Rapid a primit luni de la Tribunalul București vestea care îi dă șansa să revină, din nou, în prim planul fotbalului românesc. După un an și jumătate de incertitudine, în sfârșit, clubul feroviar se poate gândi iar la Liga I.
Luni dimineață, judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare aprobat de Adunarea Creditorilor pe 18 noiembrie 2013, iar gruparea feroviară a intrat în faza de reorganizare judiciară.
Pe 8 decembrie 2013, George Copos a decis ca Rapid să deschidă procedura de insolvență. Astfel, fostul patron a luat acestă măsură din cauza datoriilor foarte mari pe care le avea în acel moment societatea. În decembrie 2013, giuleștenii aveau de achitat datorii de 42 milioane de euro, în principal la firmele conduse de fostul vice-premier.
Toată povestea cu insolvența și problemele financiare au dus la retrogradarea clubului Rapid în Liga a-II-a, deși rapidiștii s-au clasat pe locul opt în Liga 1 la finalul în sezonul 2012 -2013.
Vara trecută, George Copos i-a cedat acțiunile lui Adrian Zamfir și a plătit și datoria de 2,9 milioane de euro pe care clubul o avea față de CEC Bank. Astfel, noul patron a reușit pe 18 noiembrie 2013 să convingă Adunarea Generală a Creditorilor să aprobe planul de reorganizare propus de administratorul judiciar, Cristina Andronache. În momentul în care a fost declarată procedura de insolvență, totalul datoriilor admise erau de 118.816.592,47 de lei, adică aproximativ 42 milioane de euro. Însă, prin confirmarea planului de reorganizare giuleștenii vor achita doar 10% din restanțele salariale de 5.886.132,44 de lei, adică 588,613 în trei ani de zile.
De asemenea mai sunt datorii curente de aproximativ de 3 milioane de euro. Asfel, 1,3 milioane de euro sunt salariile și restanțele jucătorilor, 1,1 milioane euro litigii pe care clubul le-a pierdut la FIFA cu foști fotbaliști, iar 600.000 de euro reprezintă restanțe la ANAF.
588,613 de lei este suma pe care trebuie să o plătească Rapid în trei ani de zile
Viorel Moldovan a renunțat să cumpere clubul
Susținut de un grup de oameni de afaceri, Viorel Moldovan a încercat să preia clubul de la Adrian Zamfir. Însă incertitudinea de la nivelul conducerii administrative l-a făcut pe Moldovan să renunțe la idea de a deveni patron în Giulești. Acesta a anunțat luni că nu vrea să mai investească la Rapid și preferă să rămână doar antrenor.
„Din dorința de a face prea mult, mi-am depășit atribuțiunile, vreau să mă concentrez doar pe antrenorat. Oamenii din spatele meu au dat înapoi. Singur nu pot să mă înham pentru o asemenea decizie. Cine va reuși să vină să cumpere acest club, va face o afacere pe termen lung”, a spus Viorel Moldovan pentru Dolce Sport.
Marian Iancu vrea să fie acționar minoritar
Fostul patron al lui Poli Timișoara, Marian Iancu a anunțat că dacă va fi aprobat planul de reorganizare se va implica în salvarea clubului Rapid. Se pare că Iancu este dispus să cumpere 20% din acțiunile grupării feroviare, fiind gata să plătească 400.000 de euro, sumă care va intra în conturile clubului. „Nu pot spun acum ce voi face. De obicei este multă lume care se înghesuie în astfel de condiții. În momentul de față nu este prioritară partea sportivă, ci organizarea clubului. Domnul Zamfir este implicat emoțional, nu știu și dacă financiar. Dacă masa credală este fixată la 4 milioane de euro, este prea frumos. E o sumă foarte mică. E fantastic pentru Rapid. Dacă va rămâne așa, există certitudinea că va exista progres”, declarat Marian Iancu.
De asemenea, în afară de fostul patron al Timișoarei și-a manifestat interesul pentru a investi la Rapid și Cătălin Mișu. Omul de afaceri din Târgoviște este deja sponsor la club prin firma sa Regata și a declarat, în urmă cu o lună, că dacă va trece planul de reorganizare este dispus să investească la gruparea feroviară.
3.000.000 de euro sunt în acest moment datoriile curente ale clubului
Articol scris de Victor STOICESCU