FK Csikszereda și-ar fi dorit să-și câștige pe teren dreptul de a rămâne în Liga 2: ”Am fost printre puținele cluburi care ar fi acceptat orice condiții stricte pentru a continua acest sezon.” Zoltan Szondy vorbește despre ce urmează la echipă și când a fost nevoit să intervină pentru a apăra interesele grupării din Miercurea Ciuc

Marius ANGHEL 17 May. 2020, 12:46 Liga 2
FK Csikszereda și-ar fi dorit să-și câștige pe teren dreptul de a rămâne în Liga 2: ”Am fost printre puținele cluburi care ar fi acceptat orice condiții stricte pentru a continua acest sezon.” Zoltan Szondy vorbește despre ce urmează la echipă și când a fost nevoit să intervină pentru a apăra interesele grupării din Miercurea Ciuc

FK Csikszereda are asigurată prezența în campionatul Ligii 2 și în următoarea ediție, 2020/2021, după ce cea actuală a fost ”înghețată” după doar 24 de etape desfășurate dintr-un total de 38, din cauza pandemiei de COVID-19. Echipa din Miercurea Ciuc se clasa pe poziție retrogradabilă, 17 din 19, în momentul suspendării sezonului, iar scenariul pentru încheierea acestei competiții i-a permis să rămână la acest nivel, la fel ca echipelor Pandurii Târgu Jiu și Concordia Chiajna, și ele aflate în ”zona roșie”. Clasatele de la locul 7 în jos vor intra în vacanță și nu vor exista retrogradări, în timp ce ocupantele locurilor 1-6 vor juca un play-off cu cinci etape, la finalul căruia se vor decide echipele promovate în Liga 1.

Clubul din Miercurea Ciuc și-ar fi dorit să joace în continuare în această ediție de campionat, fiindcă ar fi putut îndeplini condițiile impuse de autorități, dorea să voteze scenariul 2 propus de FRF, cu play-off și două grupe de play-out, însă a optat în cele din urmă pentru scenariul 3, fiindcă majoritatea cluburilor votase înainte și totul era decis.

Zoltan Szondy: ”Majoritatea cluburilor nu au ascuns faptul că, practic, nu se tem de virus, ci pur și simplu vor să economisească bani”

Într-un interviu acordat site-ului oficial al clubului Csikszereda, președintele Zoltan Szondy a explicat cum s-a ajuns la acest scenariu pentru încheierea Ligii 2, când a fost nevoit să intervină pentru că interesele echipei sale erau afectate, ce se va întâmpla cu stafful și jucătorii în această perioadă cu pauză lungă până la startul noului sezon și dacă menținerea în acest eșalon este sigură.

În sfârșit s-a decis soarta Ligii 2. Ce părere aveți despre decizia FRF?
Până s-a luat această decizie, au avut loc mai multe dezbateri și a fost luptă sau mai bine zis o adevărată diplomație sportivă. Deoarece o parte dintre conducătorii cluburilor era prezentă mai mereu în presă, s-a creat o imagine destul de distorsionată. FK Csikszereda a fost printre puținele cluburi care ar fi acceptat orice condiții stricte pentru a continua acest sezon. Noi avem propriul nostru stadion, bază sportivă, bucătărie, astfel că am fi putut și am putea ține jucătorii într-un sistem ermetic. Noi am fi vrut ca totul să se decidă pe teren și sunt convins că nici pe teren nu am fi retrogradat. Majoritatea cluburilor nu au ascuns faptul că, practic, nu se tem de virus, ci pur și simplu vor să economisească bani.

Pe măsură ce zilele au trecut, a devenit din ce în ce mai clar că sezonul nu mai poate fi finalizat în circumstanțe normale, deoarece au mai rămas 14 etape. Astfel au apărut niște scenarii în care noi am fi fost retrogradați fără să jucăm. Acesta a fost momentul în care am intervenit și noi în discuții și am argumentat printre altele că pe lângă faptul că e ciudat să retrogradezi echipe fără să aibă șansa de a apăra pe teren, cum ar arăta Liga a 2-a cu echipe precum Spartac, Ulmu, care au teren sintetic, sau Recea, care are un singur teren, și niciuna nu are echipe de juniori. Noi, în schimb, sau Chiajna (n.r. – altă echipă află pe loc retrogradabil direct) avem o bază sportivă excelentă, plus echipe de juniori și academie. Nu știu dacă aceste argumente au contat, dar, la următoarea videoconferință, în niciunul dintre scenariile prezentate inițial nu a mai existat varianta de a fi retrogradat fără joc.

