Cu gândul la fotbal romantic, cu studenți! Poli Timișoara are o expoziție dedicată la cel mai mare muzeu din Banat

Anda DELIU 11 Jun. 2021, 11:01 Diverse

Pentru a marca anul de centenar, Politehnica Timișoara are o expoziție dedicată la Muzeul Național al Banatului din Timișoara. Nu neapărat ceva spectaculos, dar o istorie a secolului de dragoste alb-violetă pentru fotbal. Vernisajul a fost joi seara, iar marele absent a fost managerul Dan Alexa.

În principal, în mansarda dedicată expoziției sunt expuse panouri cu istoria rezumată a lui Poli. Nu lipsesc nici câteva cupe, desigur, nu cele primite de club, deoarece acelea au fost furate, fulare și tricouri.

De pe imaginile prezentate la Bastionul Theresia din Timișoara nu lipsește nici Marian Iancu.

Mai mulți foști sau actuali poliști au fost prezenți la vernisaj, unde a vorbit actualul președinte al clubului Viorel Șerban, actual fost rector, dar și un alt predecesor al său, Ioan Cartiș.

”Cine nu are trecut şi nu-şi respectă trecutul, nu are viitor, ori dacă ne raportăm la trecut, cei care aţi vizionat această frumoasă expoziţie aţi văzut etapele, perioadele, prin care echipa de fotbal a trecut. Până în 1989 era un mod de a se derula sportul şi fotbalul în ţara aceasta. Echipa noastră şi altele, erau de amatori, nu de profesionişti cum au fost după ’89. O caracteristică a echipelor studenţeşti, inclusiv şi a noastră, a fost o evoluţie de formă sinusoidală, aşa cum spune filosoful român Vasile Conta: «Când pe unda suitoare, când pe unda coborâtoare». Această formulă ciclică îşi are o explicaţie, la fiecare început de campionat, ciclu, se aduceau studenţi, în anul I, în doi-trei ani echipa se maturiza, ajungea la o anumită maturitate, şi după absolvire plecau… Îi felicit încă o dată pe cei din Druckeria, care sunteţi cu simţul şi cu inima aproape de Poli, şi sper să ne revedem curând pe stadion cu echipa în prima ligă şi pe poziţii onorante”, au fost vorbele profesorului Ioan Carţiş.

  • Printre cei care au răspuns pozitiv invitației de a face o incursiune inedită în istoria Politehnicii au fost: Emeric Dembroschi, Ioan Igna, Marcel Băban, Remus Steop, Aurel Şunda, Alin Paleacu, Valentin Velcea, Sorin Brîndescu, Florin Macavei, Nicolae Secoşan, Dan Păltinişanu jr., Viorel Boiţ, Cristian Gălan, Petru Ţurcaş, Antonio Foale sau Nicuşor Tanasoglu.

Fotbalul studențesc romantic, evocat

În absența lui Dan Alexa, au fost evocate momente din istoria alb-violetă, cu multă nostalgie, poate prea multă, pentru epoca în care jucau studenții, fără bani, aspecte care nu mai sunt posibile în actuala societate, la nivel mondial. Despre cea mai prolifică perioadă a lui Poli, când patron a fost Marian Iancu, mai degrabă s-a trecut totul sub tăcere.

Expoziția va fi deschisă până la data de 4 iulie și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Foto: ASU Politehnica Timișoara

https://liga2.prosport.ro/seria-1/asu-politehnica-anunta-primele-despartiri-dupa-incheierea-sezonului-inclusiv-un-localnic-repatriat-pleaca-de-la-echipa-19186969

https://liga2.prosport.ro/seria-1/toate-cluburile-din-play-off-ul-ligii-2-au-obtinut-licenta-de-liga-1-farul-si-petrolul-sunt-singurele-din-play-out-care-ar-fi-avut-drept-de-joc-in-prima-liga-si-a-dorit-u-cluj-prom-19187849

Anda DELIU 11 Jun. 2021, 11:01 Diverse
Pe aceeași temă