Fostul primar al Galațiului are de plătit 500.000 de euro pentru finanțarea ilegală a FC Oțelul. „Să plătească cine a hotărât să se dea banii”

Marius ANGHEL 04 Apr. 2016, 19:12 Liga 2
Fostul primar al Galațiului are de plătit 500.000 de euro pentru finanțarea ilegală a FC Oțelul.**

Curtea de Apel Galați a decis, definitiv și irevocabil, că fostul edil Dumitru Nicolae are de plătit Primăriei, în solidar cu directorul economic Doina Stamate, sponsorizarea dată din bugetul local, în 2012, echipei de fotbal Oțelul Galați, o imputație de 500.000 de euro, informează Adevărul.

Fostul edil Dumitru Nicolae (PSD) spune că va cere ca imputația să fie plătită de consilierii locali, deoarece el doar a aplicat o hotărâre a acestora care primise toate avizele de legalitate necesare. Dumitru Nicolae trăiește acum doar dintr-o pensie de 2.500 de lei lunar, având probleme grave de sănătate, potrivit publicației Adevărul. „Să plătească cine a hotărât să se dea banii. Nu eu am hotărât. Nici măcar nu au am făcut viramentele. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele lui”, a declarat Nicolae.

Problema în cauză este Hotărârea Consiliului Local nr. 112, votată în mai 2012, cu doar o lună înainte ca primarul Dumitru Nicolae să fie înlocuit de Marius Stan (actualmente UNPR). Acesta din urmă se află chiar într-o postură foarte delicată, căci în momentul votării amintitei hotărâri de consiliu era președinte la Oțelul și consilier local, iar apoi a preluat conducerea Primăriei.

În 2013, Camera de Conturi Galați a constatat că finanțarea s-a făcut cu încălcarea prevederilor Legii educației fizice și sportului, pentru că suma nu a fost destinată, din câte spun auditorii amintitei instituții, „finanțării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului și Sportului, iar beneficiarul finanțării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acțiuni, în vederea obținerii de profit”.

De altfel, Camera de Conturi a descoperit, analizând facturile, că au fost decontate cheltuieli privind achiziționarea de materiale și de echipament sportiv, servicii de închiriere a bazei sportive, vestiarelor și spațiilor de recuperare, transport la competiții, cazare și masă, plata arbitrilor, servicii medicale și ordine publică la competiții, alimentație de efort, salarii, premii, indemnizații, prime și drepturi pentru sportivi și antrenori.

„În concluzie, finanțarea acestui club sportiv de la bugetul local, chiar în baza HCL 112 /2012 și a contractului de asociere invocat nu respectă condițiile legale, motiv pentru cate instanța va respinge contestația cu privire la acest punct ca nefondată”, se mai arată în hotărârea instanței judecătorești, notează Adevărul. Curtea de Apel Galați a stabilit, definitiv și irevocabil, că măsura impusă de Curtea de Conturi trebuie respectată, iar banii recuperați.

Primarul Marius Stan a declarat că nu va accepta decizia ca atare și că va apela la căile extraordinare de atac, respectiv că după ce îi va fi remisă motivarea instanței va face contestație în anulare împotriva hotărârii definitive pronunțate la Curtea de Apel. „Mă revoltă decizia instanței și cred că am fost de fapt ținta, dar nu m-au nimerit! Din 2008 și până în 2012, în fiecare an, Oțelul Galați, aflat în aceeași organizare juridică, a primit finanțare de la bugetul local, pe același model de contract, dar nu au fost probleme. Deodată, în 2013, Curtea de Conturi a spus că finanțarea din 2012 nu a fost legală. Ce s-a schimbat în 2012? Primarul!”, a declarat Stan, pentru sursa citată.

Decizia definitivă a Curții de Apel Galați vine la doar câteva zile după ce judecătorii au pronunțat falimentul clubului de fotbal Oțelul Galați. Interesant este că banii nu mai pot fi recuperați de la Oțelul Galați, potrivit Adevărul. Societatea care administrează clubul nu a făcut față procedurii de insolvență și a intrat în faliment exact în ziua în care s-a decis imputația de la Primărie, la 1 aprilie. Cum masa credală a fost constituită în urmă cu doi ani, în acest moment nu mai poate fi extinsă și cu eventualele pretenții ale Primăriei legate de acest caz.

Articol scris de Andrei IONAȘCU (Mediafax)
Foto: Sorin PANĂ‚

Marius ANGHEL 04 Apr. 2016, 19:12 Liga 2
Pe aceeași temă