INTERVIU | Jakub Vojtus, după dubla reușită în Ghencea, cu Steaua: ”Presimțeam că voi face un meci bun și că voi înscrie. Dacă mai ținea câteva minute, simțeam că pot face hattrickul.” Cine îl ajută din punct de vedere mental și îl încarcă pozitiv

Narcis POHOAȚĂ 13 Apr. 2023, 16:16 Liga 2

Slovacul Jakub Vojtus (29 de ani) a demonstrat, marți, în meciul cu Steaua (scor 2-2), că poate fi atacantul percutant de care Poli Iași are nevoie în drumul spre SuperLigă.

Fostul vârf al echipelor ”U” Cluj, tot în Liga 2, Academica Clinceni, CFR Cluj și ultima dată la Rapid a reușit să înscrie de două ori împotriva Stelei, în minutele 13 și 86, acestea fiind primele sale goluri în tricoul Politehnicii Iași, unde a ajuns la începutul acestui an.

La prima reușită, Vojtus a marcat cu un șut din careu, după o pasă filtrantă a lui Cătălin Hlistei, iar al doilea gol, venit într-un moment critic pentru echipa sa, a fost semnat cu capul, din centrarea lui Cătălin Itu.

Meciul cu Steaua a fost al doilea început ca titular de Vojtus, după cel cu Gloria Buzău, și primul în care a fost integralist la echipa din Iași.

Jakub Vojtus: ”Îmi plac meciurile importante. Simțeam că voi face un meci bun și voi înscrie”

Jakub, ai reușit să spargi gheața la Politehnica Iași. Ai așteptat de mult acest moment.
Mă bucur că am marcat cele două goluri, pentru că a fost un meci important pentru noi, împotriva unei echipe bune. Au jucat primele două echipe din play-off, echipele care arată, cred eu, cel mai bun fotbal în acest moment și mă bucur că am ajutat echipa cu cele două goluri. Era important să menținem seria de meciuri fără înfrângere. Și un egal în deplasare cu Steaua, o echipă cu calitate destul de bună, cu jucători experimentați la nivelul primei ligi, este un rezultat bun.

Ați avut ceva emoții…
Înainte de meci ne-am gândit să mergem la victorie, iar în primele minute am avut ocazii bune. Dacă marcam acolo cred că era altfel meciul. A venit ultima fază a primei reprize, am luat gol după un corner și ne-a căzut un pic moralul. Dar și la 2-1 pentru ei am crezut că putem reveni, am avut încredere, am avut spirit de echipă și așa trebuie să continuăm în următoarele meciuri rămase de disputat, pentru a rămâne pe primul loc. Vreau să le mulțumesc și suporterilor pentru faptul că au fost alături de noi în Ghencea. Tot respectul pentru galerie că au venit să ne susțină. Nu e ușor, au muncă, drumul e lung, dar ei avut pentru a fi alături de noi. Le mulțumim pentru sprijin și sperăm să vină sâmbătă, cu Unirea Dej, să ne bucurăm pentru victorie.

Simțeai cumva o presiune, pentru că nu reușeai să înscrii?
Sincer, nu. Pentru că în Liga a 2-a e un fotbal mai diferit decât în SupeLigă. Sunt mulți jucători tineri, la care se vede lipsa de experiență în anumite momente. Și în primele etape, în care nu am fost titular, Mister (n.r. antrenorul Leo Grozavu) mi-a spus să am răbdare, că am venit mai târziu în pregătire și acum am ajuns la forma fizică bună. Mi-a zis că are nevoie de mine în meciurile importante, din play-off. M-a folosit acum, mi-a dat încredere și mă bucur că i-am răsplătit-o cu cele două goluri. Primele meciuri au fost și pentru mine de adaptare. Nu am prins atât de multe minute, iar ca atacant ți-e mult mai ușor să înscrii când ai mai multe minute în teren, decât atunci când intri pe parcurs și joci doar 20 sau 30 de minute. Mai ales că de câte ori am intrat în primele etape echipa a condus și s-a retras puțin pentru a conserva avantajul, nu am mai atacat atât de mult. Dar eu am fost liniștit, pentru că mi-am făcut treaba pe care mi-a cerut-o Mister, am ajutat echipa, am câștigat duelurile. Acum, să știi, chiar am simțit înainte de meci că voi face un joc bun.

