Marian Pană: „Vreau să antrenez în Liga I !”

19 Dec. 2008, 18:26 Liga 2
Marian Pană: „Vreau să antrenez în Liga I !

După ce și-a reziliat contractul cu Cetatea Suceava, antrenorul Marian Pană vorbește deschis despre pățaniile din ultima perioadă și consideră că e momentul să facă pasul spre prima scenă a fotbalului din România. Actualmente fără angajament, Pană își amintește cu plăcere de perioada în care a evoluat ca jucător în campionatul israelian, în sezonul 1995-1996 fiind antrenat la Hapoel Haifa de către fostul manager al lui Chelsea, Avram Grant.

 

Pe 4 decembrie ați ținut ultima conferință de presă ca antrenor al Cetății Suceava. Cum a fost ?

Greu, îți imaginezi că dupa aproape doi ani petrecuți acolo nu e tocmai ușor să abandonezi o muncă în care ai depus multă energie și pasiune. Când am semnat cu Suceava m-am dedicat din toate punctele de vedere. Mi-am sacrificat până și familia, pentru că aducând copii la Suceava, au trebuit să își schimbe școala, fiindu-le foarte greu să se mute la mulți kilometri de casă. Cu toate acestea, mi-am pus mari speranțe în acel proiect și nu cred că am greșit. În Liga a III-a am defilat, am avut nouă meciuri fără să primim gol. Abia pe la jumătatea returului am suferit și noi prima înfrângere. Am avut un parcurs demn de cartea recordurior.

 

Ați sperat să aveți un parcurs asemănător și în Liga a II-a?

Noi ne propusesem promovarea sezonul acesta, cel târziu sezonul viitor. Din păcate nu am reușit să fim constanți în evoluții. Am avut un început bun. Jucam bine chiar dacă nu reușeam să câștigăm. A venit etapa a opta în care am jucat cu FC Ploiești și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Conduceam 2-1 și în minutul 92 ne-au egalat după o mare greșeală a arbitrului. După pauză văzusem că arbitrul intrase în teren „temător”.

 

O astfel de partidă afectează foarte mult moralul jucătorilor …

Da, la fel s-a întâmplat și cu Ceahlăul…

 

Ce s-a întâmplat atunci ?

A fost incredibil, nu am crezut că am să văd vreodată în cariera mea asemenea lucruri pe un teren de fotbal. Nu am ajuns niciodată la poartă și am avut doar un singur corner. La primul penalty acordat Ceahlăului l-am urmărit cu privrea pe Bocăneală și l-am văzut cum se îndrepta spre careu. Acesta s-a uitat la locul în care avusese loc presupusul contact, ca și cum s-ar gândit dacă e în careu sau nu și apoi a arătat punctul de la 11 metri. Jucătorii mei au sărit ca arși. Ce s-a întâmplat în continuare e absolut incredibil. Un fotograf s-a dus la tușier și i-a arătat o poză în care se putea vedea că acel contact nu avusese loc în careu. După ce a cerut de multe ori confirmarea, Bocăneală și-a schimbat decizia și a dictat lovitură liberă de la marginea careului. Știm cu toții că FIFA nu acceptă ca arbitrii să fie ajutați de nici un mijloc electronic pentru a judeca fazele de joc.

 

Acesta a fost doar începutul…

Da, în repriza a doua a fost cireașa de pe tort. Nu mai are rost să comentez ce s-a întâmplat atunci pentru că deja a trecut. Vreau doar să spun că dacă nu interveneam și nu îi spuneam șefului galeriei de la Cetatea să nu intre in teren ieșea măcel. I-am spus și lui Bocăneală, și-a pus viața în pericol. Îmi pare rău pentru că am spus că Bocăneală ar terbui arestat. Chiar dacă a greșit îmi pare rău pentru el pentru că de fapt e băiat bun.

 

Totuși perioada în care ați antrenat Cetatea e deja istorie…

Este istorie, dar nu regret că am antrenat acolo. Suporterii sunt extraordinari, de fiecare am avut minim cel puțin o mie de spectatori la meci. Mi-am încheiat contractul cu Cetatea pe cale amiabilă. Nu mi-am mai luat nici măcar banii pe care trebuia să îi încasez. Am lăsat de la mine…


„Vreau să antrenez în Liga I”

Ce planuri de viitor aveți ?

Vreau să antrenez cât mai repede. Consider că după opt ani petrecuți în ligile inferioare sunt pregătit să preiau o echipă din prima ligă. De opt ani antrenez fără întrerupere. De fiecare dată când am preluat o nouă echipă, nu am stat pe tușă mai mult de câteva zile. Când am plecat de la prima echipă pe care am antrenat-o (n.r. Petrolul Târgoviște), marți am părăsit echipa și sâmbătă am avut primul meci pe banca Otopeniului. Când am preluat Suceava la fel s-a întâmplat.

 

Ați stat cinci ani la Otopeni, doi la Suceava..

Când iau parte la un proiect îmi place să imi fac treaba cât mai bine și trebuie să construiești totul luând-o de la zero. O treabă serioasă nu poate fi făcută decât în timp.

 

Ați primit 22 de etape de suspendare. Nu e un impediment pentru a vă găsi un nou angajament?

Sper să se rezolve cât mai repede această problemă și ca suspendarea să fie redusă sau chiar anulată. Nu vreau să am nici un obstacol și să pot antrena îm Liga I.

„Am rămas surpins când l-am văzut pe Avram Grant la Chelsea”

Știu că ați fost antrenat de Avram Grant pe vremea când erați jucător Hapoel Haifa. Cum ați reacționat când a fost numit în locul lui Mourinho la Chelsea ?

Am jucat în Israel și am fost antrenat de Avram Grant. Apropo de el, acum câțiva ani văzusem o declarație de-a lui Mourinho și am rămas surprins. Citisem că portughezul îî spune lui directorului tehnic, Grant, să nu își mai dea cu părerea despre echipă. Îmi părea foarte cunoscut. Apoi am văzut că a devenit antrenor la londonezi și am rămas plăcut surprins. Grant e un om foarte influent, mereu îl vedeam când eram în Israel că se învârte printre ruși.

 

Cum vă petreceți sărbătorile ?

Evident că alături de familie. Pe 24 decembrie e ziua mea și vreau să o sărbătoresc alături de copii și de soție. Am fost mult timp plecați de acasă și vreau să ne liniștim puțin.

 

Articol scris de Alexandru Amironoaiei

19 Dec. 2008, 18:26 Liga 2
Tags:
Pe aceeași temă