Legendarul Dan Păltinișanu, pictat de un artist din Anglia pe un cămin studențesc din Timișoara, în pragul Centenarului clubului Politehnica

Anda DELIU 02 Dec. 2021, 22:21 Liga 2

La data de 4 decembrie 2021 se împlinesc 100 de ani de când s-a înființat echipa de fotbal a Universității Politehnice din Timișoara. Dacă alte cluburi au făcut evenimente de proporții, cel mai recent fiind un meci organizat de CS Hunedoara, la Poli Timișoara e mult mai liniște.

În cinstea fotbalului alb-violet, zilele acestea, în orașul de pe Bega s-a dezvelit o pictură murală, cu legendarul Dan Păltinișanu, cel care dă și numele celui mai mare stadion din Timișoara.

Tata Mare, desenat de un artist din Anglia

Dan Păltinișanu a fost unul dintre cei mai emblematici fotbaliști ai lui Poli. Născut la București în 1951, fundașul central a fost și campion mondial universitar în 1974. Poreclit ”Tata Mare” și marcator în meciul cu Celtic din 1980, a jucat la Poli între 1973-1983, după ce anterior evoluase la Steagul Roșu și Metrom Brașov. Și-a încheiat cariera la Unirea Sânnicolau Mare, în 1985.

Peste zece ani a decedat, la doar 43 de ani. Trăiește însă în inimile fanilor mereu, iar acum chipul său a luat viață în alb-violet, pe peretele unui cămin studențesc din Timișoara. Pictura murală a realizat-o Viktor Void, artist din Birmingham, recunoscut pentru creațiile sale non-conformiste.

Muralul, dezvelit în prezența fiului mareului jucător

Pictura murală a fost dezvelită săptămâna aceasta, sub ochii lui Dan Păltinișanu junior, fost baschetbalist.

”Bineînțeles că e o mare bucurie pentru mine, mai ales pentru că e în Complexul Studențesc, locul unde mi-am petrecut studenția, căminul de aici îmi e binecunoscut. E un loc care e legat cumva și de stadion, care e aproape, cu atât mai mult cu cât mulți dintre studenți luau calea arenei pentru meciuri. Când am văzut muralul prima dată mi-am adus aminte că am acea fotografie cu tata, care a servit drept model și pot să spun că seamănă foarte bine, artistul a făcut o treabă foarte bună. Poli, pentru mine, înseamnă enorm. Am crescut cu Poli în casă, cu meciurile lor, am fost pe stadion de mic copil, iar faptul că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființare nu poate fi decât un moment de mândrie. Aș vrea să le urez mulți ani celor de acolo, să ne vedem cât mai mulți pe stadion sănătoși și să se recreeze acea atmosferă care era odată, pentru ca și cei mai tineri, cum e fiul meu de pildă, să înțeleagă ce înseamă Poli cu adevărat!”, spune fiul lui Dan Păltinișanu.

Proiectul Sport 21 a organizat și un concert de Centenar, clubul face doar o adunare la ora la care echipa joacă la Giurgiu

Pictura murală aniversară s-a realizat prin proiectul Sport 21, implementat de Asociația Timișoara 2021 Capitala Culturală Europeană, care a primit fonduri de la Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara.

Tot în cadrul proiectului Sport 21, în 24 octombrie, înainte de impunerea restricțiilor dure, pe stadionul Știința a avut loc un concert cu trupa ”Noi din Banat” și orchestra Filarmonicii Banatul.

De asemenea, pentru data de 4 decembrie s-a lucrat la un catalog cu povești despre Poli, realizat de patru ziariști timișoreni. Deocamdată, nu este cert dacă catalogul tipărit va fi gata până atunci, dar va fi publicată ediția în PDF.

Altfel, clubul a lansat într-adevăr un echipament de Centenar, pe care echipa le-a folosit în meciul din sferturile Cupei României cu Campionii FC Argeș. Tricourile sunt alb-negru, cu dungi, șiret la gât, emblema veche a clubului și inscripția ”100 Politehnica”, iar pe spate, acolo unde de obicei se pune numele apare scris ”Primii 100 de ani”.

De asemenea, sâmbătă, la ora 11:00, Universitatea Politehnica face un eveniment cu foste glorii, dar programat poate nefericit, deoarece de la ora 12:00 echipa joacă la Giurgiu, iar presa și unii fani vor dori să urmărească transmisiile online sau radio de la meci în direct.

 

Foto: Sebastian TătaruSport21

Anda DELIU 02 Dec. 2021, 22:21 Liga 2
Pe aceeași temă