În iarnă, la finalul primei părți a sezonului regulat din Liga 2, Ionel Ganea (42 ani) lăsa Dunărea Călărași pe primul loc în Seria I și accepta oferta primită de la FC Voluntari. Nou-promovata din Călărași era peste Rapid în clasament și surprindea pe toată lumea cu rezultatele ei. În locul său a fost adus Adrian Mihalcea, iar evoluția echipei a continuat același parcurs bun, iar la final de sezon a terminat pe loc de baraj de promovare. Dunărea va întâlni mai întâi UTA Bătrâna Doamnă, iar dacă va câștiga va juca un nou baraj cu FC Voluntari pentru a promova în Liga 1.
Într-un interviu acordat pentru ProSport, Ionel Ganea a vorbit despre naționala României și EURO 2016, despre FRF, Rapid, FC Voluntari și, nu în ultimul rând, despre Dunărea Călărași. „Ganezul” face dezvăluiri despre oamenii care influențează viitorul Dunării și surprinde atunci când spune despre fosta sa echipă că nu vrea promovarea, cu toate că este calificată la baraj, iar miercuri dispută prima manșă a dublei întâlniri cu UTA. Antrenorul arată cu degetul spre Viorel Ivanciu și Marian Dinulescu, personaje despre care spune că „sunt doi oameni care fac rău fotbalului. Au simțit gustul banului, iar acum stau pe lângă echipă și jonglează cum vor ei cu banii. O parte din bani, doar 30-40 la sută din bani ajung la echipă, restul sunt scoși prin diferite forme”.
Mai jos vă redăm parte din interviul cu Ionel Ganea în care vorbește despre Dunărea Călărași și fotbalul din Făgăraș:
Cu ce ai rămas după experiența Dunărea Călărași?
A fost o perioadă foarte bună pentru mine acolo, dar am făcut eu, personal, multe! Acolo sunt doi oameni care fac rău fotbalului. Ivanciu Viorel și Dinulescu Marian. Au simțit gustul banului, iar acum stau pe lângă echipă și jonglează cum vor ei cu banii. O parte din bani, doar 30-40 la sută din bani ajung la echipă, restul sunt scoși prin diferite forme. Sezonul trecut au avut mai bine de un milion de dolari buget și eu, Ganea, mi-am propus să fac performanță acolo. Ivanciu nu voia nimic, îl lua pe nu în brațe. Eu am asamblat la Călărași o echipă competitivă. Ivanciu conduce clubul prin doi interpuși care și-au mai făcut și câte o casă, iar jucătorii suferă și nu sunt lăsați să promoveze. E o întreagă cârdășie în jurul echipei.
Ai mai fi rezistat acolo?
Sincer, nu știu dacă aș mai fi rezistat. Și dacă primeam din Liga 3 o ofertă, tot aș fi plecat. Pentru că acolo acești oameni șantajează lumea, amenință, jucătorilor nu le mai dau banii. Jucătorilor cu care am promovat eu din Liga 3 în Liga 2 nu li s-a dat prima de obiectiv.
Te mai sună jucătorii de acolo?
Nu pot să vorbesc despre treaba asta pentru că nu e fair-play față de antrenorul de acolo (n.r. – Adrian Mihalcea). Dar să știi că mă mai sună și vorbesc cu acei oameni care au pus umărul pentru a construi un cadru propice performanței. Și vreau să-ți dau niște exemple pentru ca lumea să-și facă un tablou complet. Dacă aveam nevoie de mâncare, un prieten, Iliuță Vasile, ne dădea un tăuraș fraged. Un alt prieten este Prevenda Marius, care ne dădea motorină. Chirea Ion, Geambazi Nicu zis Itu și Obadă Daniel sunt alți prieteni care ne-au ajutat. Ne-au dat bani de cantonament și pentru alte cheltuieli. Până și mașinile pentru transport erau asigurate de prieteni ai echipei, iar unul dintre ei este Titi Feldioreanu.
Dă-mi un exemplu de un lucru absurd pe care l-ai trăit la Dunărea!
