Viitorul Pandurii – FK Csikszereda, 0-0 pe tabelă, 1-1 la greșeli de arbitraj! Gorjenii n-au primit penalty, harghitenii s-au ales cu un gol valabil anulat. Analiza lui Ion Crăciunescu

Marius ANGHEL 23 Mar. 2021, 01:06 Liga 2

Viitorul Pandurii și FK Csikszereda au încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul direct din etapa a 20-a a Ligii 2, penultima a sezonului regular, iar lupta pentru play-off se prelungește până în ultima rundă. Jocul de la Târgu Jiu, ca majoritatea celor desfășurate în ultima perioadă, a avut probleme de arbitraj.

Două mari erori au produs centralul Horia Mladinovici (București) și asistențul Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea), câte una de fiecare echipă, astfel că Viitorul Pandurii și FK Csikszereda se pot declara mulțumite cu această remiză. Gorjenii ar putea însă să se plângă mai degrabă, fiindcă în prima repriză au avut două mari ocazii de gol, în schimb harghitenii n-au avut niciuna tot jocul.

Ion Crăciunescu, fost arbitru internațional și președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, expertul DigiSport pe probleme de arbitraj, a comentat, la finalul jocului de la Târgu Jiu, momentele controversate.

Viitorul Pandurii trebuia să primească penalty în minutul 57. S-a dat simulare și galben

Prima fază controversată luată de arbitrul Horia Mladinovici s-a produs în minutul 57. Atunci, Viitorul Pandurii trebuia să primească penalty.

După o pătrundere în dreapta careului, Andrei Dragu a fost călcat pe gleznă de David Bor, iar jucătorul a picat. Contactul s-a văzut clar pe reluările TV, iar decizia corectă ar fi fost penalty pentru gorjeni. Arbitrul a dictat însă simulare și cartonaș galben. Eronat.

La această fază, Ion Crăciunescu a transmis că Mladinovici a greșit, fiindcă trebuia să dea penalty. A spus că decizia luată, de a da simulare și galben, a fost una prin care să se acopere după ce nu a văzut bine faza.

Corner dictat corect la intrarea lui Misarăș asupra lui Schieb, în careul gorjenilor

În minutul 81, după o pătrundere în viteză pe lângă Lixandru, pe lângă care a și dat mingea și l-a ”făcut” în viteză, Marvin Schieb n-a mai ajuns să reia în balon în 7 metri, fiindcă Misarăș a venit tare din lateral, a intrat prin alunecare și a respins în corner. După ce a lovit balonul, l-a luat pe sus pe Schieb, chiar în fața portarului Rusu, ieșit și el la întâmpinare.

Atacantul oaspeților a cerut penalty, însă arbitrul a dictat corner, iar Crăciunescu a confirmat că decizia a fost corectă.

Gol valabil dat de FK Csikszereda, anulat după semnalizarea asistentului Florin Păunescu

Poate cea mai tensionată fază, asta și datorită faptului că s-a marcat, a venit în minutul 86, când era greu mai apoi să revi pe tabelă.

După o centrare dintr-o lovitură liberă din dreapta a lui Jebari, Bor a reușit să înscrie de la bara a doua, însă arbitrul a anulat golul la indicația asistentului Florin Păunescu, care a arătat offside cu întârziere, pentru o presupusă deviere a balonului de la prima bară de un alt jucător al Csikszeredei, unde portarul a sărit pe sub minge.

Centralul Mladinovici validase inițial reușita, însă la câteva secunde a decis anulare, la semnalizarea asistentului. Jucătorii Csikszeredei s-au strâng în jurul arbitrului, care le-a explicat decizia, iar apoi jocul s-a reluat fără să se protesteze.

Reluările au arătat că nu a existat nicio deviere, astfel că golul a fost perfect valabil.

”Nu știu dacă coechipierul lui era într-o poziție care ulterior a devenit offside pentru că a trimis mingea în poartă. Dacă era în poziție de offside când coechipierul a jucat. Mie mi se pare că nu a fost offside. Portarul nu poate să reclame niciun fault, pentru că el s-a hazardat”, a spus Ion Crăciunescu, care a spus că golul a fost valabil, la prima bară nefiind nicio deviere.

Eliminare corectă pentru Mihai Lixandru la ultima fază. Nu a fost penalty, faultul fiind făcut în afară

În fine, ultima fază controversată s-a produs în minutul 90+4, când, după ce Pinter a scăpate pe contraatac, Mihai Lixandru l-a tras din spate în fața careului, iar ciucanul a picat în careu. Arbitrul a arătat cartonașul roșu și lovitură liberă, nu penalty, așa cum voiau oaspeții.

