FRF adoptă modelul UEFA privind principiile de desfășurare a competițiilor interne. Un meci nu se va mai amâna automat dacă una dintre echipe are caz de COVID-19, jocul se poate reprograma o singură dată și s-au decis situațiile în care se pierde la ”masa verde”

Marius ANGHEL 18 Aug. 2020, 22:58 Liga 2
FRF adoptă modelul UEFA privind principiile de desfășurare a competițiilor interne. Un meci nu se va mai amâna automat dacă una dintre echipe are caz de COVID-19, jocul se poate reprograma o singură dată și s-au decis situațiile în care se pierde la ”masa verde”

Noul sezon competițional pentru campionatele Liga 1, 2 și 3 va avea noi reguli în privința echipelor care au unul sau mai multe cazuri de COVID-19. Jocul nu va mai fi automat amânat în situația în care se descoperă caz sau cazuri de infectare dacă Direcția de Sănătate Publică (DSP) își dă acordul ca echipa respectivă să dispute partida conform programării. Sunt și situații în care se va pierde la ”masa verde” de către una dintre echipe, dar și de către ambele, astfel încât niciuna dintre formații să nu primească puncte în clasament.

Noile măsuri au fost aprobate în ședința din 18 august a Comitetului Executiv al FRF.

Principii de desfășurare a competițiilor fotbalistice pentru sezonul 2020/2021:

”În situația în care unul sau mai mulți jucători sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfășura conform programării inițiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • Clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (din care cel puțin un portar)
  • Clubul poate prezenta cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator.

În cazul în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condițiile acestea, jocul nu se va mai disputa, urmând ca partida să fie reprogramată. Meciul va fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile.

În situația în care la finalul primei faze a campionatului (sezonul regular pentru Liga 1 și Liga 2 și tur/retur pentru Liga 3), vor exista partide restante și nu va mai fi nicio dată disponibilă, cluburile din cauza cărora nu s-au putut disputa jocurile restante vor pierde meciurile respective cu 0-3.

Dacă va exista situația în care vor exista jocuri ce nu s-au putut disputa deoarece ambele cluburi nu au îndeplinit oricare dintre condițiile menționate anterior, ambele echipe vor pierde jocul 0-3, fără a se adăuga vreun punct în clasament pentru cele două cluburi.

Aceeași prevedere se va aplica și la finalul Play-off-ului / Play-out-ului. Prin excepție, partidele din Cupa României și jocurile de baraj nu se pot reprograma”, a anunțat FRF.

Răzvan Burleanu: ”Am luat decizia să urmăm modelul UEFA”

Răzvan Burleanu a explicat, la rândul său, cum se procedează în această situație:

„În ceea ce privește Liga 1, astăzi s-au aprobat câteva principii. În primul rând, am luat decizia, la nivel de Comitet Executiv, să urmăm modelul UEFA. Acest lucru presupune că în cazul în care vom avea jucători sau membri ai staffului depistați pozitiv cu COVID-19, atunci, practic, vom urma același protocol pe care îl presupune și UEFA pentru competițiile europene intercluburi și, respectiv pentru echipele naționale.

Acest lucru presupune că fiecare echipă va trebui să îndeplinească două condiții: să aibă un număr de cel puțin 13 jucători, dintre care cel puțin un portar și să pună la dispoziție organizatorului competiției, cu cel puțin șase ore înainte de disputarea meciului, avizul DSP-ului, în cazul în care ne aflăm în această situație de anchetă deschisă de către DSP-ul din județul respectiv.

Al doilea principiu care s-a instituit astăzi este că un meci se poate reprograma, dar nu mai devreme de 7 zile și, totdată sa stabilit ca un meci se poate reprograma o singură dată. Totodată, dacă la finalul unei faze competiționale, o echipă va înregistra meciuri restante, echipa respectivă, din cauza căreia nu s-a disputat meciul, va pierde la masa verde, cu 3-0. La nivelul Ligii 1, prin fază competițională înțelegem campionatul campionat regular, tur-retur. Pentru Liga 2, înțelegem disputarea celor 19 etape din campionatul regular. La nivelul Ligii 3, înțelegem disputarea celor 18 etape din campionatul regular. Același principiu se aplică și la finalul play-off-ului și play-out-ului.

În ceea ce privește meciurile de baraj și de Cupa României, acestea nu se reprogramează și se va intra pe protocolul menționat anterior, în care echipa în cauză va pierde meciul cu 3-0. Dacă ne aflăm în situația în care ambele echipe nu pot respecta condițiile menționate, atunci ambele echipe vor pierde meciul cu 3-0.”

https://www.facebook.com/FederatiaRomanaFotbal/videos/803199520488114/

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-editia-2020-2021-de-liga-2-are-loc-intr-o-varianta-inedita-doar-cu-o-mansa-in-sezonul-regular-apoi-cu-o-grupa-de-play-off-si-doua-de-play-out-campionatul-incepe-la-29-august-momentan-far-19144643

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-liga-3-cu-100-de-echipe-in-sezonul-2020-2021-vor-fi-10-serii-promoveaza-cinci-echipe-si-retrogradeaza-21-modul-in-care-se-joaca-si-imperecherea-la-cele-doua-baraje-19144651

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-a-modificat-roaf-in-privinta-principiilor-de-promovare-din-liga-2-in-liga-1-in-cazul-in-care-o-echipa-de-pe-loc-promovabil-direct-sau-de-baraj-nu-primeste-licenta-se-poate-ajunge-si-pana-la-club-19144659

Marius ANGHEL 18 Aug. 2020, 22:58 Liga 2
Pe aceeași temă