FIFA și FIFPro au creat un fond prin care ajută fotbaliștii neplătiți. Jucătorii pot solicita bani dacă se încadrează în anumite norme

Autor: Răzvan STÎNGĂ Publicat: 28 May. 2020, 14:24 Actualizat: 28 May. 2020, 14:41 Liga 2
FIFA și FIFPro au creat un fond prin care ajută fotbaliștii neplătiți. Jucătorii pot solicita bani dacă se încadrează în anumite norme

FIFA și FIFPro și-au dat mâna într-un parteneriat care va ajuta fotbaliștii care nu au fost plătiți de cluburi în ultimii ani. Cele două entități au dat naștere unui fond destinat acestor jucători, care din diverse motive nu au mai primit salariile prevăzute în contracte. Astfel, cei care în intervalul iulie 2015 – iunie 2020 nu și-au văzut banii, pot apela la această ”rezervă”, în cazul în care neplata nu s-a făcut din diverse motive.

Sumele vor fi acordate în funcție de numărul de cereri

Fotbalștii pot trimite cereri până pe 14 iunie, iar cuantumul sumei pe care îl vor primi va fi acordat în funcție de numărul total al jucătorilor care depun actele pentru program. În calcul vor fi luate doar cererile jucătorilor care nu și-au mai primit banii din cauza declarării falimentului, insolvenței sau ca urmare a dezafilierii clubului.

Așa cum v-am anunțat încă din luna februarie 2020, FIFA alături de FIFPro, sindicatul mondial al jucătorilor, au ajuns la un acord pentru crearea unui Fond destinat jucătorilor care nu au fost plătiți de cluburile lor.

Astfel, jucătorii care au datorii nerecuperate de la Cluburi, datorii aferente perioadei iulie 2015 – iunie 2020 și care se află în una din situațile :

– Cluburile au intrat in faliment ;

– Cluburile au fost dezafiliate ;

– Cluburile au fost in insolventa, insolventa s-a incheiat iar jucatorilor le-a fost platit doar un procent din suma datorata ;

Pot formula o cerere către Fondul pentru protecția jucătorilor pentru a solicita sprijin în acoperirea în parte a pierderilor suferite ca urmare a declarării stării de faliment, insolvență sau ca urmare a dezafilierii clubului.

Atenție ! Depunerea cererii nu garantează primirea de sume compensatorii din partea Fondului, sumele urmând a se acorda funcție de cât de mare este numărul de cereri ce vor fi adresate de toate țările membre și în limita resurselor financiare alocate (resursele financiare ale fondului fiind limitate).

Cererea, însoțită de documentele justificative, trebuie depusă pana cel târziu în data de 14 iunie 2020.

AFAN va acorda sprijinul pentru depunerea solicitărilor de obținere a compensațiilor cu mențiunea că vor fi transmise către Comisia care verifică cererile doar dosarele complete.

Pentru depunere va rugăm sa completați formularul anexat și să depuneți anexat documentele solicitate”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN).

Echipele din fotbalul românesc și-au luat măsuri de precauție după suspendarea campionatelor 

Pandemia de COVID-19 a dus la probleme de ordin financiar în cazul multor echipe din fotbalul românesc, mai ales în ligile inferioare, unde cluburile sunt susținute cu bani de la autoritățile locale, în mare parte. Multe dintre ele, dacă nu majoritatea, din Liga 2, Liga 3 și Liga 4 au apelat la Ordonanța de Guvern pe timpul stării de urgență, pentru a putea plăti jucătorii și angajații. În această categorie intră și câteva cluburi de tradiție din divizia a doua, printre care Rapid sau Farul, dar și din divizia a treia, cum ar fi Foresta Suceava.

Pentru a trece cu bine, câteva dintre echipe nu au apelat la ajutorul statului, considerând că plafonarea la 75 la sută din salariul mediu brut este mult sub salariile jucătorilor, dar au decis să reducă din remunerații cu un anumit procent. În această categorie intră și Petrolul, care pe timpul pandemiei a anunțat că va plăti 50 la sută din salariile din contracte, dar că în cazul în care echipa va promova, toți își primesc celălalt procent de 50 la sută.

 

 

 

Autor: Răzvan STÎNGĂ Publicat: 28 May. 2020, 14:24 Actualizat: 28 May. 2020, 14:41 Liga 2
Pe aceeași temă