FOTO | Cum să faci praf un meci, din trei faze simple. ”Centralul” Cristian Moldoveanu a comis erori de începător și a influențat decisiv rezultatul partidei ”U” Cluj – Astra

Răzvan STÎNGĂ 30 Nov. 2021, 19:43 Liga 2

Partida dintre Universitatea Cluj și Astra a fost marcată de trei mari erori de arbitraj. ”Centralul” Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe), promovat de curând în lotul de Liga 2, a luat decizii ciudate, care au dat naștere protestelor celor două echipe. În două rânduri au fost luate hotărâri în detrimentul Astrei, iar o fază a fost judecată în defavoarea gazdelor.

  • Trebuie precizat faptul și că la acest meci Comisia Centrală de Arbitru nu numai că a delegat un arbitru central fără experiență pentru un joc care se anunța tensionat, ci a luat și halucinanta decizie de a-l delega ca observator de arbitri pe Vasile Marc, chiar din Cluj-Napoca, fost președinte al AJF Cluj!?

Prima eroare: henț în careu al lui Gugu nesancționat 

Încă din startul meciului a gafat Cristian Moldoveanu, din minutul 4, totul având loc la o fază ofensivă a Astrei. Mingea a ajuns, după o acțiune prelungită de atac, la David Brăilă, care a șutat de la marginea careului. Execuția acestuia, care s-ar fi dus pe poartă, l-a lovit în mână pe căpitanul Universității Cluj, Costinel Gugu, întors cu spatele din reflex, doar că Moldoveanu, aflat aproape, a decis să lase jocul să continue în ciuda faptului că brațul era depărtat de corp și a influențat clar faza.

Fault evident în careu la Claudiu Dragu, nesancționat

A doua fază controversată a avut loc în minutul 23, iar dezavantajată a fost tot Astra.

Gabriel Șerban a pasat pe jos din partea dreaptă, în careu, pentru Claudiu Dragu, care a vrut să preia balonul. În momentul în care a intenționat să facă stopul, jucătorul oaspeților a fost călcat de Cristian Balgiu, dar nici aici brigada de arbitraj nu a luat vreo decizie, deși a fost fault evident.

În ciuda unui plasament excelent, Moldoveanu a lăsat jocul să continue. Nici asistentul Alexandru Filip (Constanţa) nu l-a ajutat, deși avea câmpul vizual liber.

O atingere în afara careului, penalty! 

În fine, la o a treia fază, în preajma careului Universității Cluj, s-a dat penalty. Total aiurea! Poate că arbitrul central a fost pus în temă, la pauză, cu deciziile greșite luate în prima repriză, pentru că a dat un penalty inventat pentru Astra. Faza s-a petrecut în minutul 69 și a plecat de la un contraatac început și finalizat de Dragoș Gheorghe.

Acesta a plecat din propria jumătate cu mingea la picior, s-a folosit de viteza de care dispune, și s-a apropiat de careul Universității Cluj. Din dorința de a nu-l lăsa să pătrundă în ultimii 16 metri, chiar cu un metru înainte de linia care evidențiază careul mare, Roberto Alarcon i-a pus ușor mâna pe spate adversarului, iar Gheorghe a oprit mingea și a căzut în careu.

Fără să stea la discuții, de această dată arbitrul central a arătat punctul cu var, deși nu era cazul. Pe lângă faptul că atingerea a fost una ușoară, ea s-a produs în mod evident în afara careului.

Alarcon a scăpat însă de al doilea cartonaș galben, care i-ar fi adus eliminarea.

Clujenii au luat foc, Domocoș s-a dus până lângă careu și l-a făcut nebun pe arbitru!

Stafful Universității Cluj a protestat dur în urma deciziei, iar antrenorul secund al lui Erik Lincar, Viorel Domocoș, nu a putut să își țină nervii în frâu și a intrat pe teren. ”Ce a fost, nebunule? Băi, nebunule!” – i s-a adresat ”secundul” lui Lincar lui Cristian Moldoveanu, în momentul în care s-a apropiat de el, tocmai lângă careu, la mare distanță de locul unde trebuia să se afle, pe bancă.

