Ianis Zicu, surprinzător la întrebarea de când se gândea serios la cariera de antrenor: ”Dacă îți spun! Eu făceam echipa.” Fostul dinamovist se simte mai pregătit în noua meserie decât atunci când era jucător: ”Altfel aș fi reușit să rămân în Italia mai mulți ani”

Marius ANGHEL 27 Jan. 2021, 21:25 Liga 2
Ianis Zicu, surprinzător la întrebarea de când se gândea serios la cariera de antrenor: ”Dacă îți spun! Eu făceam echipa.” Fostul dinamovist se simte mai pregătit în noua meserie decât atunci când era jucător: ”Altfel aș fi reușit să rămân în Italia mai mulți ani”

Ianis Zicu (37 de ani) este unul dintre tinerii antrenori din fotbalul românesc, intrat relativ de curând în această meserie, care impresionează prin mentalitatea sa și rezultatele pe care le are, ținând cont și de condițiile nu tocmai strălucite de care beneficiază. Șeful băncii tehnice a divizionarei secunde Farul Constanța primește laude și i se prevede un viitor strălucit din partea a tot mai multe persoane implicate în fenomen.

Ianis Zicu s-a gândit la antrenorat de când avea 6 ani

Zicu a surprins însă cu răspunsul său, la finalul amicalului Farul – Dinamo 2 6-0, când a fost întrebat când a început să se gândească serios la cariera de antrenor. Fostul mijlocaș trecut pe la Dinamo, Inter sau Parma spune că se gândea la antrenorat de la vârsta de 6 ani, de când a început școala.

”La 6 ani, făceam echipa școlii. Dacă îți spun! În clasa I eu făceam echipa școlii, pentru că eram destul de talentat, să spun așa, și mă lăsau să aleg jucătorii. De atunci îi puneam pe teren. Am reușit și să termin pe locul 2 în județ. A fost o performanță mare în momentul respectiv. Acum lucrurile s-au schimbat”, a spus Ianis Zicu, care a preluat Farul din luna iulie a anului 2019, e la al doilea sezon și are rezultate care au făcut din echipa constănțeană o pretendentă la promovare. Anterior a mai condus o echipă de juniori la FC Voluntari.

”Dintotdeauna am crezut că pot să fac mult mai multe lucruri ca antrenor decât ca jucător”

Trecut în cariera sa pe la Dinamo, CSM Câmpina, Farul Constanța, Inter Milano (Italia), Parma (Italia), Rapid, Poli Timișoara, TSKA Sofia (Bulgaria), Pohang Steelers (Coreea de Sud), Gangwon (Coreea de Sud), Petrolul, ASA Târgu Mureș și ACS Poli Timișoara, cu 12 meciuri și un gol pentru naționala României, Zicu pare să aibă o urmă de regret față de atitudinea sa din perioada în care era jucător. Crede că în alte condiții în care ar fi fost mai profesionist în privința pregătirii sale ar fi reușit să rămână mai mulți ani în fotbalul din Italia.

Ca antrenor spune că este mult mai pregătit și responsabil.

”Mi-a plăcut dintotdeauna și am crezut că pot să fac mult mai multe lucruri ca antrenor decât ca jucător, pentru că atunci când jucam nu am fost atât de capabil să trec peste problemele fizice pe care le-am întâmpinat la echipele din străinătate, și aici mă refer când am ajuns în Italia. Nu eram pregătit, eram adeptul lucrurilor făcute ușor. Dacă aș fi avut o cultură mult mai bună în acel moment, cu siguranță aș fi reușit să rămân în Italia mai mulți ani”, a mai spus Ianis Zicu pe această temă.

Antrenorul Ianis Zicu: ”Vreau jucători care să ofere 100 la sută, pentru că trebuie să aibă ca obiectiv să meargă mai departe”

Provocat să spună dacă i-a dat sfaturi lui Sergiu Buș atunci când s-a transferat în Coreea de Sud, unde Ianis Zicu a jucat pentru Pohang Steelers și Gangwon, antrenorul Farului a dus subiectul apoi spre situația jucătorilor străini din fotbalul românesc. Zicu spune că în România ar trebui aduși doar fotbaliști din alte țări care să vină cu un plus față de cei locali.

”Și la noi, străinii care sunt aduși ar trebui să fie peste nivelul jucătorilor români, să nu mai aducem tot felul de jucători străini, care nu au mai jucat sau nu au jucat nicăieri și să le oferim contracte mai mari decât jucătorilor români. Eu am numai români, pentru că cred că la Liga a 2-a trebuie să ai un nivel foarte ridicat ca bază de pregătire, iar eu, deocamdată, la Constanța, nu am acest lucru. Nu aș vrea să văd un jucator nemulțumit, care să nu dea maximum. Vreau jucători care să ofere 100 la sută, pentru că trebuie să aibă ca obiectiv să meargă mai departe. Nu trebuie să se mulțumească cu Liga a 2-a. Genul acesta de jucători la mine în echipă nu au ce să caute. Dacă sunt mulțumiți să stea la Liga a 2-a, nu au ce să caute”, e opinia antrenorului Ianis Zicu.

Cu Zicu antrenor, Farul ocupă în acest moment locul 12 în clasamentul Ligii 2, după 15 etape. Cu cele 20 de puncte acumulate în 14 meciuri, echipa constănțeană este la trei puncte în spatele ultimei poziții care duce în play-off-ul de promovare la finalul sezonului regular.

Farul este calificată și în optimile Cupei României. În această competiție are echipa constănțeană primul joc oficial în 2021. Pe 10 februarie, de la ora 14:30, ”marinarii” joacă pe teren propriu cu prim-divizionara Chindia Târgoviște.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/farul-a-invins-dinamo-2-la-cea-mai-mare-diferenta-de-scor-inregistrata-in-amicalele-din-2021-ianis-zicu-vrea-mai-putini-jucatori-straini-in-fotbalul-romanesc-sa-ofere-100-la-suta-19166571

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ciprian-marica-ingrijorat-ca-farul-bate-tot-in-amicale-sper-sa-reusim-sa-mentinem-echipa-cu-picioarele-pe-pamant-sa-nu-cumva-sa-levitam-cand-vin-meciurile-oficiale-19166594

Marius ANGHEL 27 Jan. 2021, 21:25 Liga 2
Pe aceeași temă