Decizia lui Mladinovici a fost una corectă, după reluările tv.

”La ținere se ia locul de contact. Ultimul moment este cu mâna dreaptă, care se vede pe corpul adversarului. Dacă mâna lui se ridică înainte de linia de 16 metri, atunci nu e penalty. E lovitură liberă și roșu indiscutabil, pentru că avea mingea sub control”, a spus Ion Crăciunescu, care a avut nevoie de mai multe reluări la această fază pentru a spune că nu a fost penalty.

Fostul arbitru internațional a tras și o concluzie după astfel de situații controversate cum a fost aceasta ultima. ”Într-o fază așa discutabilă, trebuie să respectăm decizia arbitrului. Chiar dacă a fost cu 10 centimetri în afară sau cu 10 centimetri în interiorul suprafeței de pedeapsă. Asta este și o chestie de noroc. Nu poți să vezi. Am fost și eu arbitru și nu le poți să le vezi pe astea”, a concluzionat Crăciunescu.

Ce au spus Valentin Suciu și Flavius Stoican despre arbitraj

Evident, la cald, după joc, antrenorul FK Csikszeredei, Valentin Suciu s-a simțit furat de arbitraj, în timp ce Flavius Stoican, chiar dacă știa că echipa sa trebuia să primească un penaly, nu a pus așa de mult accent greșeli, ba chiar a lăudat maniera generală a lui Horia Mladinovici.

Realitatea este că și Viitorul Pandurii merita un penalty înainte ca trupa din Miercurea Ciuc să i se anuleze golul. Cum celelalte decizii au fost luate corect, putem spune că și scorul de egalitate este unul echitabil.

”Ce pot să spun? Nu am cuvinte, sincer, nu am cuvinte. Băieții au muncit un an întreg, dar și astăzi. Am încercat să jucăm, dar de arbitraj nu am ce să spun. Își iau baremul, merg acasă, și noi mergem acasă cu coada între picioare. Explicație? Păi, nu a putut să ne dea. Așa a văzut dânsul. Altceva nu pot să… Offside, dar culmea că decizia s-a luat după cinci, șase, șapte secunde, pentru că s-a validat golul și după s-a anulat. VAR-ul a intrat! Se vede că avem VAR! Dar nu-l vedem nicăieri. Asta este acum
Valentin Suciu, antrenorul FK Csikszereda

 

”Nu vreau să comentez arbitrajul, fazele astea. Și noi, probabil, am fost dezavantajați în anumite momente, jocul a fost lăsat mai liber. Mi-a plăcut acest arbitru, indiferent de ce se spune. A lăsat jocul liber. Nu îmi plac arbitrajele acelea care la fiecare adiere se pică, jucătorul cade, mai stă până intră doctorul. Îmi place jocul liber, bărbătesc, dacă e fault e fault, dacă nu e fault nu e fault. Așa, putea să dea și la noi penalty, la Dragu. Dacă dădea penalty, nu mai era niciun avantaj pentru noi, că nu le-a dat lor gol”
Flavius Stoican, antrenor Viitorul Pandurii

  • Arbitru: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti); Asistenți: Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea) și Răzvan Constantin Nistoran (Reşiţa); Rezervă: Marius Chițu (Târgovişte); Observatori: Florin Hîncu (Braşov) și George Constantinescu (Slatina).

Foto: Bogdan Craioveanu (Accent TV) și capturi DigiSport

https://liga2.prosport.ro/seria-1/viitorul-pandurii-fk-csikszereda-se-joaca-de-la-ora-1930-echipa-gorjeana-poate-fi-prima-calificata-matematic-in-play-off-19175712

https://liga2.prosport.ro/seria-1/decizia-controversata-de-arbitraj-din-finalul-meciului-viitorul-pandurii-fk-csikszereda-l-a-suparat-pe-valentin-suciu-isi-iau-barenul-merg-acasa-mergem-si-noi-acasa-cu-coada-int-19175768

https://liga2.prosport.ro/seria-1/viitorul-pandurii-a-ratat-accederea-matematica-in-play-off-insa-i-a-indeplinit-pofta-lui-stoican-asta-mi-am-dorit-suntem-pe-primul-loc-cum-rade-de-petrolul-si-de-ce-ii-place-situ-19175767

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-20-penultima-a-sezonului-regular-cinci-meciuri-incep-de-la-ora-1100-insa-doar-o-echipa-care-intra-la-joc-mai-are-sanse-la-play-off-19175206

Marius ANGHEL 23 Mar. 2021, 01:06 Liga 2
Pe aceeași temă