FCM Bacău se confruntă cu un viitor incert, dar și cu fantomele trecutului

04 Jan. 2012, 13:25 Liga 2
FCM Bacău se confruntă cu un viitor incert,** dar și cu fantomele trecutului

Pentru FCM Bacău, 2012 se anunță un an crucial. Cu o istorie de peste 60 de ani în spate, echipa fanion a Bacăului se confruntă cu problemele unui viitor incert, dar și cu fantomele trecutului. În ultimii ani, și cu precădere în 2011, „galben-albaștrii” au fost însoțiți de sloganul „Singuri împotriva tuturor”. De la ostilitatea fățișă arătată de administrația Stăvărache și până la abuzurile Federației în „cazul Baciu”, fără a uita erorile de arbitraj care au privat-o de o clasare pe unul din primele 4 locuri la finalul turului actualei ediții de campionat, FCM Bacău a avut de înfruntat tot felul de obstacole. Din nefericire, cu totul altele decât cele întâlnite, în mod normal, pe terenul de joc.

Un primar pentru toți băcăuanii?

Cele mai mari piedici pe care le-a cunoscut FCM Bacău au fost puse tocmai de cei ce aveau datoria morală să sprijine echipa: reprezentanții municipalității, în frunte cu primarul Romeo Stăvărache. Edilul a lovit în mod sistematic echipa fanion a orașului, ignorând, în mod paradoxal, unul din leit-motivele campaniilor sale electorale: un primar pentru toți băcăuanii. Ani la rândul, Stăvărache a tocat miliarde de lei din bani publici pentru finanțarea unor echipe surogat care au avut un unic scop: spulberarea supremației FCM-ului. Toate aceste tentative s-au dovedit însă zadarnice, indiferent că a fost vorba de Pambac, FC Știința, Aerostar 2008 sau Sport Club. Unele echipe au pierdut categoric duelul sportiv cu FCM Bacău, altele pur și simplu s-au desființat, lăsând în urmă întrebări și, mai ales, datorii.

Cum s-a stins lumina

Atitudinea anti-FCM Bacău manifestată de administrația Stăvarache nu s-a limitat la fabricarea pe bandă rulantă a unor echipe concurente. Municipalitatea s-a „remarcat” în acești ultimi ani și prin alte acțiuni, unele fără acoperire legală, cum ar fi cea din august 2006, cu privire la cheltuielile aferente utilităților de la stadionul „Municipal”. Atunci, din ordinul expres al primarului și în ciuda tuturor prevederilor contractuale, au fost sistate curentul electric și apa la stadioanele „Municipal”, „Letea” și „Lucrețiu Avram”, decizie care a paralizat timp de câteva zile o bună parte din activitatea sportivă a orașului, victimele colaterale ale acestui abuz fiind „satelitul” FCM II și echipele de juniori ale clubului. Tot în acea perioadă, FCM Bacău a fost cel mai controlat club din prima ligă și singurul obligat să plătească taxe și impozite la bugetul local pentru veniturile din reclamă și publicitate! În fine, lăsarea în paragină a stadionului „Municipal” a fost o altă lovitură sub centură pe care autoritățile locale au dat-o echipei fanion, dar și publicului băcăuan.

Retrogradați la masa verde

Cea mai puternică lovitură primită de FCM Bacău din partea administrației Stăvărache a venit însă în vara lui 2010. Aflată sub controlul municipalității, în baza unui contract de cesionare care trebuia înnoit anual timp de trei sezoane, echipa a cunoscut cea mai neagră pagină din întreaga sa istorie. În iunie 2010, FCM Bacău a fost retrogradată în premieră în Divizia C, ca urmare a retragerii sale din campionat, la decizia municipalității! Și asta în ciuda faptului că echipa „galben-albaștrilor” își asigurase în plan sportiv permanența în liga secundă. Mai mult, SC FCM Bacău SA, societate deținută în proporție de 90 la sută de municipalitate, a acumulat în acel sezon datorii de ordinul miliardelor, atât față de proprii angajați, cât și față de terți.

Condamnare la uitare

Revenită în eșalonul secund după un sezon 2010-2011 în care nu a cunoscut înfrângerea (record la nivelul primelor trei ligi din anul trecut), FCM Bacău a sperat ca ascensiunea sa va sensibiliza autoritățile locale. Cu atât mai mult cu cât miza pe un lot de perspectivă, alcătuit în marea sa majoritate din fotbaliști băcăuani. Finanțatorul echipei, Dumitru Sechelariu, a trecut peste toate șicanele din trecut și s-a arătat deschis unei noi colaborări cu Consiliul Local menită să asigure FCM-ului forța necesară atacării următorului obiectiv: saltul spre Liga I. Din nefericire, primarul Stăvărache, care nu a găsit de cuviință să adreseze măcar un banal „Felicitări” echipei care readusese Bacăul pe harta ligii secunde, a întors spatele oricărui proiect legat de viitorul FCM-ului. O decizie sinonimă cu o condamnare.

Nervi și bani pierduți

Susținută doar de omul care a preluat-o în 1992, Dumitru Sechelariu, FCM Bacău a reușit un tur onorabil de campionat, dar a continuat să încaseze alte lovituri. De data aceasta din exterior. Federația Română de Fotbal, prin comisiile sale, a speculat din plin momentul de cumpănă al FCM-ului și a dat un verdict favorabil Stelei în litigiul cu gruparea băcăuană. Dacă speța ar fi fost judecată cu imparțialitate, „galben-albaștrii” ar fi avut de încasat peste un milion de euro, incluzând și penalitățile, suma ce ar fi servit la stingerea tuturor datoriilor către Fisc. Și dacă tot vorbim de datorii, trebuie spus că FCM Bacău are un cont deschis și cu arbitrajele din turul actualei ediții de campionat. Fără toate aceste erori ale arbitrilor – cele mai multe intenționate și flagrante – „galben-albaștrii” ar fi avut o situație în clasament care ar fi putut influența în mod pozitiv destinul lor în 2012. Un an care se anunță crucial pentru băcăuani. Chiar și fără Calendarul Mayas.

Sursa: Deșteptarea

04 Jan. 2012, 13:25 Liga 2
Pe aceeași temă