INTERVIU | Secretul tânărului David Ciubăncan, atacantul care merge cu ambiții mari la Poli Iași, de la Liga 3. Obiectivele pe care și le-a trasat de când era mic: ”Deocamdată s-au îndeplinit”

Narcis POHOAȚĂ 11 Jun. 2022, 13:56 Liga 2

Poli Iași l-a transferat în această vară pe tânărul atacant David Ciubăncan (17 ani), de la Șoimii Lipova. Născut în data de 8 iulie 2004, David, fiul fostului mijlocaș Marius Ciubăncan, a impresionat în ultimul sezon la clubul arădeană care are echipa de seniori în Liga 3. A marcat 34 de goluri.

10 reușite și patru pase decisive au fost semnate în campionatul Ligii 3, iar celelalte 24 de goluri au fost marcate în campionatul juniorilor. Cifre bune pentru un puști de doar 17 ani, aflat la primul sezon plin de Liga 3. Asta după ce în campionatul anterior, la 16 ani, primise minute sporadic.

Performanțele lui David l-au impresionat pe președintele Politehnicii Iași, Cornel Șfaițer, care a decis să-l transfere definitiv pe tânărul atacant, la câteva luni după ce acesta a dat probe de joc în Copou, în iarnă.

Obiective scrise pe hârtie de David Ciubăncan, de la 14 ani. Și îndeplinite

David, cum ai ajuns la Politehnica Iași?
Am avut o filmare cu faze din campionat, un cameraman le-a făcut câte un video individual la jucători. Un astfel de clip a ajuns și la domnul Cornel Șfaițer, care m-a văzut și a spus că vrea să mă vadă, împreună cu domnul Costel Enache. Am venit în iarnă, am stat o săptămână și mi-au spus că o să ținem legătura, iar acum am ajuns definitiv la Politehnica Iași. Sunt onorat să joc pentru Poli Iași, un club de tradiție pentru care a jucat și tatăl meu în perioada 2005-2007. Când aveam 2-3 ani, mă ducea mama la meciuri și de mic mi-au plăcut culorile astea alb-albastru.

Sperai să faci acest pas spre Liga a 2-a atât de repede?
Da, de mic, de la 14 ani am avut o foaie pe care mi-am scris obiectivele. Și deocamdată s-au îndeplinit. Următorul obiectiv este ca la 20 de ani să fiu în Liga 1. Deocamdată sunt bine. La 18 ani mi-am propus să joc la Liga a 2-a, iar la 20 de ani la Liga 1. Împreună cu tata mi-am fixat aceste obiective. Până la 23 de ani îmi doresc să joc în Liga 1, și după aceea să prind un transfer în străinătate. Mă ajută faptul că mi-am impus aceste obiective.

Vrea să dea 8 goluri în primul său sezon de Liga 2

Și atacant fiind, ți-ai fixat și un număr de goluri?
Da, sigur. Având în vedere că se joacă doar un tur la Liga a 2-a și nu am așa de mult timp la dispoziție, mi-am pus un număr de 8 goluri. 8 sau 10. Și sper să-l realizez.

Dar sunt atacanți experimentați care nu au marcat nici 5 goluri la Liga a 2-a. Nu pui o presiune pe tine?
Știu, dar de obicei reușesc ceea ce îmi propun. Mă lipesc la gol. Nu e o presiune, chiar mă ajută aceste obiective pe care mi le fixez.

Contează și faptul că noul tău antrenor a fost un mare atacant?
Chiar mă ajută faptul că domnul Claudiu Niculescu a fost un mare atacant și eu zic că o să am multe de învățat de la Mister pe planul acesta.

Și poate înveți să bați și lovituri libere de la un specialist.
Da, cu siguranță. Dar și tatăl meu bătea bine lovituri libere. Când o avea pe 18 metri o dădea în vinclu. Am stat foate mult cu el și am prins mișcarea. Bat și eu lovituri libere, sper să învăț multe lucruri noi și de la Mister.

