Momentul în care Liga 2 ar putea trimite mai multe echipe în Liga 1. Justin Ștefan, secretar general LPF: ”Este posibil să avem un campionat cu 16 sau 18 formații”

Răzvan STÎNGĂ 10 Jun. 2020, 19:05 Liga 2
Momentul în care Liga 2 ar putea trimite mai multe echipe în Liga 1. Justin Ștefan, secretar general LPF: ”Este posibil să avem un campionat cu 16 sau 18 formații”

Liga 1 cu un număr mai mare de echipe, cu 16 sau 18, ar putea să devină un proiect realizabil odată cu sezonul 2022-2023. Cluburile din Liga 2 își doresc să promoveze într-un număr mai mare în primul eșalon, însă acest lucru nu se va întâmpla foarte devreme, potrivit informațiilor oferite de secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan. Încă de pe parcursul acestei stagiuni era adusă în discuție posibilitatea, dar visul echipelor din partea superioară a clasamentului a fost năruit și se vor lupta, la fel ca în edițiile precedente, pentru două locuri direct promovabile și o poziție de baraj.

Justin Ștefan: ”Este posibil ca din 2022 să vedem Liga 1 cu 16 sau cu 18 echipe”

În cazul în care Liga 2 va trimite mai multe echipe în Liga 1 din sezonul amintit, atunci sunt șanse foarte mari să se renunțe la sistemul play-off/ play-out. Potrivit declarațiilor lui Justin Ștefan, se va reveni la sistemul clasic, cu meciuri tur și retur, atât de dorit de anumite persoane din fotbalul românesc.

Este posibil ca din 2022 să vedem Liga 1 cu 16 echipe, sau, de ce nu, cu 18 echipe. Dacă va crește calitatea meciurilor din Liga 1, vom ajunge la acest sistem clasic tur-retur pe care îl vedem în marile campionate și să trecem de acest sistem care este ca orice lucru în viață, provizoriu și supus schimbării”, a anunțat Justin Ștefan la Pro X.

Un argument pentru care din Liga 2 trebuie să urce mai multe echipe, adus în discuție de anumiți oameni de fotbal, chiar și din Liga 1, este acela al numărului mare de cluburi de tradiție care compun eșalonul secund. De exemplu, un antrenor cu multă experiență la nivelul Ligii 2, Viorel Moldovan, actualul principal al echipei Chindia Târgoviște, este unul dintre susținători.

Eu consider că trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce a fost o dată în campionatul românesc, România este o ţară mare, are în momentul de faţă o dezvoltare destul de interesantă şi din punct de vedere fotbalistic, se construiesc stadioane, sunt echipe care la nivel de liga a doua eu le aştept personal pe prima scenă fotbalistică, mă refer aici la Rapid, la UTA, la Petrolul, la U Cluj, echipe cu suporteri, cu stadioane, cu tradiţie fotbalistică, eu cred că ar fi excelent să se reuşească reimplementarea sistemului cu 18 echipe sau chiar 16 echipe”, a declarat Viorel Moldovan în urmă cu mai mult timp.

Răzvan Burleanu e de acord cu mărirea numărului de echipe în Liga 1 

Imediat după suspendarea campionatelor din cauza coronavirusului, s-a zvonit că Liga 1 și-ar putea mări numărul de echipe încă din sezonul următor. Din cauza problemelor create, s-ar fi luat în discuție și varianta ca, în cazul în care competițiile vor fi ”înghețate”, din Liga 2 să promoveze patru echipe. Subiectul este unul la care continuă să se gândească și președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. În urma unor analize care s-au realizat prin intermediul unei comapanii specializate, s-a ajuns la concluzia că un campionat cu mai multe echipe în Liga 1, ar fi cel mai potrivit în România.

Este un subiect mai vechi care se află pe agenda noastră. Am decis acum doi ani să lucrăm cu o firmă renumită din domeniu, HyperCube din Olanda, care a oferit consultanţă celor de la UEFA pe diferite proiecte, cum ar fi creşterea numărului de echipe pentru Campionatul European, formatul pentru competiţiile intercluburi şi altele. Bazându-ne pe această analiză, credem că un sistem competiţional cu 16 echipe pentru viitor în România se potriveşte cel mai mult”, a declarat Burleanu.

În acest sezon se merge după sistemul clasic în Liga 2: două echipe promovate direct și una care intră la baraj 

În cele din urmă, s-a decis ca din actualul sezon să promoveze direct tot două echipe, iar locul al 3-lea să intre la barajul de promovare-retrogradare. UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul și Rapid vor compune campionatul după care se vor decide acestea și care va avea cinci etape. Punctele vor fi înjumătățite, iar primele trei clasate vor juca trei meciuri acasă și două în deplasare, în timp de pozițiie 4,5 și 6 vor disputa două pe teren propriu și trei pe teren advers.

Mini-turneul va începe la data de 4 iulie, iar celelalte jocuri se vor desfășura pe 11, 18, 25 iulie și 1 august. Primele două clasate vor promova direct în Liga 1, iar ocupanta locului 3 va juca barajul pentru accederea în primul eșalon, cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1. Meciurile sunt programate pe 5 și 9 august.

Foto: CS Mioveni 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-isi-anunta-candidatura-la-promovare-ce-buget-va-avea-sezonul-urmator-si-cati-jucatori-transfera-pana-la-sfarsitul-saptamanii-cristian-tanase-sper-sa-invatam-din-greselile-19135328

https://liga2.prosport.ro/seria-1/foto-cs-mioveni-efectueaza-antrenamentele-colective-in-trei-locatii-din-arges-concluziile-dupa-cantonamentul-cu-reguli-stricte-si-cei-doi-jucatori-accidentati-din-lotul-lui-claudiu-niculescu-19135306

https://liga2.prosport.ro/seria-1/pandurii-isi-ia-toate-masurile-de-siguranta-pentru-inceperea-antrenamentelor-camilian-floroiu-sunt-destul-de-multe-cerinte-dar-cred-ca-fiecare-echipa-ar-trebui-sa-aduca-un-aport-la-respect-19135304

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-u-craiova-se-desparte-de-inca-un-jucator-dupa-promovarea-in-liga-2-al-patrulea-decizia-clubului-l-a-surprins-nu-ma-asteptam-la-aceast-adecizie-plec-cu-o-oarecare-tris-19135297

 

Răzvan STÎNGĂ 10 Jun. 2020, 19:05 Liga 2
Pe aceeași temă