Mă punea Ivanciu ăsta, șef la gaze, să mă antrenez cu jucătorii la 40 de grade Celsius, îti dai seama ce specialist era la fotbal. Ca și cum eu i-aș fi recomandat să folosească o țeavă de gaze de jumătate de metru în loc de una de un metru, pentru că ar fi fost mai ieftină. A pus stăpânire pe oraș omul ăsta.
Te-ai întoarce acolo?
Dacă ar dispărea ăștia, m-aș întoarce, dar eu nu mă propun, eu am fost mereu căutat. Ceea ce vreau să spun este că situația de acum la Călărași este următoarea: nu se vrea promovarea! Lumea ar trebui să iasă la vot și să voteze. Există acum oameni cu potențial financiar în Călărași. Sunt și fermieri, dar aceștia și alți oameni cu bani nu dau bani la club atât timp cât în fruntea clubului se află oamenii despre care-ți vorbeam. Dar eu am reușit să strâng câțiva oameni potenți financiar și să-i aduc la club. În Călărași ar trebui să fie la conducere oameni care nu au nevoie de banii publici, oameni care să promoveze orașul. Păi am niște prieteni care mă întrebau pe unde se află Călărașiul în România!?!
„La mine, la Făgăraș, a venit la conducere o gașcă de mafioți. Au distrus orașul ală. Eu sunt cetățean de onoare, îi reprezint peste tot în Europa”
Hai să trecem puțin într-o altă zonă a țării. Tu ai început fotbalul la Nitramonia Făgăraș. Ce vezi acolo acum?
Aceeași chestie ca la Călărași e și la mine la Fagaraș. A venit la putere o gașcă de mafioți, iar viceprimarul și-a făcut o firmă de construcții și a luat toate lucrările din oraș. A distrus orașul ăla, chiar m-a sunat un prieten să-mi spună: „Orașul vostru e ca o ruină!”. Au mers pe clasica schemă și au făcut doar pentru ei, atât. Au băgat fotbalul în faliment, echipa a avut 1.000 de denumiri. Durerea mare e că tineretul nu are ce să facă de la 12-14 ani. Iar părinții nu-și mai permit nici să-i ducă la Brașov, și nici la Sibiu pe copii pentru a practica fotbalul.
Când spui Făgăraș, mă gândesc la un obiectiv important turistic, nu?
Avem cetatea, e una dintre cele mai valorose cetăți din Europa. Dom’le, nu au accesat un fond pentru a recondiționa Cetatea Făgărașului. În schimb, primarul de la Râșnov, Adrian Vestea și cel de la Drăguș, Gheorghe Sucaciu, au recondiționat cetatea de acolo, au făcut pârtie de schi, au făcut parc. Au demonstrat că au o viziune foarte sanătoasă.
Pe când…
Pe când în Țara Făgărașului, cetatea asta era o atracție ca și Mânăstirea Sâmbăta, mânăstirile micuțe, ca și peisaj, e ceva de vis, gen Austria, și ăia doi nu au vrut să faca nimic pentru comunitate. Eu sunt cetățean de onoare, eu îi reprezint oriunde în Europa. Ei nu le au oferit nimic copiilor. Primarul care a vândut stadionul fără aprobarea Consiliului cu 500.000-600.000 de euro este Sorin Manduc. Apoi tot el l-a cumpărat înapoi pe 3.250.000 de euro! Iar vicele Cătălin Cârje mergea să cumpere mături din Turcia și Germania pe banii Primăriei și el lua măturile de lângă Făgăraș cu 5 lei!
Mai mergi prin Făgăraș?
Mă mai duc pe acolo, e dreptul meu. Poate vreau să mă stabiliesc în viitor acolo. Orașul deține și o latură sportivă. Sport în general, nu numai fotbal. Au plecat de acolo foarte mulți sportivi care au făcut performanță. Judokanul Mircea Frațică sau handbalista Mihaela Ciora sunt doar două exemple care-mi vin acum în minte. Prin sport, copiii mai primeau o altă educație, dacă părinții nu aveau timp de ei.
Articol scris de Andru NENCIU