Cluburile din Liga 2 care vor în prima ligă din 2025 trebuie să aibă director sportiv calificat de FRF. Nu se riscă neacordarea licenței, dar amenda este una usturătoare

Marius ANGHEL 31 Jan. 2024, 14:35 Liga 2
Cluburile din Liga 2 care vor în prima ligă din 2025 trebuie să aibă director sportiv calificat de FRF. Nu se riscă neacordarea licenței, dar amenda este una usturătoare

Cluburile din Liga 2, inclusiv, care vor solicita licență pentru sezonul 2025/26 de Liga 1 vor trebui să aibă în structura organizatorică minimă necesară un director sportiv calificat, altfel vor suferi o penalitate financiară de 55.000 lei.

Noua cerință a fost aprobată în ședința de marți, 30 ianuarie 2024, a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, când a fost completat ”Regulamentului de Licențiere și Sustenabilitate Financiară”.

Director sportiv calificat, obligatoriu pentru cluburile care vor licența de Liga 1 pentru sezonul 2025/26

Pentru licențierea în vederea sezonului 2024/25 de primă ligă, care este acum în plină desfășurare, cluburile nu sunt obligate să aibă în structura organizatorică minimă un director sportiv. Acest lucru se va schimba însă pentru ediția 2025/26, atunci când această funcție va fi obligatorie.

Totuși, cluburile care nu vor îndeplini această cerință nu vor fi penalizate cu neacordarea licenței, ci vor fi amendate cu o sumă deloc de neglijat, de 55 de mii de lei.

Directorul sportiv pe care cluburile vor trebui să-l aibă în organigramă nu va fi o persoană care doar va avea această funcție, așa cum se practică în multe cazuri în acest moment, mai ales la Liga 2, ci trebuie să fie un absolvent al cursului de director sportiv sau a unui curs echivalent organizat de către FRF.

Federația spune că din martie 2025 va începe să verifice îndeplinirea corespunzătoare a acestei noi reguli.

  • În acest moment, cluburile din Liga 2 care au drept de promovare, au speranțe să urce în prima ligă și se pregătesc să-și alcătuiască dosarul pentru licențiere sunt: Unirea Slobozia, CS Mioveni, Gloria Buzău, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Concordia Chiajna, Ceahlăul Piatra Neamţ, FK Miercurea Ciuc, Chindia Târgoviște și Campionii FC Argeș. Reamintim, opt cluburi care activează în această ediție a ligii secunde nu au drept de promovare, două dintre ele, CSC Șelimbăr și Corvinul Hunedoara, fiind chiar primele clasate și sunt ca și calificate în play-off.

Răzvan Burleanu spune că cluburile din Liga 2 pot avea director sportiv doar înscris la curs de certificare

Fiindcă FRF organizează în acest an primul curs în vederea certificării directorului sportiv, iar echipele din Liga 2 vor beneficia doar de patru locuri din cele 25, la momentul aplicării dosarului pentru obținerea licenței de Liga 1 pentru ediția 2025/26 cluburilor din liga secundă din acel moment li se va permite să aibă om cu această funcție fără să fie certificat, dar trebuie să fie înscris la al doilea curs pe care federația îl va susține.

”(…) Cluburile de Liga a 2-a care aplică pentru licența de Liga 1 vor putea să beneficieze și de posibilitatea doar de înscriere la cel de-al doilea curs. Avem 25 de locuri. 16 locuri vor fi alocate cluburilor din Liga 1, patru locuri pentru cluburile din Liga a 2-a, în funcție de clasament, în momentul în care se face departajarea, iar, ca urmare a faptului că ne dorim să sprijinim tranziția în carieră a jucătorilor români, cinci locuri vor fi dedicate în mod special foștilor internaționali care își doresc să activeze în acest rol de director sportiv, care vor fi departajați în funcție de câteva criterii care vor fi prezentate pe site, bineînțeles de meciuri, la nivel internațional sau la nivel național.
Înscrierile încep din 1 februarie, iar cursul este organizat împreună cu o companie belgiană cu care lucrăm de mai bine de doi ani. Ne referim la Double Pass, care este și partener FIFA în ceea ce privește proiectul de ”Talent Development Skills”, cu care am implementat și cursul pentru managerii de academii (…)”, a transmis președintele FRF, Răzvan Burleanu, la finalul ședinței CEx.

FRF, despre lipsa directorului sportiv certificat: ”Va atrage o penalitate financiară de 55.000 RON”

Mai jos regăsiți comunicatul FRF despre acest subiect și rolul pe care îl va avea un director sportiv calificat în cadrul unui club de fotbal.

”Propunerea pentru introducerea unei funcții noi în structura organizatorică minimă necesară cluburilor care solicită licența pentru Liga 1 și celor participante în competițiile europene a fost aprobată în ședința Comitetului Executiv din 30 ianuarie 2024.

Începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2025 – 2026, solicitantul de licenţă, participant la Campionatul Național Liga 1 la momentul solicitării licenței de Liga 1 / UEFA, trebuie să aibă un Director Sportiv calificat, confirmat ca Director Sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de Director Sportiv sau a unui curs echivalent, care să se ocupe de următoarele probleme ale solicitantului de licență (îndeplinirea acestui articol va fi verificată începând cu luna martie 2025, pentru licențierea aferentă sezonului competițional 2025 – 2026):

  • supravegherea întregii activități fotbalistice a clubului;
  • identificarea țintelor pentru transferuri, în funcție de strategia clubului;
  • tranzacționarea, recrutarea și planificarea lotului;
  • recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
  • tranziția tinerilor din academie către prima echipă.

Prin excepție, echipele promovate în Liga 1 în sezonul competițional 2024 – 2025 vor putea face dovada că s-au înscris la un astfel de curs în primul an de participare la Campionatul Național Liga 1.

Începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2026 – 2027, solicitantul de licenţă, participant la Campionatul Național Liga a 2-a la momentul solicitării licenței de Liga 1, trebuie să aibă un Director Sportiv calificat, confirmat ca Director Sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de Director Sportiv sau a unui curs echivalent (îndeplinirea acestui articol va fi verificată începând cu luna martie 2026, pentru licențierea aferentă sezonului 2026 – 2027).

Pentru a fi considerat valid, un curs echivalent de Director Sportiv trebuie să conțină cel puțin următoarele module: principii de management, dezvoltarea tehnică a unui club, știință și performanță. Acesta ar trebui să se desfășoare pe durata a minimum 120 de ore și să se finalizeze cu obținerea diplomei în baza unui examen sau a unui proiect de absolvire.

Nerespectarea acestei prevederi din Regulamentul național de licențiere a cluburilor și de sustenabilitate financiară va atrage o penalitate financiară de 55.000 RON.

Academia Națională de Fotbal va organiza începând cu luna martie cursul pentru obținerea calificării de director sportiv. Mai multe detalii, începând din 1 februarie, pe site-ul anf.frf.ro.”

Discursul lui Răzvan Burleanu despre directorul sportiv certificat pentru Liga 1:

https://liga2.prosport.ro/seria-1/regula-56-impusa-de-frf-pentru-cluburile-de-fotbal-din-romania-19298434

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-si-viitorul-pandurii-au-interdictie-la-transferuri-de-la-fifa-19297380

https://liga2.prosport.ro/seria-1/casele-de-pariuri-au-invadat-fenomenul-sportiv-19296580

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ionut-stelescu-este-noul-sef-al-centrului-de-copii-si-juniori-al-csm-deva-19298441

Marius ANGHEL 31 Jan. 2024, 14:35 Liga 2
Pe aceeași temă