Întorsura Buzăului! Punct și de la capăt. Dinamo, doar egal cu Gloria lui Adi Mihalcea în primul în meci într-un play-off după șase ani

Cătălin MUREȘANU 19 Mar. 2023, 14:10 Liga 2

În meciul cu Poli Timișoara, rival istoric, adversar, în vremuri grele și dimineți apăsătoare, cules de prin beciurile ligii secunde, Dinamo avea nevoie de o victorie pentru a intra în play-off. „Câinii” erau la mâna lor. Și s-au calificat după ce alții au ratat calificarea printre degete.

Cu mult suspin, din hazardul rezultatelor, echipa lui Burcă a prins răvașul de speranță pentru revenirea în SuperLigă.

La timpuri grele, peluza clocotește în alte ambiții. „Noi așteptăm și vremea bună” sau „Sufletul meu e colorat în alb și roșu, roșu alb”. Iar cântecul suportă amprenta prezentului. „În alb și roșu, Red&White”. Noii acționari care au adus suflul promisiunilor și, poate, imboldul viramentului bancar. Între Circul de Stat și Spitalul de Urgență, când vine vorba de investiții, suflatul și-n iaurt devine sport olimpic.

Și Buzăul tânjește la Gloria de altădată. Cu Adrian Mihalcea pe bancă și la egalitate de puncte în clasament, în trena play-off-ului, lângă Dinamo. În lumea lui „Mister”, Mihalcea poartă porecla care l-a făcut celebru, „Țăranu”. Om cu, cităm din nou versul peluzei, „mania pentru câinii-roșii”.

Burcă a schimbat sistemul pentru debutul lui Dinamo în play-off

Burcă schimbă încă de pe foaia de joc. Renunță, între buturi, la ezitantul Oncescu și-l titularizează pe experimentatul Dujmovici.

Mișcarea provoacă un carusel tactic. Geamănul David Irimia cârpește poziția Under 19, în dreapta, în magistrala amanetată, parcă, de Moura. Apare și rigidul Bena în defensivă, căptușit de Patriche și Giafer. Burcă a umblat și la sistem. 3-5-2, iar „câinii”, parcă magnetizați de decibelii asistenței, pornesc asaltul spre poarta dinspre plumbul Cașinului. Iglesias trage în blocajul unui fundaș întins ca o carpetă. Și este primul oftat al dinamoviștilor, după șase ani, într-un play-off. Fie el și la matineu.

„Și câinii se vor aduna, pe stadion iar vor cânta”. E Duminică și e soare. Soare blând, soare cu tribune pline. Chiar și așa, fanii îngheață când Gaitan ratează incredibil. Fundașii dinamoviști sunt ridicoli și argentinianul trage, dintr-o poziție ideală, în providențialul Dujmovici. Bosniacul risipește norii. Din metafora ultrașilor și de sub transversala porții.

Coșmarul Boiciuc i-a lovit, din nou, pe „câini”

Urmează o acțiune excelent brodată între Țîră, Iglesias, acțiunea curge cu o pasă magistrală pentru Neluț Roșu, cel care, mult prea pretențios pentru vibrația unui închizător, preia pe piept și reia din cădere. Mijlocașul rămâne cu încercarea. Realizarea erupe nervii asistenței. Apoi fanii scutură și un potop de aplauze.

Iar combatantele își împart șansele. Wiktorski reia din voleu și cadrează în steagurile dinamoviștilor. Fișa postului, stoper cu cod de bare, iartă execuția destul de brutală.

„Hai Dinamoo, hai Dinamoo, tu o să fii sus acolo…” Ecoul ultrașilor străpunge până la Piața Victoriei sau Domenii. „Să strigăm, iar, campionii!”. Pe teren, Boiciuc, pe sistemul încă una și mă duc, contrazice peluza. Îl face clătită pe Bena, apoi trage prin splina lui Dujmovici. Buzăul deschide scorul, marcatorul developează fotogramele dezastrului dinamovist din barajul cu „U” Cluj, atunci când a înscris, sub tâmpla Feleacului și le-a programat adversarilor diminețile ce aveau să vină.

Ahmed. Și o execuție de toți Bani

„E face un gol, forza Dinamo face un gol”. Peluza cere printre măsele, Ahmed Bani se conformează cu stil. Răspunde cu un golazzo. O acoladă dictată cu un interior fin. Fix la colțul lung. Lungit precum zgârciul de praștie, portarul Buzăului își recoltează balonul din ochiul plasei. Ce execuție! De toți Bani! Și e pauză.