Cu siguranță se va alege cu multe etape de suspendare fostul dinamovist, mai ales că arbitrul Cristian Moldoveanu i-a arătat direct cartonașul roșu.

Nici la final ”centralul” nu a scăpat, pentru că imediat după ce a pus capăt meciului o parte din stafful Universității Cluj și câțiva jucători s-au dus să îi ceară socoteală.

Erorile de mai sus sunt doar cele mai evidente dintre cele comise de Cristian Moldoveanu. Au fost mai multe faulturi dure nesancționate, iar la unele se putea acorda chiar și cartonașul roșu.

  • Cristian Moldoveanu a fost ajutat la cele două tușe de ”asistenții” Alexandru Filip (Constanţa) și Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj). Observatori au fost Vasile Marc (Cluj-Napoca) și Mircea Bucur (Târgu Mureş).

Astra a primit un penalty și în prima repriză, dar Șerban a trimis pe lângă

În minutul 31 al meciului de pe Cluj Arena, arbitrul a acordat alt penalty, tot pentru Astra, după un duel între Roberto Alarcon și Tiberiu Giuroiu, la scorul de 1-0 pentru oaspeți.

Gabriel Șerban (32) a executat însă lovitura de pedeapsă pe lângă poartă.

Rezultatul final, influențat decisiv de erori 

Lovitura de pedeapsă scoasă de Gheorghe a fost transformată de Gabriel Șerban, în minutul 72, și a adus cele trei puncte Astrei în mod surprinzător. Până la acel moment, formația lui Florin Stîngă a deschis scorul prin Claudiu Dragu, în minutul 13, iar Universitatea Cluj egalase în minutul 36, prin Costinel Gugu.

Cristian Moldoveanu, arbitru la al cincilea meci în Liga 2 în acest sezon

Cristian Moldoveanu face parte din lotul de arbitri pentru Liga 2, unde a fost promovat de curând.

În acest campionat are șapte meciuri în care a fost delegat ca central, dintre care cinci sunt din acest sezon:

  • Pandurii – Unirea Slobozia 1-0, sezon 2020-2021
  • Aerostar Bacău – Viitorul Pandurii Târgu Jiu 1-5, sezon 2020-2021
  • FC Brașov – Unirea Slboozia 0-6, sezon 2021-2022
  • CS Comunal Şelimbăr – Dunărea Călăraşi 1-0, sezon 2021-2022
  • Petrolul Ploiești – CS Comunal Şelimbăr 3-0, sezon 2021-2022
  • Dacia Unirea Brăila – Politehnica Iaşi 0-2, sezon 2021-2022
  • Universitatea Cluj – Astra 1-2, sezon 2021-2022

Foto: Look Sport și Flaviu Buboi (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/u-cluj-astra-se-joaca-de-la-ora-1730-in-incheierea-etapei-a-15-a-a-ligii-2-echipa-lui-lincar-se-poate-apropia-la-trei-puncte-de-lider-19212289

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/cat-de-departe-ajunge-fc-buzau-in-cupa-romaniei-impresiile-din-tabara-formatiei-lui-cristian-pustai-inaintea-sfertului-cu-fc-voluntari-19212319

https://liga2.prosport.ro/seria-1/danut-coman-tot-mai-curtat-de-cfr-cluj-si-tot-mai-aproape-de-plecarea-de-la-fc-hermannstadt-patronul-campioanei-romaniei-insista-pentru-el-si-i-a-pregatit-un-rol-clar-19212299

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/filiasiul-spera-la-o-alta-surpriza-in-cupa-romaniei-dar-se-teme-si-de-un-dezastru-in-duelul-oltenesc-din-sferturi-victor-naicu-n-as-vrea-ca-universitatea-sa-se-descatuseze-cu-noi-19212286

Răzvan STÎNGĂ 30 Nov. 2021, 19:43 Liga 2
Pe aceeași temă