Leo Grozavu, dezamăgit de suporterii ieșeni care i-au huiduit și înjurat jucătorii la meciul cu Unirea Dej: ”Dacă o echipă este pe primul loc și este huiduită, scuzați-mă. Chiar vorbesc de pomană. Ori bat eu câmpii și sunt cel bolnav și restul sunt sănătoși”

Narcis POHOAȚĂ 15 Apr. 2023, 22:35 Liga 2

Politehnica Iași a înregistrat, sâmbătă, a treia remiză consecutivă în play-off-ul Ligii 2, 0-0 acasă cu ultima clasată Unirea Dej, și ar putea pierde prima poziție în clasament dacă Steaua va câștiga, marți, derby-ul cu Dinamo.

Iașiul a controlat jocul cu Dejul, a avut și două bare, ambele în prima parte, prin Jakub Vojtus și Robert Ion, dar per total jocul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, Unirea având, la rândul său, o bară transversală, la o lovitură de cap a lui Chira. Chiar dacă Poli a controlat jocul cu autoritate.

În repriza secundă Poli și-a masat adversarul în propria jumătate, dar dominarea a fost sterilă, singurele oportunități de a înscrie venind în urma unor lovituri libere bine bătute de Alin Roman, dar la care a intervenit salutar portarul Răilean. Dejul a avut și ea oportunitatea să înscrie, însă reluarea cu capul a lui Gîț s-a dus din 2-3 metri peste poartă.

Ieșenii au plecat la cabine în huiduielile spectatorilor. Leo Grozavu, critic la adresa publicului: ”Iașiul merită mult mai puțin”

După meci, dezamăgiți de faptul că Iașiul nu a fost în stare să treacă pe teren propriu de ultima clasată din play-off, și că echipa nu a mai câștigat de trei meciuri, puținii spectatori prezenți în Copou, aproximativ 2.000, i-au huiduit pe jucători în timp ce aceștia plecau la cabine. Ba chiar unii le-au strigat ”să vă fie rușine!”.

În plus, în timpul jocului, spectatorii de la tribuna a 2-a i-au taxat pe jucători cu huiduieli la pasele greșite, iar Francisc Cristea a fost la rândul său huiduit în momentul schimbării, deși a făcut un joc bun la primul său meci ca titular după aproape un an.

La conferința de presă, antrenorul Leo Grozavu s-a declarat dezamăgit de atitudinea publicului, spunând că Iașiul merită mult mai puțin. Și le-a transmis spectatorilor că ar trebui să-și încurajeze jucătorii până la final, chiar și în momentele mai puțin bune din meci.

”Am spus de fiecare dată că Iașiul merită mai mult, dar astăzi mi-am dat seama că Iașiul merită mult mai puțin decât are în momentul de față. Are o echipă pe primul loc, niște băieți care s-au luptat să ajungă în poziția asta și la prima nereușită a unuia dintre ei au huiduit. Dacă sunt indolenți, da, merităm să fim blamați. Dar în momentul în care echipa este pe primul loc, să nu stai până la finalul meciului să-ți încurajezi favoriții, să fii alături de ei așa cum sunt pe alte stadioane, unde chiar contează publicul spectator și îi împinge de la spate… Eu nu vreau să mă refer la adversarele noastre, dar unele câștigă puncte în mare parte și datorită publicului. Aici, la Iași, dacă dai o pasă greșită deja ești cel mai slab de pe planetă. Mai bine să mă înjure pe mine decât pe băieți, pe ei să-i încurajeze până la final, iar la final fiecare e liber să-și exprime părerea. Eu personal am fost dezamăgit de aportul publicului la jocul de azi. Am avut un schimb de replici cu mai multă lume, le-am spus să încurajeze echipa. Azi au avut în teren un ieșean care stă aici și luptă de ani de zile la echipa asta, Francisc Cristea. Nu știu ce pasă a dat în spate și au început să-l înjure. Nu așa trebuie să se comporte un public. Dar poate au văzut fotbal de Champions League și nu știu eu, poate au văzut fotbal de play-off, de echipă campioană și atunci îmi pare rău. Cât putem, atâta facem. Nici noi nu suntem perfecți, greșim cu toții. Francisc Cristea, care e ieșean și joacă titular, cred că are și el nevoie de altceva. El a făcut o partidă foarte corectă. A jucat pe o poziție oarecum nouă pentru el, a pasat foarte bine, a stat foarte bine în teren, și-a făcut sarcinile. Sigur, nu i-a ieșit de fiecare dată. Dar nu putem să spunem că Francisc Cristea a fost cel mai slab de pe teren. Și chiar dacă ar fi fost așa, eu cred că publicul ar trebui să aibă un alt comportament. Echipa este a ieșenilor. Ei vin la stadion să încurajeze. La Galați vin 12.000 și încurajează echipa, la București la fel. Dejul a avut un stadion plin cu Dinamo și a pierdut cu 3-0. Nu i-a luat la înjurături! La schimbare l-au huiduit pe Cristea. De ce? Dacă o echipă este pe primul loc, la 4 puncte de următorul loc care nu promovează, este huiduită, scuzați-mă. Chiar vorbesc de pomană. Ori bat eu câmpii și sunt cel bolnav și restul sunt sănătoși”, a declarat Leo Grozavu, extrem de supărat pe spectatorii care i-au huiduit pe elevii săi.

