steaua-la-0-0-marius-avram-a-analizat-faza-controversata-nu-este-imprudenta-este-pur-si-simplu-o-neglijenta-19252749

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dragos-militaru-a-izbucnit-dupa-esecul-cu-steaua-e-al-cincilea-meci-in-care-nu-primim-penalty-pentru-noi-o-echipa-mai-micuta-e-prea-mult-unirea-dej-si-a-intrerupt-in-ghencea-cel-19252743

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-dupa-victoria-cu-unirea-dej-am-fost-norocosi-ca-am-reusit-sa-intram-la-pauza-cu-un-rezultat-de-egalitate-am-fost-jalnici-motivul-pentru-care-nu-se-poate-bucura-foar-19252739

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-unirea-dej-se-joaca-de-la-ora-1800-in-ghencea-cele-doua-echipe-erau-primele-clasate-inaintea-debutului-etapei-a-13-a-a-ligii-2-19252640

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-13-sase-meciuri-se-disputa-de-la-ora-1100-printre-care-si-derby-ul-timisoarei-19252215

Marius ANGHEL 08 Nov. 2022, 16:39 Liga 2
Pe aceeași temă