La Liga 3 câte goluri ți-ai fixat, în sezonul trecut?
Opt goluri mi-am propus și am dat 10. Și patru pase decisive. Am avut 34 de goluri, dar celelalte au fost marcate la juniori. Acesta a fost primul meu sezon în Liga a 3-a, în cel anterior primeam câte 5-10 minute.

Vei da în vestiarul lui Poli Iași peste jucători cu mare experiență în prima ligă. Cum va fi impactul pentru tine?
Eu zic că va fi foarte benefic pentru mine, pentru că, din câte am auzit, băieții sunt caractere de nota 10 și nu cred că vor fi probleme. Voi avea doar de învățat de la ei. Și când am fost în iarnă mi-am dat seama că la Liga a 2-a e viteva mai mare de joc, un ritm sufocant uneori, dar eu zic că mă adaptez. E normal să fie așa, sunt jucători cu sute de meciuri în Liga 1.

Care este calitatea ta principală?
Având în vedere talia, 1.97 metri, eu zic că am o tehnică bună pentru înălțimea mea. Sunt atacant de careu, dar plec bine și pe spații. La lovitura de cap trebuie să recunosc că mai am un pic de lucrat, nu e atuul meu numărul 1.

Cu partea musculară cum stai?
Bine. În ultimul an am pus 10 kilograme de masă musculară, pentru că la Arad merg la sală. Dar nu e o sală de forță unde merge toată lumea, e o sală specifică pentru fotbaliști, unde merg și jucători de la UTA, Benga, Erico, Cardoso, făceam împreună cu el. Forță în regim de mișcare și multe altele.

Visează să-i cânte imnul în Champions League: ”Tata s-a oprit în preliminarii, eu vreau în fazele eliminatorii”

Visul tău?
Vă dați seama, îmi doresc să ajung să-mi cânte imnul în Champions League. Dar deocamdată sunt la Liga a 2-a, o iau pas cu pas. Sper să prind minute și să joc, să-mi ajut echipa.

E clar că vrei să-l depășești pe tatăl tău în fotbal…
Da, sută la sută. Tata a prins doar preliminariile Champions League, cu Șeriff Tiraspol, și tot se laudă că i-a cântat imnul. I-am spus că el a fost doar în preliminarii, eu vreau să ajung în grupe și după aceea în fazele eliminatorii.

Cât de important este că ai ajuns la un club unde a jucat și tatăl tău?
Am destule cunoștințe, oameni care au lucrat și cu tata când a fost el și mă pot ajuta să nu mă simt chiar așa departe de casă. Pentru că e prima dată când plec de acasă și ei mă pot ajuta să mă acomodez mai ușor.

Ce sfat ți-a dat tatăl tău?
Multe, foarte multe sfaturi, nu pot să le enumăr acum, dar tot timpul vorbește cu mine despre fotbal, despre ce să fac, la ce să mă concentrez, ce mai am de îmbunătățit. Și asta e foarte important. Mă ajută foarte mult că tatăl meu este în domeniu, pentru că alți copii nu au poate ajutorul acesta din partea tatălui.

David Ciubăncan a semnat pe 5 ani cu Poli Iași

Poli Iași l-a transferat pe David Ciubăncan de la Șoimii Lipova, atacantul în vârstă de 17 ani semnând un contract pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit oficialilor clubului din Lipova, Iașiul a achitat o sumă de bani, aproximativ 10.000 de euro, în contract fiind și câteva clauze de performanță. În plus, clubul din Lipova a păstrat și un procent de 20 la sută dintr-un transfer ulterior.

Tatălui lui David, Marius Ciubăncan (44 de ani), este originar din Arad și în cariera sa de fotbalist a evoluat pentru Poli Iași, FCM Reșița, Minerul Lupeni, ACU Arad, CS Vladimirescu și CS Ineu.

Foto: Costel Șerban / Sport Arad

Narcis POHOAȚĂ 11 Jun. 2022, 13:56 Liga 2
Pe aceeași temă