Ai presimțit că vei înscrie?
Nu știu de ce, dar îmi plac meciurile importante, am dat și cu Dinamo, și cu Rapid, și când eram la Clinceni, acum cu Steaua. E un semn bun. Acum, în Ghencea, m-am simțit ca în SuperLigă. Stadionul, gazonul, altă atmosferă. Sunt niște sentimente că intră sută la sută și parcă eram sigur că voi da gol. Și eu, pe teren, sincer, simțeam că dacă va mai continua meciul câteva minute voi da și al treilea gol. Chiar îi spuneam unui fundaș de-al lor, stai puțin că mai dau unul. Din păcate nu am mai reușit.

Vojtus nu mai marcase de aproape jumătate de an

Acum ești bine din punct de vedere fizic?
După accidentarea pe care am suferit-o, în prima etapă când am revenit am avut o inflamație la picior și am făcut și tendinită. Sincer, acum la final de ianuarie am scăpat de durere, după aproape 6-7 luni de inflamații și tendinită. Acum, fizic sunt undeva la 90 la sută.

De câte luni nu ai mai marcat într-un meci oficial?
Ultima oară am marcat prin octombrie, pentru Rapid, cred că acum 5-6 luni (n.r. – ultimul gol dat de Vojtus a fost cel de 4-1 din succesul cu 4-1 din Cupa României, în Giulești, cu CSC Dumbrăvița, desfășurat la 18 octombrie 2022). Chiar îmi era dor de gol. Dar mă antrenam cu durere zi de zi și m-am gândit că dacă nu ești sănătos sută la sută nici nu poți să dai randament sută la sută pe teren. Acum mă bucur că nu mai am dureri și probleme la picior, sunt și mai liniștit.

Vor urma și alte goluri după ce ai spart gheața?
Normal că după ce înscrie, un atacant este mult mai liniștit. Sper ca și sâmbătă, cu Unirea Dej, să ajut echipa măcar cu un gol. Dar eu sunt jucătorul căruia îi place să joace pentru echipă. Dacă dau assist sau gol nu contează, obiectivul este să rămânem acolo, pe primul loc, să câștigăm și să promovăm cât mai repede.

Promovează Iașiul?
De asta am venit la Iași, pentru a obține promovarea, obiectivul pe care ni l-am propus. Eu zi că vom promova. Avem calitate, avem încredere, avem calitate bună. Clar că ne dorim să terminăm pe primul loc, e mai frumos să fii pe primul loc.

Soția și copiii au venit la Iași, ei sunt cei care îl încarcă pozitiv pe atacantul slovac

Cum te simți la Iași?
Foarte bine. Mai ales că acum mi-a venit și familia. Iașiul e un oraș mai liniștit, nu așa de aglomerat ca Bucureștiul. E un oraș frumos, curat, cu parcuri, chiar îmi place. Săptămâna trecută ne-a surprins cu zăpada, am rămas un pic șocați să vedem un metru de zăpadă acum.

Ești mai liniștit acum, că a venit și familia ta la Iași?
Au venit soția și copiii mei, din Slovacia. Eu peste tot pe unde am fost mi-am adus familia. Vreau să văd cum cresc copiii. Sunt momente importante în viață, vreau să văd cum cresc copiii. Când merg la stadion mă concentrez la antrenamente, dar după fiecare avem și viață privată, am doi copii frumoși și sănătoși și vreau să fiu alături de ei. Facem niște sacrificii, în fiecare week-end suntem în deplasare sau la meci, prin cantonamente și vara, și iarna, pierdem niște zile de naștere și atunci vreau să am familia lângă mine. Te ajută și mental. Dacă nu ai o zi bună la un antrenament sau nu îți iese un meci, vii acasă și familia te ajută foarte mult mental. Îți dă o altă stare.

