FC Rapid contestă dreptul de promovare al FC Clinceni

Marius ANGHEL 15 May. 2014, 14:20 Liga 2
FC Rapid contestă** dreptul de promovare al FC Clinceni

Conducerea FC Rapid susține, într-un comunicat remis, joi, agenției Mediafax, că FC Clinceni nu îndeplinește criteriile de acordare a licenței pentru a evolua în sezonul 2014/2015 al Ligii I, răspunzând astfel unor contestații similare formulate de gruparea ilfoveană.

FC Rapid precizează că fosta ACS Buftea, actuala FC Clinceni, nu poate promova deoarece în ultimii trei ani și-a schimat denumirea și sediul, încălcând astfel articolul 5 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF).

Iată comunicatul:

„Să spunem că ar fi simple coincidențe ieșirea publică a reprezentanților echipei din (găzduite de) Clinceni, pe tema licenței FC Rapid, și celelalte evenimente, deja cunoscute, legate de acordarea dreptului nostru de participare în editia viitoare a Ligii I. Or fi, n-or fi coincidențe, mai puțin contează… Ar conta însă, totuși, să marșăm pe același subiect, licența, dar într-un alt repertoriu, obligați fiind de „purtătorii” degetului acuzator îndreptat recent spre FC Rapid.
Citiți, pentru început, aceste paragrafe de regulament, reproduse din art. 5 – „Principiile de promovare – retrogradare” al ROAF consolidat la data de 30.08.2013 (disponibil online, pe site-ul FRF).
„3. Modificarea  formei juridice, a structurii unui club sau orice operațiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiții sau/și facilitarea obținerii licenței pentru campionatul unei ligi naționale, altfel decât prin promovare, retrogradare sau menținere într-o categorie competițională ca urmare a participării efective în competiții este interzisă. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operațiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acțiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operațiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimental integrității competiției sportive și numai dacă au ca scop obținerea dreptului de participare în competiții sau/și a licenței.
………………..
4.7. În cazul în care un club a efectuat o operațiune juridică în scopul facilitării obținerii licenței, în ultimii 3 ani competiționali înainte de sezonul pentru care se acordă licența, comisiile din cadrul sistemului national de licențiere a cluburilor au competența de a constata întreruperea calității de membru afiliat începând cu data efectuării acelei operațiuni”.

E limpede, deci, că fosta ACS Buftea, cu „forțe” noi venite dinspre Domnești și relocată, anul trecut, la Clinceni (de artificii asemănătoare au mai uzat, de fapt, și alte grupări care țineau, la fel, lecții dechise, fără a-și zburătăci  musca de pe căciula proprie!), intră sub incidența prevederilor bolduite de noi în textul de mai sus! Că omul care a vorbit în numele FC Clinceni copiază moda batjocoririi regulamentelor – de fapt, interpretarea în sens propriu a acestora -, devenită sport național în fotbalul românesc, am mai putea înțelege (nu și aproba). Și ar mai fi de ridicat o problemă importantă, nu neapărat prin prisma regulamentelor, ci prin cea a fotbalului adevărat. În numele cui vorbește domnul respectiv, în afara dorinței meschine de „a da bine” în fața patronului său? Pe cine reprezintă echipa asta de incubator? Celebrele „centre cu tradiție fotbalistică” Domnești, Buftea și Clinceni ori, poate, Piteștiul, unde a și anunțat că ar vrea să-și modifice, din nou, viza de flotant perpetuu? Domnul ăla spunea că Rapidul n-are nimic! Ba are ceva ce echipa aia fără nume, deținătoare doar a unui lot de jucători și atât, nu va avea niciodată: „rădăcini”, istorie, identitate și o impresionantă susținere populară!, se arată în comunicatul giuleștenilor.

FC Rapid admite că se confruntă cu probleme și recomandă o mai mare flexibilitate în procesul de licențiere. „Nimeni nu poate nega problemele cu care un club de tradiție precum FC Rapid, și nu numai, se confruntă de o destul de lungă perioadă. Dar, dacă acceptăm această realitate crudă, poate că s-ar impune să fim mai flexibili în cazul tuturor și să mai pansăm, cum putem, câteva dintre rănile adânci ale fotbalului nostru, lăsându-l să respire în speranța unei ipotetice revigorări.
Nu putem, în consecință, decât să ne dorim o atitudine echilibrată, realistă, a factorilor de decizie, fără atitudini revanșarde și orgolii absurde! Iar celor care mor de grija noastră le-am recomanda să-și revadă traseele competiționale anterioare, ieșite din cadrul legal, și – cel mai important – să parcurgă, în DEX, explicațiile de la „ipocrizie” și „fățărnicie”!
, se mai arată în comunicat.

Gruparea giuleșteană a reacționat astfel după ce conducătorii FC Clinceni au anunțat că se vor adresa la TAS în cazul în care FC Rapid primește licența pentru ediția viitoare a Ligii I. Ilfovenii susțin că Rapid nu poate primi licența din cauza datoriilor pe care clubul le are către foștii jucători.

După cinci etape disputate în play-off-ul Ligii a II-a, FC Rapid ocupă locul 2 cu 26 de puncte, iar FC Clinceni este pe locul 3 cu 24 de puncte, în Seria I. Pe primul loc este CSMS Iași cu 30 puncte. În Liga I promovează primele două echipe clasate în fiecare din cele două serii ale Ligii a II-a.

Procesul de licențiere pentru echipele fruntașe ale Ligii a II-a se încheie vineri.

Marius ANGHEL 15 May. 2014, 14:20 Liga 2
Pe aceeași temă