După cum bine știți, majoritatea cluburilor au votat scenariul trei, mie personal scenariul doi cu play-off și play-out îmi părea mai simpatic. Dar, până s-a ajuns la votul nostru, 15 echipe în fața noastră au votat deja scenariul trei, așa că nu avea niciun rost ca noi să luăm pe o altă arătură și am votat scenariul trei. Eu cred că este o decizie bună până la urmă pentru toată lumea, chiar și pentru Arad, pentru că și așa ei au cea mai mare șansă de a promova, și chiar merită să promoveze. Încă odată vreau să precizez faptul că pentru noi ar fi fost important să se decidă pe teren totul, dar ar fi fost important și pentru echipele noastre de juniori în Liga Elitelor (U16, U17), unde ambele echipe se aflau pe locuri fruntașe, la fel ca echipa U19, acolo s-ar putea totuși să se continue cumva, dar nu știm nimic concret încă.

Lotul și stafful echipei rămâne la fel?
Stafful tehnic rămâne același și, probabil, majoritatea jucătorilor, dar, bineînțeles, o să fie și schimbări. Coloană vertebrală a echipei va rămâne. Evident, vor fi plecări, precum și sosiri. Pot să vă anunț deja un jucător care a fost crescut de noi și s-a întors acasă, este vorba de Janos Norbert, care a fost dat afară de la Recea. El primește o șansă la noi. O să începem treptat antrenamentele în funcție de cum ne lasă autoritățile și cum evoluează pandemia. De altfel toată echipa, stafful și angajații clubului, au fost testați de COVID-19, și niciun rezultat nu a fost pozitiv. Vom menține un fel de activitate, cu antrenamente, și un amical cu Sepsi OSK, atunci când va fi permis așa ceva. Va urma apoi o lună de concediu, iar noul sezon se intenționează a fi pornit pe 15 august. Conform poziție actuale, vor fi 22 de echipe în Liga 2, dar există și vești deranjante că o mulțime vor face pasul înapoi.

Csikszereda se va înscrie și în următorul sezon de Liga 2: ”Nu are sens să facem un pas înapoi”

Îi este amenințată prezența echipei FK Csikszereda în Liga 2?
Nu. Nu are sens să facem un pas înapoi, pentru că nu avem salarii atât de mari pentru a ne afecta atât de mult. Cert este că academia va trebui să-și schimbe forma încă din sezonul viitor și, ca și alte cluburi, ne pregătim pentru austeritate, dar aceasta nu va fi doar o problemă pentru FK Csiksereda. De asemenea, sunt unul dintre cei care sunt pesimiști în ceea ce privește viitorul fotbalului și al sportului. Nu cred că banii, salariile, redevențele care au fost până acum vor fi durabile, deoarece cunoaștem foarte bine situația economiei europene.

Aveți un mesaj pentru jucătorii care trebuie să aștepte și mai mult să se antreneze împreună?
Mă gândesc la jucătorii de la FK Csikszereda, dar și la cei mai mici, dar aș dori să spun tuturor, de la U7 la echipa de seniori, că vom avea fotbal, toată lumea trebuie să se pregătească serios, pentru că vor fi vremuri noi și așteptăm cu nerăbdare să ne revedem.

  • În cele 24 de etape desfășurate în acest sezon de Liga 2 ”înghețat”, dintr-un total de 38, FK Csikszereda, o nou-promovată în acest eșalon, a acumulat 22 de puncte în 23 de meciuri și s-a clasat pe locul 17 din 19.
Marius ANGHEL 17 May. 2020, 12:46 Liga 2
Pe aceeași temă