Cui dedici cele două goluri?
Familiei, copiilor. Ei îți dau o energie pozitivă. Ei trăiesc, se bucură de fiecare moment și asta e cel mai frumos.

Luptă în trei, cu Dinamo și SC Oțelul

Care este principala contracandidată la promovare în opinia ta?
Am văzut Dinamo în play-off, au jucat destul de frumos, un fotbal ofensiv, au marcat șase goluri în două meciuri, iar acesta este un semnal că joacă bine. Au sprijin și din tribune. Eu am simțit și atmosfera de pe Giulești, iar pentru un jucător este mai ușor să se motiveze când sunt tribune pline. Și meciurile au o altă intensitate, altă calitate. E un semn foarte bun și pentru Liga a 2-a că vin atât de mulți oameni la stadion. Cred că Dinamo își va juca șansa până în ultima etapă. Să vedem ce va face cu Steaua, dacă vor câștiga vin acolo sus, cu șanse mari la promovarea directă. Au avut rezultate bune, au euforie și e ușor să joci. Dar și Oțelul e echipă bună, a învins Steaua. Orice meci este diferit. Ați văzut și în SuperLigă, dacă ai o zi mai proastă și câțiva jucători nu intră bine de la început, e greu să revii. Cred că Dinamo și Oțelul sunt principalele favorite, după noi.

  • Jakub Vojtus a făcut junioratul la MSK Zilina și Inter Milano, iar la seniori a evoluat la echipele MSK Zilina (Slovacia), NK Zagreb (Croația), Olhanense (Portugalia), Spartak Trnava (Slovacia), ”U” Cluj, Miedz Legnica, GKS Tychy (ambele din Polonia), Academica Clinceni, CFR Cluj, Mezokovesd-Zsory (Ungaria) și Rapid.
  • Vojtus a semnat, la începutul anului, cu Poli Iași un angajament până în vară, cu opțiune de prelungire.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-prunea-a-urmarit-steaua-poli-iasi-din-loja-moldovenilor-iasiul-merita-sa-fie-pe-locul-1-si-este-ca-si-promovata-fostul-international-da-verdictul-in-lupta-pentru-superliga-19266423

https://liga2.prosport.ro/seria-1/anghel-iordanescu-a-luat-arcul-si-a-tras-sageti-catre-conducerea-clubului-steaua-nu-stiu-cat-interes-arata-pentru-promovare-cum-a-catalogat-meciul-cu-poli-iasi-si-parerea-sa-despre-19266400

https://liga2.prosport.ro/seria-1/adi-popa-a-pus-startul-modest-al-stelei-cu-poli-iasi-si-pe-seama-viitorului-joc-de-o-saptamana-ne-pregatim-de-meciul-cu-dinamo-si-noi-aveam-acest-meci-cu-iasi-ironiile-catre-19266390

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-multumit-cu-punctul-scos-de-poli-iasi-in-ghencea-la-cum-am-jucat-ar-trebui-sa-sarim-in-sus-de-bucurie-rezultatul-este-mult-peste-ceea-ce-am-aratat-astazi-am-fost-de-nerecunosc-19266391

https://liga2.prosport.ro/seria-1/slovacul-jakub-vojtus-la-primele-goluri-pentru-poli-iasi-moldovenii-raman-pe-locul-1-in-play-off-si-dupa-jocul-cu-steaua-din-ghencea-19266387

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-poli-iasi-se-joaca-de-la-ora-1900-pentru-sefia-din-play-off-ul-ligii-2-au-complex-moldovenii-pe-stadionul-din-ghencea-19266269

Narcis POHOAȚĂ 13 Apr. 2023, 16:16 Liga 2
Pe aceeași temă