La reluare, Burcă îl pierde pe aprigul Amzăr. Oteliță are o intrare furibundă, în marginea terenului, dinamoviștii cer „roșu – Ferrari”, arbitrul mângâie cu un „galben”. Versantul tribunei varsă blesteme, în timp ce Boiciuc pare, la rândul lui, un blestem. Pentru „câini”. Șutul său din plin trimite balonul în stâlpul porții. Dujmovic își face cruci în cerul gurii.

1-1 și la bare și combatantele își împart și punctele

„Dinamo, luptă Dinamo”. Elevii lui Burcă presează. Bani centrează ideal pentru fruntea lui Pop și, la o asemenea servire, atacantul pare că are golul ștampilat pe ridurile frunții. Reia, tardiv, în rădăcina porții. Bară! 1-1 și la acest capitol.

Pe final, „Dinamo joacă din adâncul inimii”. În cântec, pe teren, elevii lui Burcă par că au rămas fără suflu. Acțiunile se bușesc în pătura defensivei adverse, Buzăul stă la ciupeala vreunui contraatac, punctul obținut pare un compromis acceptat în oul de la mijlocul terenului. Nu funcționează nici cu clasicul „haideți pe ei, haideți pe ei, haideți pe ei pe mama lor”. Rămâne 1-1. Gheață la mal. Combatantele semnează de primire pentru un rezultat, până la urmă, echitabil.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

DINAMO – GLORIA BUZĂU 1-1

Ahmed Bani 45′ / Alexandru Boiciuc 41′

Dinamo: Dujmovic – Bena, Giafer, Patriche (cpt.), Amzăr (Moura 52′) – Gorka Larrucea – Dav. Irimia (Delciu 82′), N. Roșu (Demici 82′), Daniel Iglesias, Bani – Țîră (Al. D. Pop 55′)
Rezerve neutilizate: Oncescu – Iul. Roșu, Borcea, Andr. Florescu, Ghezali
Antrenor: Ovidiu Burcă

Gloria Buzău: R. Stoian (cpt.) – Oteliţă, Vîrtej, Wiktorski, Sălceanu – Gaitan, Trebotic (Pandele 46′) – Dr. Lazăr (Val. Munteanu 76′), Greu (Dudu 46′), V. Angelov (Al. Șuteu 65′) – Boiciuc (Val. Alexandru 86′)
Rezerve neutilizate: D. Rusu – Cârstocea, Godwin, Marku
Antrenor: Adrian Mihalcea

Stadion: Arcul de Triumf (București). Arbitru central: Viorel Nicușor Flueran (Craiova). Arbitri asistenți: Alexandru Filip (Constanţa) și George Bogdan Duță (Bacău). Arbitru de rezervă: Theodor Oancea Stănică (Bucureşti). Observator de arbitri: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe). Delegat de joc: Mihai Prunariu (Târgu Jiu).

  • Dinamo și Gloria Buzău sunt egale în continuare și la puncte, 32 de fiecare, acum pe locurile 4 și 5, debaraj de promovare, devansând Unirea Dej (32 puncte), care are un golaveraj inferior (0-3).
  • În etapa următoare, peste două săptămâni, Dinamo joacă la Dej, iar Buzău are meci în Copoul Iașiului.

Foto: Alexandra Pandrea (ProSport) și George Filip (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-gloria-buzau-se-joaca-de-la-ora-1200-cele-doua-echipe-incep-play-off-ul-cu-acelasi-numar-de-puncte-19263859

https://liga2.prosport.ro/seria-1/juniorul-care-face-senzatie-la-steaua-a-fost-la-dinamo-suma-derizorie-pe-care-a-achitat-o-rivala-cainilor-pentru-pustiul-care-a-debutat-impresionant-in-liga-2-m-au-amenin-19263853

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cine-sunt-oamenii-cu-care-redwhite-planuieste-sa-reconstruiasca-dinamo-unul-l-a-adus-pe-laidouni-la-voluntari-celalalt-l-a-crescut-pe-rares-ilie-am-vorbit-cu-andrei-nicolescu-e-19263603

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-poli-iasi-se-joaca-de-la-ora-1415-la-galati-cele-doua-echipe-moldovene-incep-play-off-ul-ligii-2-de-pe-locuri-direct-promovabile-19263865

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-si-unirea-dej-deschid-play-off-ul-ligii-2-meciul-incepe-de-la-ora-1800-19263405

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-burca-si-dinamo-contract-prelungit-dupa-calificarea-in-play-off-19263590

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-reportaj-la-clinica-prosport-i-a-insotit-pe-bordusanu-si-buleica-fotbalistii-lui-dinamo-in-cel-mai-greu-moment-al-carierei-lor-m-am-gandit-sa-ma-las-19263504

Cătălin MUREȘANU 19 Mar. 2023, 14:10 Liga 2
Pe aceeași temă