Pe lângă faptul că a primit vestea că-și poate continua activitatea în Liga 2 abia după desfășurarea primei etape în noul sezon, pe locul lăsat vacant de FC Brașov, astfel că a avut un mare handicap în privința formării lotului și a pregătirii corespunzătoare pentru a participa în această competiție din care în vară retrogradase în urma barajului susținut cu Metaloglobus, Progresul Spartac a mai avut un mare dezavantaj.
Clubul bucureștean, clasat pe ultimul loc după 15 etape, nu și-a putut omologa nici de această dată propria arenă, astfel că este nevoit ca pentru a doua ediție de campionat la rând să-și desfășoare meciurile de pe teren propriu pe un alt stadion, nu acasă.
Progresul Spartac și-a organizat meciurile de acasă tot departe de propriul stadion, cel din Intrarea Vrabiei. Și-a disputat partidele de pe teren propriu la baza de la Buftea a FRF, pe terenul de iarbă sau cel sintetic, sau la Clinceni.
În concluzia finalului de an 2023, antrenorul Andrei Erimia a răspuns și la întrebarea dacă îi este dor să joace pe stadionul din Intrarea Vrabiei. Acesta a atins mai multe subiecte sensibile în răspunsul său la această întrebare.
”Asta e dureros! În același timp mi-e dor și zâmbesc cu drag aducându-mi aminte de toate momentele frumoase pe care le-am trăit aici, împreună cu suporterii noștri, împreună cu oamenii apropiați, oameni care au susținut Progresul și încă îl susțin. Unii dintre ei având un rol extrem de important în tot ceeea ce a însemnat clubul în anii ăștia, și în continuare.
Practic, cumva, mi-e dor de comunitatea progresistă, pentru că, realmente, se crease o comunitate frumoasă aici. Cred că eram și vreau să reușim să fim în continuarea un club cu o identitate. Nu doar de joc, ca stil de fotbal, ceea ce e important, pentru că vrem să atragem oamenii. Vrem să practicăm un fotbal – chiar dacă poate în momentul ăsta e greu să mă creadă cineva, sau cel puțin se uită, așa, chiorâș, la mine, când vorbesc despre așa ceva. Dar sunt convins de ce putem face și sunt sigură că dacă vom reuși să găsim măcar niște resurse la nivel mediu vom putea să arătăm ce am arătat și în trecut, și anume: un stil de joc ofensiv, spectaculos, care să atragă oamenii la stadion”, a spus Erimia.
Stadionul Progresul Spartac, fostul Prefabricate, situat în sudul Bucureștiului, nu îndeplinește condițiile pentru a organiza meciuri din campionatul Ligii 2. Din acest motiv, nu a putut fi omologat. Pentru asta, are nevoie de investiții importante.
Prin mutarea cu jocurile de acasă la Buftea, la nord-vest în afara Capitalei, echipa și-a pierdut mare parte din publicul spectator pe care și-l făcuse când evolua în Liga 3. Un grup de suporteri, galeria, i-a fost mereu alături, inclusiv în deplasări, însă spiritul nu a mai fost același. Andrei Erimia a vorbit despre ”o comunitate” care se formase pe fostul Prefabricate.
”Deci ne e dor de toate chestiile astea. Și, în același timp, sunt puțin trist, probabil ca mulți alți progresiști, că, în ultimul an și jumătate, n-am putut să mai avem parte de momentele astea împreună aici, pe stadion. La noi, acasă. Însă, repet ceea ce am spus, și chiar pot spune că pentru mine, personal, dar mai mult decât atât, pentru noi, ca și colectiv progresist, este foarte important să reușim să facem în așa fel încât stadionul ăsta să fie acasă și să rămână acasă, indiferent că vom juca în Liga a 2-a sau Liga a 3-a”, a mai declarat antrenorul Progresului Spartac.
Andrei Erimia merge mai departe și spune că miza reală a clubului nu este să continue neapărat în Liga 2, ci să își atragă sprijin, resurse, astfel încât să poate progresa într-o infrastructură corespunzătoare, așa cum în acest moment nu are pe cât de mult și-ar dori.
”Sigur că necesită niște investiții în sensul ăsta. Sigur că avem nevoie de susținere. Avem nevoie să găsim resurse pentru a face anumite modificări. Însă cred că asta, de fapt, e miza reală, pentru că să tot continuăm în felul ăsta în Liga a 2-a, plimbându-ne de colo colo și chinuidu-ne să găsim resursele necesare, nu are cum să fie ceva sustenabil pe viitor. Ceva sustenabil este să creăm aici, acasă la noi, o infrastructură corespunzătoare pentru a dezvolta un club de fotbal, care să aibă o academie puternică de copii și juniori, care să producă jucători pentru echipa de seniori, și care să atragă oamenii din zonă să vină la meci sâmbătă de sâmbătă, obișnuindu-se cu ideea de a veni la Progresul. Asta ne dorim, asta încercăm să facem și, repet, cred că asta ar fi cea mai importantă realizare a noastră, dacă vom reuși într-un timp scurt”, a încheiat Erimia.
În clasamentul clasificării academiilor de fotbal din România, întocmit de FRF pe 2023, Progresul Spartac ocupă locul 31, cu un punctaj ușor în creștere față de 2022, 73,7 față de 71,2.
În jocurile considerată acasă în acest sezon de Liga 2, echipa lui Andrei Erimia nu a obținut niciun punct, înregistrând următoarele rezultate: 0-6 cu Concordia Chiajna, 1-2 cu Corvinul Hunedoara, 1-3 cu CSC Dumbrăvița, 1-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, 1-2 cu CS Tunari, 0-1 cu Metaloglobus, 1-3 cu CSM Alexandria și 1-6 cu Steaua.
În opt meciuri a marcat de 6 ori și a primit 25 de goluri, fiind singura echipă din acest sezon cu niciun punct acumulat acasă, dar devansând altele patru la goluri marcate, pe CSM Alexandria și Concordia Chiajna, fiecare cu doar 3 goluri date în 7 meciuri, CS Tunari și Campionii FC Argeș, ambele cu câte 5 goluri înscrise în 8, respectiv 7 jocuri. Lider la acest capitol este Corvinul, cu 17 puncte acumulate în opt jocuri, 14-6 golaveraj.
Singurul punct acumulat în acest sezon de Progresul Spartac a avut loc în meciul din etapa a 5-a, în deplasare la Reșița, cu CSM Reșița, în fața căreia a înregistrat un 0-0.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluzii-la-final-de-an-dupa-o-prima-parte-a-sezonului-dezastruoasa-pentru-progresul-spartac-19296290
https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-resemnata-ca-va-retrograda-din-liga-2-in-liga-3-19296211
https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-a-pierdut-ultimul-meci-din-2023-0-1-cu-csm-slatina-in-etapa-15-din-liga-2-19295195