Tot în această etapă, Dorinel Munteanu a avut o ieșire asemănătoare față de suporterii echipei din Galați, nemulțumit de cum s-au comportat aceștia la partida cu Gloria Buzău, culmea, câștigată de SC Oțelul.

Grozavu, după remiza cu Unirea Dej: ”Nu am ce să le reproșez jucătorilor”

Antrenorul echipei ieșene a mai spus că nu are ce să le reproșeze elevilor săi în privința atitudinii, poate doar lipsa de inspirație în ultimii 20 de metri.

”A fost un meci specific de play-off, încrâncenat, de luptă, cu o echipă luptătoare, care a venit să-și vândă scump pielea, dar fără să pună mai probleme. Așa cum am și tras un semnal de alarmă la începutul jocului. Am dominat jocul total, dar nu este suficient. Vizavi de atitudine, de luptă, nu am ce să le reproșez băieților. Poate mai multă luciditate, calitate, personalitate în ultimii 20 de metri, unde în anumite momente de joc puteam să le tranșăm în favoarea noastră”, a mai spus Leo Grozavu, care nu este îngrijorat în privința obiectivului, spunând că Poli are după patru etape aceeași diferență de puncte față de SC Oțelul Galați, echipa aflată pe următorul loc promovabil direct: ”Ce pot să spun este că după patru etape trecute păstrăm aceeași diferență față de Oțelul Galați. Suntem în continuare la mâna noastră, avem toate atuurile ca să rămânem concentrați, uniți. Mai e cale lungă până la final. Am spus că după cele cinci jocuri din tur putem să facem estimări.

Deocamdată suntem într-un grafic. Sunt totuși cinci puncte de Dinamo dacă ei bat Steaua, nu unul sau două. Am spus că se joacă până în ultima etapă. Toată lumea a spus că Iașiul e promovată și întreba care e procentul. Și eu am spus că în niciun caz, că vom face estimări la final de tur. După care, în funcție de puncte, meciuri, diferență, putem să ne dăm seama și să spunem. Sigur, rezultatele arată că suntem într-o scădere, asta e clar dacă faci trei remize la rând, dar pentru mine e important că nu pierdem ecartul. Am intrat cu patru puncte în fața Oțelului și după patru jocuri suntem la cele patru puncte.”

Poli Iași în meciul tur din play-off cu Unirea Dej: Jankov – Kouadio, Fl. Plămadă (cpt.), Katanec, Ștefanovici – Itu, A. Roman (Mogoș 71′), Fr. Cristea (Marchioni 82′) – Musi (Ant. Dumitru 56′), Vojtus (Harrison 56′), Rob. Ion (Hlistei 71′). Rezerve neutilizate: Brînză – Martac, Tincu, Finica.

”Când am venit aici ne uitam în sus la echipele din fața noastră”

Antrenorul Politehnicii a ținut să puncteze că suporterii nu ar trebui să facă o dramă după cele trei remize înregistrate de Poli Iași, în condițiile în care echipa are totuși un avans în fruntea clasamentului față de urmăritoare.

