Ion Crăciunescu, revoltat după ce Moldovan i-a jignit fiul la finalul meciului cu Slobozia: „Cine te crezi tu, Viorele, să-l înjuri pe Teo ca la ușa cortului?!”

Marius ANGHEL 13 May. 2014, 12:27 Liga 2
Ion Crăciunescu, revoltat după ce Moldovan i-a jignit fiul la finalul meciului cu Slobozia:**

Arbitrajul românesc pare că traversează un moment de criză, din punct de vedere al imaginii. Contactat de ProSport, Ion Crăciunescu a analizat situația Comisiei Centrale a Arbitrilor, pornind de la prestația submediocră a lui Marius Avram de la meciul ACS Poli Timișoara – Ceahlăul, 1-1, important la subsolul clasamentului. „Centralul” a fost acuzat de nemțeni că a greșit flagrant împotriva trupei conduse de Marin Barbu. Avram jr a comis o gafă și contra bănățenilor, când l-a eliminat gratuit pe Belu.

Deciziile controversate ale lui Marius Avram de la meciul ACS Poli – Ceahlăul, 1-1:

Minutul    Faza                        Decizia lui Avram          Decizia ce s-ar fi impus

49    Henț în careu Scutaru    Lasă jocul să continue    Penalty Ceahlăul
54    Henț în careu Petrovic    Penalty Ceahlăul              Penalty Ceahlăul și „galben” Petrovic (ar fi fost al doilea)
62    Fault comis de Onciu    „Galben” pentru Golubovic   „Galben” pentru Onciu
64    Golubovic sare la cap cu un adversar    Al doilea „galben” pentru Golubovic    Fault Poli, fără avertisment
71    Henț în careu Țepeș    Penalty Poli și „galben” Țepeș    Penalty Poli și „galben” Țepeș (unitate de măsură diferită, la Petrovic nu s-a dat)
83    Belu, fault la Chitoșcă    Eliminare directă Belu               Lovitură liberă Ceahlăul, fără niciun avertisment pentru Belu

Crăciunescu a vorbit și despre evenimentele petrecute în timpul și la finalul partidei de liga a doua, Rapid – Slobozia, scor 2-2, condusă de la centru chiar de fiul său, Teodor. Crăciunescu jr. l-a eliminat sâmbătă pe portarul giuleștean Drăghia, deși nu se impunea această măsură. Antrenorul de la Rapid, Viorel Moldovan, a mers după meci în direcția vestiarelor arbitrilor, unde a contestat în termeni foarte duri prestația brigăzii. Tehnicianul de 41 de ani l-a jignit pe Teo Crăciunescu, iar „centralul” a notat toate evenimentele în raportul de arbitraj.

– Domnule Crăciunescu, ați urmărit meciul meciul ACS Poli – Ceahlăul?
– Da.

– Cum vi s-a părut prestația lui Marius Avram?
– Îmi amintesc faptul că a avut câteva decizii controversate, dar verdictele pot să le dau după ce mai urmăresc fazele o dată la DigiSport. Până la urmă, știți ceva? De la cine să învețe să arbitreze Marius Avram? De la Aron Huzu, care spune mereu „Doamne ferește”? Sau de la Alexandru Deaconu, care a mințit pe toată lumea când a oprit un meci (n.r. – Rapid – Steaua, în 2008)? L-a mințit și pe președintele Băsescu, a obținut aiurea o decorație. Auziți, Ordinul Sportiv Clasa a III-a… Ce a făcut el ca să obțină asta? A primit aceeași distincție ca Gică Popescu, un fotbalist care ne-a adus faimă în toată lumea.

– Arbitrii din Liga I greșesc din lipsă de valoare sau e vorba și despre jocuri de culise?
– Cu Deaconu și Huzu la CCA mă pot gândi la orice. Unii promovează prietenii rudelor, iar alți arbitri sunt „înmormântați”. Fostul mare arbitru Gherghe s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea cine a ajuns să conducă arbitrajul din România. Eu mă crucesc.

– Considerați că actuala conducere a CCA tolerează greșelile arbitrilor?
– La ce poți să te aștepți din partea „fiului adoptiv” al lui Mircea Sandu? Am auzit că Deaconu vrea să meargă să conducă și comisia de arbitri de la UEFA. Ce-l recomandă pe el să ajungă acolo? Faptul că știe engleza? Să știi engleza la UEFA e ca și cum ai ști engleza în Anglia.  

– Fiul dumneavoastră, Teo, a fost contestat de giuleșteni după meciul Rapid – Slobozia, 2-2. Viorel Moldovan a spus că este un arbitru slab și că de asta stă la Liga a II-a…
– Dar pe Viorel Moldovan l-ați întrebat de ce stă la Divizia B? Vă spun sincer: după meci, fiul meu a fost la mine acasă. Vă dau cuvântul meu de onoare că-i jucau lacrimile în ochi. OK, Teo a greșit. Dar, tu, Viorel Moldovan, cine te crezi, ca să-l înjuri pe fiul meu ca la ușa cortului? Timp de 10 minute, Moldovan l-a înjurat, și-a băgat și și-a scos, mă scuzați de limbaj, într-una în băiatul meu. Unde te trezești, Viorele, să vorbești așa?

– V-a povestit Teo toate astea?
Da, mi-a zis că în viața lui n-a auzit asemenea înjurături și că n-a mai fost jignit niciodată astfel. Moldovane, ești școlit în Elveția și Franța ca să înjuri așa? Mai ieși în față și mai spui că ai bani să preiei tu Rapidul? Ești varză, ești un zero barat, nu te mai da mare! Stai jos, Viorele, pentru că n-ai dreptate. Nu uita că ai spus despre colegul tău de generație Gică Popescu, după ce a fost condamnat, că dacă e vinovat, să plătească! Vă fac o mărturisire: eu sunt un simpatizant al Rapidului, îmi este drag de această echipă. Are suporteri senzaționali, iar jucătorii nu merită să treacă prin acest calvar, să nu mai fie plătiți de un an de zile.


„Îl respect pe domnul Crăciunescu, care a fost un mare arbitru. Din păcate, fiul său nu a moștenit calitățile necesare pentru a deveni un arbitru de top. Nu vreau să intru în polemică. Eu mi-am demonstrat caracterul și valoarea pe teren. Nimeni nu s-a plâns vreodată de mine, nici la echipa națională, nici la cluburile la care am evoluat”
Viorel Moldovan, antrenor Rapid

Articol scris de Marius Pitaru și Victor Stoicescu

Marius ANGHEL 13 May. 2014, 12:27 Liga 2
Pe aceeași temă