”Nu vreau ca lumea să uite un singur lucru. Când am venit aici ne uitam în sus spre locurile fruntașe. Acum când ne uităm în jos la alte echipe din spate toată lumea e disperată că ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic! E fotbal. Se întâmplă peste tot. Într-adevăr, în momentul de față un pic ne-am pierdut din entuziasm sau din încredere. Sigur că erau triști băieții în vestiar, dar le-am spus să rămână uniți și focusați. Poate că și noi un pic am levitat, datorită avantajului, dar o să revenim cu picioarele pe pământ. Să facem puncte în continuare, să ne apropiem cât mai rapid de obiectiv”, a mai spus Leo Grozavu.

Meciuri mai grele în play-off

Acesta a explicat că e firesc ca Poli să aibă dificultăți mai mari în play-off, în condițiile în care nu mai joacă cu adversare din subsolul clasamentului, ci cu cele mai bune cinci echipe din Liga 2.

”Când joci în play-off nu mai joci cu Progresul Spartac sau cu Unirea Constanța, cum joacă alte echipe din play-out. Jucăm în play-off și e normal să fie mai greu. Fiecare echipă de aici încearcă să dea maximum. E Steaua care nu se știe dacă are drept de promovare, dar în rest toate echipele au șanse. Trei echipe au intrat cu același număr de puncte și era normal să fie o luptă. Toată lumea speră. E normal să fie luptă. Și nu suntem noi cei mai frumoși sau cei mai buni de pe planetă. Jucăm cu adversari.

Play-off-ul este diferit. La situația în care suntem noi acum e foarte important să nu pierzi. E clar că vrem să câștigăm. Dacă îmi spuneți că noi am mers la egal la vreun meci, atunci eu ridic mâna sus și spun că nu avem vreo scuză. Dar jucăm cu echipe care nu întâmplător au intrat în play-off și toate luptă pentru ceva”, a explicat Grozavu, care le-a dat două zile libere elevilor săi, de Paște: ”Dacă am fi câștigat, le dădeam liber trei zile, așa le-am promis. Nu am câștigat, vor avea două zile.”

Grozavu, despre posibilul drept de promovare al Stelei: ”Dacă merită să promoveze și alții decid că merită, cu ce pot eu să intervin? Oamenii ăia joacă în play-off”

Leo Grozavu s-a referit și la subiectul la modă în acest moment în Liga 2, o posibilă schimbare a Legii Sportului, care să dea dreptul Stelei să promoveze la finalul sezonului: ”Dacă au drept de promovare, foarte bine. Ce să facem? Nu știu dacă ne afectează pe noi direct. Ce să facem acuma, să plângem? Noi trebuie să jucăm, suntem la mâna noastră, nu depindem de alții. Am mai spus, din punctul meu de vedere cred că regula trebuie stabilită înainte de joc, după care în timpul jocului ar trebuie să nu se schimbe. Dar oamenii ăia joacă pentru al doilea an la rând în play-off, bagă și ei niște bani, se antrenează jucătorii, dacă merită să promoveze și alții decid că merită, cu ce pot eu să intervin? Chiar nu e competența mea și aș vrea să stau departe de acest subiect. Doar îmi dau cu părerea și atâta tot.”

Antrenorul Iașiului a explicat și unele schimbări făcute față de etapa anterioară: ”Hlistei s-a accidentat în meciul cu Steaua, la fel și Martac, Harrison înainte de joc. Și am spus să vin cu niște jucători care sunt mai proaspeți. Dar pot fi și schimbări din punct de vedere tactic. În timpul campionatului nu am avut probleme, jucam sâmbătă – sâmbătă, acum jucăm la 12 zile sau la 4 zile.”

Poli Iași riscă să pierde locul 1 în play-off și urmează jocul cu Dinamo

Cu 46 de puncte, echipa din Copou se menține, momentan, pe locul 1 în play-off-ul Ligii 2, însă poate fi depășită marți de Steaua, dacă aceasta își câștigă jocul de pe teren propriu cu Dinamo.

În runda a 5-a, ultima a turului play-off-ului, Poli Iași are meci abia marți (ora 20:00), 25 aprilie, în deplasare la București, cu Dinamo.

Declarațiile lui Dragoș Militaru și Leo Grozavu după Poli Iași – Unirea Dej 0-0:

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

Narcis POHOAȚĂ 15 Apr. 2023, 22:35 Liga 2
Pe aceeași temă